32.Ahilik Kültür Haftası kutlamaları başladı

32.Ahilik Kültür Haftası Trabzon'da kutlanıyor .

16 Eylül 2019 Pazartesi 15:58
32.Ahilik Kültür Haftası kutlamaları başladı

Bu yıl 32’incisi düzenlenen Ahilik Kültür Haftası, 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda gerçekleştirilen etkinlikle başladı.

16-22 Eylül 2019 tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası programına Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Metin Kara, il protokolü, esnaf ve vatandaşlar katıldı.

Ahilik Teşkilatı Birlik ve Dayanışma Ruhunun En Somut Örneğidir

Ahilik teşkilatının milletimizin yüzyıllardır sahip olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun en somut örneklerinden birisi olduğunu ifade eden Vali Ustaoğlu “Ahilik, meslek örgütü olmasının yanında manevi bir terbiye ocağıdır. Ahilik teşkilatı aynı zamanda Anadolu’da dirlik ve düzenliğin sağlanmasında, birlik ve beraberliğin tesisinde de etkin rol üstlenmiştir.” dedi.

KARA: AHİLİK ANADOLU HALKININ KILAVUZU OLMUŞTUR

TESOB Başkanı Metin Kara, törende yaptığı konuşmada, tarih alanına çıkışlarından bugüne dek varlıklarını sürdüren en köklü uluslardan olan Türklerin bilim, edebiyat, sanat, ekonomi, sosyal ve askeri alanlarda örnek eserler bıraktıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Anadolu topraklarında Türk kültürünün yoğurup şekillendirdiği kimi gelenekler, birçok alanda, bugünün ve yarının iş ve sosyal ilişkilerine de ışık tutabilecek düzeydedir. Ahi, kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkârların iş teşkilatı manasını taşır. Ahlakla sanatın, konukseverliğin ve yardım severliğin uyumlu bir birleşimi olarak bu birlik bugünkü Esnaf ve Sanatkârlar teşkilatının temelini oluşturur. Anadolu’da temelleri atılan Ahilik; birçok etnik kökenden oluşan ve birbiri ile kavga halinde olan topluluğa adeta kılavuz olmuştur. Dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkesi eşit gören, kendisinden önce etrafındakileri düşünen ve kollayan, birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, insanlara barış ve huzur içinde, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir. İşte bu anlayış ile büyük bir imparatorluğun temelleri atılmış ve Osmanlı’nın Cihan Devleti olarak yüzyıllar boyunca ayakta kalması sağlanmıştır.”

Ahilik Teşkilatı'nın Anadolu kurucusu olan Ahi Evran-i Veli Hazretleri’nin hayatı hakkında katılımcılara bilgi veren Başkan Kara, şunları söyledi:

“İpekyolu’nun Karadeniz’e açılan kapısı konumundaki Trabzon, tarih boyunca en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Yüzlerce yıl Trabzon’da Ahilik prensiplerine uyulmuş, devletin verdiği narhların dışına çıkılmamış ve her alandaki üretim standartlara uygun olarak yapılmıştır. Öyle ki Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa, Çarşı Camisini Trabzon esnafının bu dürüstlüğünü mükâfatlandırmak için inşa ettirmiştir. Ahilik kısacası insanların her yönde yetişmesini sağlayan mesleki bir Ahlak Mektebi’dir.”

“TÜRKİYE’DE YILIN KALFASI TRABZON’DAN SEÇİLDİ”

Başkan Kara, her yıl Kırşehir Ahi Evran Külliyesi’nde Ahilik Haftası kutlama törenlerinde Türkiye’nin Ahisi, Kalfası ve Çırağının ödül aldığını belirterek, “Dünyanın en eski şehirlerinden ve ticaret merkezlerinden biri olan Trabzon, hepinizin bildiği gibi iki yıl üst üste Türkiye’nin Ahisi’ni çıkararak, esnaf ve sanatkârlarımıza büyük gurur yaşatmıştır. 2016 yılında terzilik yapan Emine Coşkuner ablamız Türkiye’de Yılın Ahisi seçilmiş ve ödülünü Kırşehir’de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almıştı. 2017 yılında da kıyık ustası Ali Saraç ağabeyimiz, yine Türkiye’de Yılın Ahisi seçilerek Kırşehir’de ödülünü Başbakanımız Binali Yıldırım’dan almıştı. Gururla belirtmek istiyorum ki, bu yıl da Çarşıbaşı’nda keşan dokumacılığı yapan Ayşe Saka kardeşimiz Türkiye’de Yılın Kalfası seçilmiş ve Trabzon esnaf ve sanatkârına bir kez daha büyük bir gurur yaşatmıştır. Ayşe Saka, ödülünü 21 Eylül’de Kırşehir’de düzenlenecek törenlerde yine devlet büyüklerimizin elinden alacaktır” dedi. Kara sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada belirtmek istediğim bir diğer konu da, Trabzon’un son 4 yılda aldığı 3 ödülden ikisinin kadın esnaf ve sanatkârlarımıza ait olmasıdır. Karadeniz kadınının ekonomik ve sosyal hayatta ne kadar etkin olduğunun bir göstergesi olan bu durumu da dikkatlerinize sunmak istiyorum. Biraz önce bahsettiğim ve Ahilik Teşkilatı ile eş zamanlı olarak Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin eşi Fatıma Bacı tarafından kurulan Anadolu Kadınlar Birliği’nin, Anadolu’nun birliğine, dirliğine, sosyal ve ekonomik kalkınmasına büyük katkı verdiği aşikârdır. Kadınlarımızın günümüzde de bu rollerini artırarak sürdürmeleri en büyük dileğimizdir”.

TESOB Başkanı Metin Kara sözlerini, “Her şartta devletinin ve milletinin yanında olan, ülkesinin kalkınması ve ilerlemesi için üretmeye ve çalışmaya devam eden tüm esnaf ve sanatkârlarımızın bayramının hayırlara vesile olmasını diliyorum” diyerek noktaladı.

Protokol konuşmalarının ardından Vali Ustaoğlu,  yılın ahisi Hasan Sancak, yılın kalfası Ayşe Saka ve yılın çırağı Ali Yılmaz’a ödülleri takdim edildi.

Etkinlikler kapsamında Ahi Teşkilatı canlandırmasının ardından Vali Ustaoğlu, vatandaşlara pilav ikram etti.

Son Güncelleme: 17.09.2019 09:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.