21 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "Dua Bilincii”"

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

21 Nisan 2021 Çarşamba 09:47
21 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "Dua Bilincii”"

21 Nisan 2021 Çarşamba

İmsak :03:52 - Güneş : 05:26 - Öğle : 12:25 -  İkindi: 16:11 - Akşam:19:14 - Yatsı: 20:44

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar Vaizi Ahmet YAKUPHAN

DUA BİLİNCİ

Mümin için hayatın anlamı Allah’ı memnun etme gayretidir. Kulluk bizim için ulaşabileceğimiz en üst makamdır. Bizler kul olmanın tabi bir gereği olarak kıldığımız beş vakit namazın her rekatında günde kırk kez rabbimize iltica ederek “Ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz” diyoruz.

Allah’a sığınmanın ondan istemenin Kur’an daki karşılığı duadır. Dua Allah Resulü (as) efendimizin ifadesiyle ibadetin özüdür..

Bizi bizden daha iyi bilen, tüm ihtiyaçlarımızdan haberdar olan Allah (cc) kendisiyle irtibata geçmemizi, isteklerimizi ona arz etmemizi istiyor. “Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana dua edin, duanızı kabul edeyim”. (Mü'min, 60)

Mümin duasında hitap şeklini, duanın şartını adabını, duanın zamanını, duasında neyi istemesi gerektiğini ve duasının nasıl karşılık bulabileceğini, yani duanın mahiyetini bilmesi gerekir.

Duada samimiyet esastır. Sadece ezbere söylenen kalbin tasdik etmediği sözler dua olarak kabul görmez. Peygamber efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor "Kabul edileceğine kesin olarak inanarak Allah'a dua ediniz ve biliniz ki, Allah gafil bir kalpten gelen duayı kabul etmez" (Tirmîzi, Da’vât, 66)

Dua denince, sadece dille yapılan dua anlaşılmamalıdır. Bir de fiilî dua vardır. Mü'min kişi dili ile talep ettiği şeyin gerçekleşmesi için aklın gösterdiği sebeplere başvuracaktır. Mesela hastalıktan kurtulmak için sadece sözlü dua yetmez, tedavi yollarına başvurmakta gerekir.

Dua hatırlamaktır. Allah’u Teala her daim hatırda tutulması gerekir. Fakat maalesef insan sadece zorda kalınca Allah’ı hatırlıyor. İnsana nimet verdiğimizde yüz çevirir ve yan çizer. Başına bir kötülük gelince de yalvarmaya koyulur. ( Fussilet, 51 )

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: "Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen, refah zamanında çok dua etsin" (Tirmizi)

Hz. Peygamber, dua edene isteğinin ya dünyada hemen verileceğini veya ahirete saklanacağını ya da istediği iyilik kadar kötülüğün giderileceğini bildirerek şöyle buyurmuştur. "Allah'a dua eden herkese Allah icâbet eder. Bu icâbet, ya dünyada peşin olur, ya da ahirete saklanır, yahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek sûretiyle olur, yeter ki günah talep etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun, ya da acele etmemiş olsun.” (Tirmizî, Da'avât 133 )

Yüce Rabbimiz cümlemizi dua eden ve duası müstecab olan bahtiyar kullarından eylesin. Amin

Son Güncelleme: 21.04.2021 09:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.