28 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "İman Esasları”

Trabzon'da Ramazan heyecanı başladı. İslam alemi gece sahura kalkıp oruca niyet etti. Peki Trabzon'da iftar için akşam ezanı kaçta okunacak?

27 Nisan 2021 Salı 16:50
28 Nisan 2021 Trabzon iftar vakti "İman Esasları”

28 Nisan 2021 Çarşamba

İmsak :03:39 - Güneş : 05:16 - Öğle : 12:24 -  İkindi: 16:13 - Akşam:19:21 - Yatsı: 20:52

Ramazan ayı boyunca siz değerli okuyucularımıza her gün bu satırlarda dini mesajlar vermeye devam edeceğiz. Bugünkü konuğumuz Ortahisar Uzman Vaizi Süleyman KAYIŞ

İMAN ESASLARI

Terim olarak iman genellikle, “Allah’tan alıp din adına tebliğ ettiği kesinlik kazanan hususlarda peygamberleri tasdik etmek ve onlara inanmak” diye tanımlanır. Bu inanca sahip bulunan kimseye mü’min, inancının gereğini tam bir teslimiyetle yerine getiren kişiye de müslüman denir.

Allah (cc) Kur’an’da insanları imana davet eder. Rabbimiz! Biz, ‘Rabbinize iman edin’ diye imana çağıran bir davetçi işittik, hemen iman ettik. Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla. Kötülüklerimizi ört. Canımızı iyilerle beraber al. (Al-i İmran 193)

İman, insanın bu dünyadaki en büyük kazancı ve ahiretteki en büyük sermayesidir. “Allah, pisi temizden ayırıncaya kadar mü’minleri içinde bulunduğunuz şu durumda bırakacak değildir. Allah, size gaybı bildirecek de değildir. Fakat Allah, peygamberlerinden dilediğini seçer (gaybı ona bildirir). O hâlde, Allah’a ve peygamberlerine iman edin. Eğer iman eder ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsanız sizin için büyük bir mükâfat vardır.” (Al-i imran 179)

İnsanlardan islama ilk iman eden Hz Muhammet’tir. “Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü’minler de (iman ettiler). Her biri; Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: “Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz.” Şöyle de dediler: “İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır.” (Bakara 285)

İman Esasları Cibril Hadisinde Altı Madde Olarak İfade Edilmiştir. Cibril hadisi diye meşhur Hz. Ömerden gelen bir rivayette Cebrail (as) bir gün Hz Peygamberin yanına gelir dizini dizlerine dayar ve bazı sualler sorar bu sorulardan birisi de iman esaslarını bize öğreten sorudur.

Şimdi de imanı anlat bana, dedi. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

- “Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe inanmandır. Yine kadere hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna inanmandır. buyurdu. Adam:

- Doğru söyledin, diye tasdik etti..

Bu hadisten ve Kur’an-ı Kerimde bu hadisi destekleyen muhtelif ayetlerden öğreniyoruz ki imanın altı temel esası var bunlar sırayla, Allaha, meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe, kadere hayır ve şerrin Allahtan olduğuna imandır. Her Müslüman bunların tümüne inanmakla mükelleftir. Selam ve dua ile hayırlı Ramazanlar……

Son Güncelleme: 28.04.2021 09:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.