20 Mayıs 2020 Trabzon iftar vakti "Mümin Her Daim Ümidini Koruyandır"

Trabzon'da Ramazan heyecanı devam ediyor. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

20 Mayıs 2020 Çarşamba 12:02
20 Mayıs 2020 Trabzon iftar vakti "Mümin Her Daim Ümidini Koruyandır"

20 Mays 2020 Çarşanba

İmsak :03:02 - Akşam:19:44

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Trabzon Din Hizmetleri Uzmanı Yavuz Kurt

Mümin Her Daim Ümidini Koruyandır

Yeis/ümitsizlik, “ümidin sona ermesi,  beklentinin kesilmesi,  umulan şeyin zıddı” anlamlarına gelir. Yeis kavramı Kur’an-ı Kerim’de 11 âyette 13 kez geçmiştir. Kişiyi ümitsizliğe sevk ettiğinden dolayı Arapça’da «verem» hastalığı için de el-yees/الياس kelimesi kullanılmıştır. Ümit ise Kur’an-ı Kerim’de genellikle “recâ, emel ve tam’a” kelimeleriyle anlatılmıştır. Bu manada ümit, “ummaktan doğan ve bir şeyin gerçekleşmesi ihtimalinin verdiği ferahlatıcı duygu” anlamına gelir.

Kur’an-ı Kerim dikkatli bir şekilde incelendiğinde görülecektir ki, insanın ümidi, imanın gereklerini yerine getirmesiyle ilişkilendirilmiştir:

«İman edenler ve hicret edip Allah yolunda cihad edenler var ya, işte bunlar, Allah’ın rahmetini umabilirler. Allah, gafûr ve rahîmdir.» (Bakara 218)

Kur’an-ı Kerim’de ümitsizlik halinin, kâfirler, mücrimler ve kibirli insanlar üzerinde tezahür ettiği ifade buyrulur. İnsanı ümitsizliğe sevk eden nedenler arasında ise Allah’a güven problemi, Allah’ın rahmetine karşı aşırı karamsarlık, öz benlik kaybı ve üretken olamama hali gelmektedir.

Ümitsizliğin ortaya çıkardığı sonuçlara bakıldığında, küfür, manen çöküş ve nihayetinde intihar gelir. Ümitsizlik illetinden kurtulup ümitvar olmak için ise iman, sabır, tevekkül, tevbe ve dua elzemdir.

Son Güncelleme: 20.05.2020 12:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.