08 Mayıs 2021 Trabzon iftar vakti "Kadir Gecesi”

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

08 Mayıs 2021 Cumartesi 10:22
08 Mayıs 2021 Trabzon iftar vakti "Kadir Gecesi”

08 Mayıs 2021 Cumartesi

İmsak :03:21 - Güneş : 05:04 - Öğle : 12:25 -  İkindi: 16:17 - Akşam:19:32 - Yatsı: 21:08

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar Uzman Vaizi Süleyman KAYIŞ

KADİR GECESİ

Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir suresi)

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur.

İnsanlığın yolunu kıyamete kadar aydınlatacak olan Kur’an-ı Kerim ramazan ayında ve kadir gecesinde indirilmeye başlanmıştır. Bu faziletli gecenin daha çok ramazanın son on veya yedi günündeki tekli gecelerde aranması gerektiğine dair hadisler (Buhârî, “Fażlüleyleti’l-Ḳadr”, 2-3; Müslim, “Ṣıyâm”, 205-220) gecenin tespitiyle ilgili bazı ipuçları vermektedir. Bu hususta sahâbeden gelen ağırlıklı rivayetlerde en çok ramazanın 27. gecesi üzerinde durulur ve İslam âleminde bu daha çok kabul görmüştür.

Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir (Buhârî, “Fażluleyleti’l-Ḳadr”.

Peygamberimizin hayatına baktığımızda ramazanın son on gününde daha fazla ibadet ettiğini ailesini de gece kaldırarak ibadete teşvik ettiğini görüyoruz.

Bu geceye “kadir gecesi” denilmesi şeref ve kıymetinden dolayıdır. Çünkü:

a) Kur'ân-ı Kerimin kendisinde indirilmeye başlandığı gecedir.

b) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.

c) Hz Muhammet bu gecede peygamberlik görevini üstlenmiştir.

d) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.

e) Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mü'mine selam verirler.

Ne mutlu bu geceyi kadrini bilerek değerlendirenlere….

Selam onların ve hepimizin üzerine olsun…

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.