25 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "Namaz İbadetinin Önemi”

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

24 Nisan 2021 Cumartesi 15:18
25 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "Namaz İbadetinin Önemi”

25 Nisan 2021 Pazar

İmsak :03:45 - Güneş : 05:21 - Öğle : 12:24 -  İkindi: 16:12 - Akşam:19:18 - Yatsı: 20:47

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Trabzon Din İzmetleri Uzmanı Serdar ÖZTÜRK

NAMAZ İBADETİNİN ÖNEMİ

Her gün belli vakitlerde belli şartlara riayet ederek eda ettiğimiz, her rekatında "Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz." cümlesini tekrar ettiğimiz, kulun Rabbi’yle konuştuğu, Rabbi’nin huzurunda el pençe divan durduğu, O’na secde ederek aslında manevi olarak yükseldiği ibadetin adıdır NAMAZ.

Kul her namazında "Ya Rabbi bütün hata, kusur, günah ve dünyanın meşgalelerini bir kenara bırakıp huzuruna geldim, senden başka gidecek kapım yok, sen kapına geleni hiçbir zaman kovmazsın, beni bütün kusurlarımla huzuruna kabul ettiğin gibi benim bütün günahlarımı da affedip ‘kulum’ dediğin kulların arasına koy." demektedir.

Kul her namazını son namazıymış gibi kılması gerektiğinin farkındadır ve öyle kılmak için de en başta güzel bir abdest alır, çünkü Peygamber Efendimiz’in "Cennetin anahtarı namazdır, namazın anahtarı da abdesttir." hadisini kendine şiar edinmiştir.

Namaz; Halık-ı Zülcelal tarafından her yirmi dört saat zarfında, tayin edilen vakitlerde, manevi huzuruna yapılan bir davettir.

Namaz; bütün ibadetlerin çeşitlerini içinde barındıran ve bütün mahlukatın ibadetlerine işaret eden bir ibadettir.

Namaz; dünyada mutluluk ve zenginlik, kabirde ışık, mahşerde senet ve berat, sıratta da nur ve buraktır.

Namazın manası; Cenab-ı Hakkı tesbih, tazim ve şükürdür. Yani Rabbimiz'in Celâl sıfatına karşı sözümüz ve fiilimizle ''Sübhanellah'' diyerek O'nu takdis ederiz. Rabbimiz'in mükemmellik sıfatı olan Kemâl'ine karşı amelimizle ''Allah-u Ekber'' diyerek O'nu tazim ederiz. Yine Rabbimiz'in güzellik sıfatı olan Cemâl'ine karşı kalbimizle ve dilimizle ''Elhamdülillah'' diyerek O'na şükrederiz. Bundan dolayıdır ki bu üç kelime namazın her alanında bulunmaktadır.

Biz müslümanlar maalesef ki çoğu zaman gafletimiz sebebiyle, namaz ve diğer ibadetlerimizi, kime kulluk ettiğimizin farkına bile varmadan adet üzere yapıp geçiyoruz. Halbuki namaz ve diğer ibadetlerimizle, insan olarak ne kadar aciz ve fakir olduğumuzun farkına varıp, sonsuz güç ve kudret sahibi olan Rabbimiz'e yönelmiş olmamızın bilincinde olmamız gerekmez mi?

Bizler öyle bir Allah'a ibadet ediyoruz ki bütün mahlukatın gizli veya aşikâr, küçük veya büyük her istek ve arzularını işitir,bilir ve verme gücüne de sahip tek ve yüce varlıktır.

Sonuç olarak Namaz; güzel insanların, özel saatlerde ‘’Allah’ım seni seviyorum, verdiğin nimetlere şükürler olsun.’’ demesinin adıdır.

Son Güncelleme: 25.04.2021 11:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.