Adımızla bir marka olacağız!

Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu Adımızla bir marka olacağız! dedi.

03 Aralık 2018 Pazartesi 09:59
Adımızla bir marka olacağız!

Rektör Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, “Trabzon Üniversitesi şehrimizde kurulan bir üniversitedir belki ama Trabzon’dan önce Türkiye’ye sonra dünyaya açılan bir onur ve gurur penceresi olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarafından onaylanan 7141 sayılı “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanması ile birlikte Trabzon Üniversitesi Türkiye’de kurulan 20 yeni üniversite arasındaki yerini aldı. Üniversitenin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu ile üniversitenin kurulum ve gelişim aşamaları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. “Trabzon’da her kesimin desteğine ihtiyacımız var” diyen Aşıkkutlu, “Trabzon Üniversitesi hem ülkede hem de dünyada adından söz ettirecek bir üniversite olacak” diye konuştu. İşte Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu’nun üniversite hakkındaki görüşleri: 

MARKA İSİMLE DOĞMUŞ ÜNİVERSİTE

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılarak Trabzon Üniversitesi tüzel kişiliği altında yeni bir üniversite olduk. Trabzon’umuza ülkemize ve tüm bilim camiasına hayırlı olmasını diliyoruz. Trabzon Üniversitesi, Trabzon markası üzerinde yükselecek. Kısa zamanda üniversiteler arasında hak ettiği yeri alacaktır. Markasıyla doğmuş bir üniversite olarak kabul ediyoruz.

DEVLETİMİZ HER ZAMAN YANIMIZDA

Üniversitemizin yeniden yapılanması noktasındaki çalışmalarımız devam ediyor. Öncelikle rektörlük örgütümüzü oluşturma çalışmalarını yürütüyoruz. Önümüzdeki yıl içerisinde akademik ve idari anlamda da daha güçlü hale geleceğiz. Yeni kurulan üniversite olmanın ortaya çıkardığı bir takım sorunlar bizde de olabilir. Ancak bu sorunları biz en kısa süre kolaylıkla aşabileceğimize cani yürekten inanıyoruz. Bu konuda devletimizin imkanları, halkımızın desteği her zaman yanımızda. Önümüzdeki süreçte başta devletimizin olmak üzere, Trabzon şehrinin, halkının, basınının sahip çıkmasıyla hak ettiği yerlere muhakkak gelecektir. Hem bölgemiz hem ülkemiz açısından hem de dünyadaki akademik yapı içerisinde güzel yerlerde olacaktır.

YENİ FAKÜLTELER YOLDA

Üniversite kampüsümüzü yeniden planlayıp gerçek anlamda bir üniversite hüviyetine kavuşması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede öncelikle çevremizde olan bina, arsa, arazi imkanlarından yararlanmak hedefindeyiz. Bu konudaki araştırma ve çalışmalarımız devam ediyor. Üniversitemizin şu anda aktif olarak 6 fakülte 5 meslekyüksek okulu var. Yaklaşık 15 bin öğrencimizle eğitim hayatımıza devam ediyoruz. Tüm bunların yanında aktif hale getireceğimiz İktisadi, İdari ve Beşeri Bilimler Fakültemiz ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuz olacak. Bu fakülte ve yüksekokulumuz da en kısa zamanda üniversitemize dahil olacaklar.

TRT BİNASINA TALİBİZ

Eğer TRT Bölge Müdürlüğü kapanacak olursa biz o binaya talip oluruz. Bizim açımızdan önemli bir ihtiyacı giderecek bir yer. Öncelikle bir kurumun kapatılıp bize verilmesi noktasında ısrarcı değiliz. Ancak kapatılması söz konusu olursa da orayla ilgileniriz. Bizim çok büyük bir ihtiyacımızı giderir. Aynı şekilde bölgedeki Jandarma da öyle. Jandarma’nın durumu da zaman içerisinde taşınacak hale gelirse orası da bize komşu bir arazi olduğundan bizim önemli bir arazi ihtiyacımızı giderir. Oraya da bu şekilde talip oluruz.

SIKINTILARIN OLMASI DOĞALDIR

Şu anda yürüyen bir sistemimiz var. Elbette ihtiyaçlarımız var. Bunlar doğaldır. Yeni kurulan bir üniversitenin hem akademik, hem idari personel anlamında hem de altyapı anlamında sıkıntılarımız olması doğaldır. Bunlar belirli bir önem sırasına göre çözüme kavuşturulacaktır. Devleti büyüklerimizin bu konuda büyük desteğini gördük, bundan sonra da göreceğimize inanıyoruz. Halkımızın da bu konuda güvenine, sabrına ihtiyacımız var. Her şey kontrolümüz altında ve iyi işler yapacağımıza inanıyoruz. İhtiyaçlarımız giderildiğinde güzel bir üniversite kampüsüne ve üniversite düzenine kavuşmuş olacağız.

NE GEREKİYORSA ONU YAPACAĞIZ

Üniversiteler evrensel bir bilim kurumudur. Bu tür kurumların kurulum ve gelişmesi kısa zamanda olmaz. Kurulurlar ancak gelişimlerinin ucu açık bir durumdur. O bakımdan üniversitemizi üniversal anlamda evrensel bir akademik araştırma kurumu olarak dünyaya açık hale getirmek için gerek akademi gerekse idari gerekse de kampus altyapısı anlamında neye ihtiyaç duyuluyorsa o ihtiyaçlar doğrultusunda planlamaya çalışıyoruz. Kısa zamanda bir planlama yapmayı düşünmüyoruz. Bu hem kaynak israfını önlemek hem de üniversitenin evrensel vizyon ve misyonunu ortaya çıkarmak açısından geniş ve ileriye yönelik persfektifle olaya bakıyoruz. Bu bakımdan tüm paydaşlarımızın ilgisini ve desteğini bekliyoruz.

BU ÜNİVERSİTE HEPİMİZİN DEĞERİ

Trabzon Üniversitesi şehrimizde kurulan bir üniversitedir belki ama şehrimizde kurulup buradan önce Türkiye’ye sonra dünyaya açılan bir onur penceresi olacaktır. Trabzon Üniversitesi’ne bu şekilde bakıyoruz. Dolayısıyla üniversitemiz hakkında yapılan tüm değerlendirmeleri bu şehrin bir markası için yapıldığını bilerek, kurumsal hassasiyetlerle yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu üniversite hepimizindir. Başta Trabzon’un bir değeridir.

HAKKANİYETLİ VE İLKELİ OLACAĞIZ

İhtiyaçlarımız da belli imkanlarımız da belli. Tüm bunları hakkaniyet, liyakat, ilkeler üzerinden ihtiyaçlarımızı gidermenin gayretinde olacağız. Üniversiteye salt bir istihdam kapısı olarak bakmamak gerekiyor. Üniversite liyakatli, ehliyetli, kurumsal kimliğe sahip ve uyumlu çalışabilen kişilerin istihdam edildiği kurumlar olmalıdır. Biz bu görevde kaldığımız müddetçe kurumsal kimliğimizi sağlama noktasında samimi gayretlerimizi gösteririz. Hedeflerimizi büyük koyuyoruz. Bizden sonra gelenler bu yapının üzerine bir şeyler koyup zaman içerisinde hedefe ulaşan bir üniversite oluruz. Kısa zaman içerisinde yapılacak olanları da yapacağız. Trabzon Üniversitesi’nin dünya döndükçe nasıl bir üniversite olması lazım konusunu planlıyoruz. Bunun için uzun vadeli planlamalar yapıyoruz.      

PROF. DR. EMİN AŞIKKUTLU KİMDİR?

1960 yılında Trabzon/Of/Uğurlu kasabasında doğdu.

1971-1973 yılları arasında, büyük amcası meşhur kurrâ ve âlim Mehmet Rüştü Âşıkkutlu’nun (1901-1980) rahle-i tedrisinde hafızlık yaptı.

1974 yılında girdiği Trabzon İmam-Hatip Lisesi’nden (2. sınıftayken 3. sınıf; 6. sınıftayken de 7. Sınıf derslerinin sınavlarını vermek suretiyle) 1979’da 5 yılda mezun oldu.

1983 yılında Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni birincilikle bitirdi.

Aynı yılın Nisan ayında Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Bursa Merkez Ebdâl Camii’nde imam- hatip olarak ilk resmi görevine başladı.

Yine aynı yıl Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hadis Bilim Dalı’nda başladığı yüksek lisansını 1985 yılında bitirdi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Anabilim Dalı’na Araştırma Görevlisi olarak naklen atandı.

1985 yılında adı geçen enstitüde Hadis Bilim Dalı’nda başladığı doktora çalışmasını 1992 yılında tamamladı. 1993 yılında öğretim görevliliğine, 1998 yılında Yrd. Doç. öğretim üyeliğine atandı. 2002 yılında Doçent, 2007 yılında Profesör oldu.

1989 yılında Milli Eğitim Bakanlığı aracılığı ile Mısır hükümetinden kazandığı araştırma bursuyla Mısır’a giderek Ezher ve Kahire Üniversitesi’nde bilimsel araştırmalar yaptı. Bu esnada Kahire Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rifat Fevzî Abdülmuttalib’in hadis derslerine katıldı ve kendisinden hadis icazeti aldı.

1982 yılında Mekke-i Mükerreme’de yapılan Uluslararası Hafızlık Yarışmasına Türkiye’yi temsilen katıldı ve dünya üçüncüsü oldu.

1993-1994 eğitim-öğretim yılında resmi izinli olarak Bulgaristan/Sofya İslam Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

2010-2016 yılları arasında KTÜ İlâhiyat Fakültesi (Kurucu) Dekanlığını yaptı.

KTÜ İslâmî İlimler Uygulama ve Araştırma Müdürlüğü, KTÜ Rektör Yardımcılığı görevlerinde de bulunan Aşıkkutlu’nun, Kur’an ve Hadis alanında yayınlanmış kitap, makale, bildiri, Diyanet İslâm Ansiklopedisi’nde birçok ansiklopedi maddesi, inceleme-araştırma ve tercüme türü eserleri bulunmaktadır. Arapça ve İngilizce bilen Âşıkkutlu evli ve üç çocuk babasıdır.

SONNOKTA GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.