27 Nisan 2020 Trabzon iftar vakti "Ramazana hazırlık"

Trabzon'da Ramazan heyecanı devam ediyor. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

27 Nisan 2020 Pazartesi 12:01
27 Nisan 2020 Trabzon iftar vakti "Ramazana hazırlık"

26 Nisan 2020 Pazar

İmsak :03:41 - Öğle:12:24 -  İkindi:16:13    Akşam:19:20  - Yatsı20:51

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Trabzon Ortahisar İlçe Vaizi Mehmet Altuntaş

Bugünkü sizlere İslamın temel esaslarından birisi olan oruç ibadetinin hikmetlerinden, bahsedeceğiz, Rabbim cümlemize hüsnü istifadeler nasip eylesin…

Bakara suresi 183 nolu ayette Cenab-ı Hak لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ buyuruyor. Umulur ki takvaya ulaşırsınız. Ne demek umulur ki takvaya ulaşırsınız?

1-Bu ayette orucun asıl emrediliş hikmeti, gayesi mücmel yani genel bir ifade ile takvaya ulaşmak olarak zikredilmiştir. Takva; Allah’ın emirlerine yapışmak ve nehyettiği şeylerden de uzak durmanın adıdır…

2- Oruç, kişiye etrafında bulunan insanlara karşı bir bilinç ve şuur kazandırmaktadır.

Şöyleki; günün büyük bir bölümünü yemeden ve içmeden geçiren kişiye yoksulların ve çaresizlerin hâlinden anlama şuûrunu kazandırmaktadır.

3- Oruç insana sabırlı olmayı öğretir, iradeyi güçlendirir. Oruçlu insanın direnç ve dayanıklığı artar. Hayatın farklı alanlarındaki zorluklara karşı koyabilme gücü kazanır.

4- Oruç, görür gibi Allah'a inanmanın ve gerçek anlamda Allah'tan korkmanın bir sembolüdür. Çünkü, oruçta kişi yalnız Allah'tan korkar, hiç kimsenin kendisini görmediği zamanlarda orucunu bozmayan bir mü'min, gerçekten Allah'tan korkan, Allah'ı görür gibi ona inanan kişidir.

5- Oruç, nimetlerin kadrini bildirir, şükran hislerini uyandırır. Oruç bizi tâkatten düşürüyor, acizliği tadıyoruz. Alış-kanlık hâlinde içinde yüzdüğümüz nimetlerin farkına, onlardan kısa bir süre uzak kalınca varıyoruz.

6- Oruç, sürekli zikir halinde olmayı insana kazandırır.  Ramazan Ayında farz olan orucu tutan bir Müslüman, bir ay boyunca aralıksız olarak Allah'ı zikir etmektedir.

7- Oruç bedeni sürekli ve çok yemekten kaynaklı hastalıklardan korur. Yıl boyu durmadan çalışan sindirim sistemi dinlenmiş olur. Bedende bulunan zararlı yağlar, toksinler bu şekilde yok edilmiş olur.

8- Oruç her çeşit günahtan uzaklaşmaya vesiledir. Sadece yeme-içme değil bütün günah ve haramlardan insanı alıkoyan daha duyarlı hale getiren bir ibadettir.

9- Oruç güzel ahlakın kazanıldığı büyük bir okuldur.

10- Oruç şeytanı kahreder, vesveselerine karşı kişiyi korur. Şeytanın insana yaklaştığı, onu yanılttığı en etkili yol şehvettir. Şehveti de güçlü kılan yeme-içmedir. Oruç şeytanın yollarını tıkar. İnsanın damarlarında kan gibi dolaşan şeytan, artık bu imkanı bulamaz.

11- Oruç ümmet birliği şuurunu verir. Bütün ümmetin fertleri aynı işleri aynı vakitlerde yaparlar, buda ruhların bütünleşmesi ve dayanışması demektir.

Son Güncelleme: 27.04.2020 12:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.