19 Mayıs 2019 Trabzon iftar vakti |"İslamda Hak ve Hukuk "

Trabzon'da Ramazan heyecanı devam ediyor. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak? Trabzon'da bugün iftar saat kaçta olacak?

19 Mayıs 2019 Pazar 12:51
19 Mayıs 2019 Trabzon iftar vakti |"İslamda Hak ve Hukuk "

2019 yılı Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar  İlçe Vaizi Ali Kemal Seyis

Hak, İslam dini literatürüne ait bir kavramdır. Semantik olarak doğalın ve bozulmamış fıtratın gereği olan her şeyin, hak ettiği yerde sabit olması manasınadır.Hakk’ın çoğulu hukûk’tur. Her hakkın dayandığı bir hukûk manzumesi vardır.Hukûk da hakkın yerine getirilmesi için vazedilmiş kurallar manzumesidir.Birden fazla anlama sahip olan hak kavramı, Kur’an-ı Kerim’de üç yüze yakın yerde geçmektedir. Allah, hakkın gerçekleştirilmesini ister. Her türlü hak ihlalleri Hak olan Allah’ın gayretine dokunur. Peygamberimiz (s.a.v.)’in yirmi üç sene risalet vazifesi boyunca, hep hak ve adaletin tesîsi için uğraş verdi. Çünkü o hak ile gönderilen son hak peygamberdi. İslâm Hukûkçularının hak kavramına yükledikleri bütün tanımlarda “şâri‘in vazetmiş olduğu her bir hakkın mutlaka ya ferdin ya da toplumun yararına matuf olduğu” hususu ortak noktayı teşkil ettiğini görmekteyiz. Hakka dayanması gereken hukûkun kaynağı, İslâm nazarında ilâhî iradedir. Bir delile dayanmayan şer’î haktan söz edilemez.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.