08 Mayıs 2020 Trabzon iftar vakti "Helal ve Haram Allah'ın Kuralları İçin Koyduğu Sınır"

Trabzon'da Ramazan heyecanı devam ediyor. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

07 Mayıs 2020 Perşembe 21:35
08 Mayıs 2020 Trabzon iftar vakti "Helal ve Haram Allah'ın Kuralları İçin Koyduğu Sınır"

08 Mays 2020 Cuma

İmsak :03:21 - Akşam:19:32

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Trabzon Din Hizmetleri Uzmanı Yavuz Kurt

Ramazan Ayı ve Sorumluluk
Trabzon Din Hizmetleri Uzmanı Yavuz Kurt :Yağmur nasıl yeryüzünü temizlerse, kızgın yer, üzerinde yürüyenlerin ayaklarını nasıl yakarsa, Ramazan ayı da “sorumlu” müminlerin günah kirlerini temizler, yakar, yok eder… Oruç kelimesinin Arapça karşılığı olan savm, “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” demektir. Türevleriyle birlikte Kur’an-ı Kerim’de 13 yerde geçen savm/oruç, terim manası itibariyle, “tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar şer‘an belirlenmiş ibadeti yerine getirmek niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak” anlamına gelir. 
Yüce Allah, orucun insana kazandırmış olduğu “takva” yani “sorumluluk bilinci” hakkında şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Oruç sizden evvelkilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki, takvaya ulaşırsınız.” O halde oruç…
1- Kulu, Rabbine yaklaştırır.
2- Bu yakınlık kulluk bilincini kuvvetlendirirken, bu bilinçle tutulan oruç ise, insanda sorumluluk duygusunu geliştir. 
3- Oruç, sabrı öğretir. Sabır da sorumluluk duygusunu geliştir. Zira sabırsız insan aceleci olmasıyla ekseriyetle sorumluluklarını yerine getiremeyen sorumsuzca davranabilen insandır. 
4- Oruç, insanın nefis eğitimidir. Nefsini eğiten kişi sorumluluklarının farkındadır.
5- Son olarak oruç, insanda takva gücünü tesis veya takviye ederken oruçlarımızı tuttuğumuz Ramazan ayında gelen İlâhî kelam Kur’an ise yalnızca takva sahibi müminleri hidayete erdirmektedir.
Son tahlilde, Kur’an’ın nüzûl sebebi insanların hidayetidir. İnsanların mühtedî (hidayet üzere) olmaları ise takvaya bağlıdır. Oruç ise insanı takvalı kılan müstesna bir ibadettir. 

Son Güncelleme: 08.05.2020 18:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.