22 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "İslamda Çalışma ve Dürüstlük”"

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

22 Nisan 2021 Perşembe 09:52
22 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "İslamda Çalışma ve Dürüstlük”"

22 Nisan 2021 Perşembe

İmsak :03:50 - Güneş : 05:25 - Öğle : 12:25 -  İkindi: 16:11 - Akşam:19:15 - Yatsı: 20:43

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Trabzon Uzman Vaizi Ali Kemal SEYİS

İslâm’da Çalışma ve Dürüstlük

var olan her şey, kendi yaradılışlarının gereği olarak devamlı bir çaba ve gayret içerisindedir. Çevremizdeki hiçbir şey atıl ve işe yaramaz değildir. Gökteki ve yerdeki varlıklar kendi görevlerini yerine getirebilmek için yeteneklerini gizlemeden kullanırlar. Bu varlık âleminde insana da Allah tarafından görevler yüklenmiş ve bu görevleri yerine getirebilecek yetenekler verilmiştir. İşte bu yeteneklerden bir tanesi de çalışma ve üretme yeteneğidir.

Kur’an-ı Kerim’de çalışmanın önemini ve gerekliliğini gösteren birçok ayeti kerîme bulunmaktadır. Bu âyetlerden bir tanesinde Allah Te’alâ şöyle buyurmaktadır:

O (Allah), yeryüzünü sizin ayaklarınızın altına serendir. Haydi, onun üzerinde yürüyün ve Allah’ın rızkından yiyin. Dönüş ancak O’nadır. (Mülk 67/15).

Bu ve benzer âyet ve hadislerden ilham alan Müslümanlar, tarih boyunca durmadan çalışmaya üretmeye ve yeryüzünü imara gayret etmişlerdir. Bu Müslümanların örnek şahsiyetlerinden bir tanesi Ebu Eyyûb el- Ensarî’dir.

Kur’ân’ın ve Hz. Peygamber’in gösterdiği hedef doğrultusunda binlerce kilometre öteden yaşı 90’lara yaklaşmasına rağmen Kostantiniyye/İstanbul üzerine yapılan sefere katılmıştır. Ölmeden önce, şayet sefer sırasında ölürse, en uç notaya kadar gidilerek defnedilmesini vasıyyet etmiştir. Mezarı bile İslâm’a hizmet etsin, müslümanra manevî bir güç kaynağı olsun diye böyle bir istekte bulunmuştur. Bu gün İstanbul’da Ebû Eyyûb el-Ensarî’nin ayrı bir yeri vardır. Bu da bize gösteriyor ki Allah için çalışan bir Müslümanın emeği asla boşa gitmeyecektir.

Müslüman bir taraftan çalışıp üretirken diğer taraftan doğruluk ve dürüstlük ilkesine sadık kalmalıdır. Çünkü doğruluk ve dürüstlük İslâm ahlak anlayışında imandan sonra gelen en önemli ilkedir. Bu ilke şu âyet-i kerîmde açık bir şekilde bildirilmektedir:“Rabbimiz Allah’tır diyenler, sonra da dosdoğru olanlar için ne korku vardır ne de hüzün. Onlar cennetliktir. İşlediklerinin karşılığı olarak cennette temelli kalacaklardır.” (Ahkâf 46/ 13-14)

Buna göre her Müslümanın mutlaka çalışması gerekmektedir. Ancak “çalışma”nın fert ve topluma azami faydayı sağlayabilmesi, dürüstlükle bütünleşmesine bağlıdır. Dürüstlük ilkesi çerçevesinde olmayan çalışmalar, kişilere belki kısa vadede haksız ve geçici yararlar ile sahte mutluluklar sağlayabilir. Ancak uzun vadede haksız ve hileli çalışmaların kişileri ve toplumları büyük zararlarla karşı karşıya bırakacağı kesindir.

Son Güncelleme: 22.04.2021 09:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.