23 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "İslamda Çalışma ve Dürüstlük”

23 Nisan 2021 Cuma 10:00
23 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "İslamda Çalışma ve Dürüstlük”

23 Nisan 2021 Cuma

İmsak :03:48 - Güneş : 05:23 - Öğle : 12:25 -  İkindi: 16:11 - Akşam:19:16 - Yatsı: 20:44

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar Vaizi Halil İbrahim ÖZTÜRK

İSLAMDA TEVBE

Sözlükte “pişmanlık, dönme, nedâmet” anlamlarına gelir. İslâmî bir kavram olarak tevbe, kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terk ederek Allah’a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir.

İman edip salih amel işleyenlerin kötülüklerini elbette örteceğiz. Onları işlediklerinin daha güzeliyle mükâfatlandıracağız.” (ANKEBÛT 7)

«Rabbinizden bağışlanma dileyin; sonra O'na tevbe edin. Muhakkak ki Rabbim çok merhametlidir, (müminleri) çok sever.» ( Hud 11.90 )

“…Ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!” (NÛR 31)

“Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri sever, çok temizlenenleri sever.”

Bu ayetlerden de anlaşılacağı üzere Rabbimiz tevbe etmemizi istiyor. İnsanoğlu hataya meyilli yaratılmıştır. İnsan günah işleyebilecek özellikte yaratılmıştır. İnsanın zayıf yaratılmış olması, Nefsani arzulara düşkün olması, İnsanın cahil ve zalim olması, İnsanın şeytanın düşmanlığına maruz bırakılmış olması, Dünya hayatının cazip kılınmış olması, İnsana sorumluluk verilmiş olması, İnsanın çok cimri ve hırslı olması heran hataya düşebilme ihtimalini güçlendiriyor.. Bunun için tevbeye çok ihtiyacımız vardır.

Tevbe Günahları terk etmekle başlamalı; Kalbin Tövbesi: Haram işleri yapmayı terk etmeye niyet etmek, Gözün Tövbesi: Harama bakmamak, Dilin Tövbesi: Haram olan şeyleri konuşmamak, Kulakların Tövbesi: Haram şeyleri Dinlememek, Karnın Tövbesi: Haram yememek ve ailesine yedirmemek, Ayakların Tövbesi: Harama gitmemekle olur.

İnsanın işlediği günahlar iki kısımdır.

Bir kısmı içki içmek gibi kul hakkı ile ilgili olmayan, yalnız Allah’a karşı işlenmiş günahlardır.

Bu durumun tevbesi şöyledir: Günahı terk edip halini düzeltmek, Yaptığına pişmanlık duyup günahı itiraf ve affını istemek, Allah’ı yücelterek tevbeye başlamak, Bir daha yapmamaya karar vermek. Tövbede samimi olmak, Tövbeyi son nefese bırakmamak.

Günahın diğer bir kısmı da hırsızlık yapmak gibi insan hakkı ile ilgili olan günahtır. Hırsızlık yapmak günahtır, çünkü Allah bunu yasaklamıştır. Bu gibi günahlardan tevbe etmenin, yukarıdaki şartlara ilaveten bir şartı daha vardır ki, o da: Hak sahibine hakkını vermek veya ondan helallık almaktır.

Ve unutmayalım ki iki şey insanı helak eder , Tevbe ederim diye günah işlemek, Sonra yaparım diye tevbeyi geciktirmek. Rabbim tövbelerimizi kabul etsin.

Son Güncelleme: 23.04.2021 10:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.