1730 yıllık manastır kaderine terk edildi

Turizm Vadisi Maçka’da Sümela Manastırı kadar değerli ve ihtişamlı olan Vazelon Manastırını gösteren üç dilde tabela var ama yolu yok aynı zamanda kaderine terk edilmiş durumda

07 Ağustos 2017 Pazartesi 09:16
1730 yıllık manastır kaderine terk edildi

Trabzon’un Maçka ilçesi Kiremitli köyündeki çam ormanında bulunan ve Sümela Manastırı’ndan daha önce yapıldığı bilinen Vazelon (Yahya) Manastırı’nda bir mağara ve ayazma bulunuyor. İlk manastır mağaranın önüne kurulmuş. Günümüze kadar ayakta kalan mağaranın önündeki kilise ve keşiş odaları, 19. yüzyıla ait. Kompleksin 9 kilometre kuzeyinde yer alan ve 15. yüzyılda yapıldığı sanılan şapelde değerli fresk bulunuyor.

YAĞMACILAR TALAN ETMİŞ

Türkiye’nin ilk manastırı Vazelon Manastırı, Sümela (Hz. Meryem) Manastırından daha eski. 1920’li yıllarda tamamen kaderine terk edilmiş, o tarihlerden itibaren yağmacıların, talancıların, define hırsızlarının hedefi haline gelmiş. Çok değerli fresklerin üzerinde silah talimi yapılmış, isimler karalanmış. Bu eserler, gelecek nesillere aktarılmak üzere bize emanet ama maalesef durum içler acısı.

YOL DA MANASTIRDA ATIL DURUMDA

Vazelon Manastırının restore edileceği ve Sümela Manastırı gibi turizme kazandırılacağı söyleniyordu, ancak halen atılabilmiş bir adım yok. Bu manastıra, araçla 7 kilometrelik gidilmesi çokta mümkün olmayan yolun ardından 200 metrelikte bir patika yol ile ulaşılıyor. Manastır, bulunduğu konum ile doğa harikası manzara sunuyor. Manastıra gidene kadar belirli aralıklarla üç dilde yazılmış tabelalar yolu gösterse de manastıra ulaşmanız imkansız çünkü yol yok denilebilecek kadar atıl durumda. Manastırında yoldan bir farkı yok atıllıkta.

ÖDENEK GELİNCE BAŞLAYACAK

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, “Manastır tescilli bir bina, 1730 yıllık… Bakanlığın yatırım programına aldırdık. Ödeneğimiz gelince çalışmalar röleve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü himayesinde gerçekleştirilip turizme kazandırılacaktır” açıklamasında bulundu.

SONNOKTA GAZETESİ Meryem AKGÜN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.