2.Ayasofya vakası mı?

Büyük Fatih Camii’ndeki asırlık mozaikler halıyla kapatıldı

18 Ekim 2018 Perşembe 09:24
2.Ayasofya vakası mı?

Tarihi bin 600 yıl öncesine dayanan caminin zeminindeki eşsiz mozaikler sergilenecekleri yerde üzerleri örtüldü. Turizmciler, “2. Ayasofya vakası olmasın” diyor  

EŞİ BENZERİ YOK

Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet Han’ın, Trabzon’u fethinden sonra kiliseden camiye dönüştürülerek ‘Büyük Fatih Cami’ adını alan ve restorasyonuna başlanan camide sökülen zeminin altından tarihi mozaik süslemeler ortaya çıkmıştı. Arkeologlar tarafından temizlenen camii tabanındaki mozaik süslemeler, kapladığı alan ve yapıları itibariyle şuana kadar dünyada korunarak günümüze gelen en iyi eserlerden biri olduğu tespit edilmişti.

BÜYÜK BİR MUAMMA

Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarının bu yıl sonuna kadar tamamlanıp caminin ibadete ve turizme açılacağı belirtildi. Ancak mozaiklerin korunması ve sergilenmesi için çelik konstrüksiyon iskeletle oluşturulan cam döşemenin üzerine halı ile kapatıldı. Cami zeminindeki mozaiklerin ibadet saatleri dışında turistik ziyarete açılabileceği belirtilirken, bunun nasıl gerçekleşeceği ise bir muamma.

MADEM KAPATILACAKTI…

Konu ile ilgili görüştüğümüz turizmciler, “Trabzon turizmine kazandırılması için çalışılan ve 2 yıldan beri, 3 milyona yakın para harcanan tarihi camideki mozaikler, mademki halılarla gizlenecekti niye gün yüzüne çıkarıldı. Bu şehirde 2. Ayasofya vakası yaşanmasın. İbadet yapılsın ancak böylesi önemli eserler 3-5 kişi orada namaz kılacak diye heba edilmesin” dedi.

sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.