AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, İP Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün ÇAYKUR’la ilgili yaptığı açıklamalara cevap verdi.

AK Parti'nin her dönemde fındık ve çay üreticilerine sahip çıktığının altını çizen Başkan Revi "AK Parti iktidarları döneminde her zaman üreticilerin yanında olduk ve yine olmaya devam ediyoruz. Açıklanan fiyat ve yapmış olduğumuz desteklemelerle birlikte üreticilerimizin alın terinin emeğinin hakkını her zaman verdik" dedi.

31 Mayıs 2020 Pazar 13:03
AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, İP Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün ÇAYKUR’la ilgili yaptığı açıklamalara cevap verdi.

İYİ PARTİ Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'ün Milletvekili süresi boyunca dostlar alışverişte görsün anlayışıyla açıklamalar yaptığını belirten Revi “Sayın Örs’ün açıklamaları gerçeklikten ve ciddiyetten uzak açıklamalardır. Bir Milletvekilinin her eline tutuşturulanı ‘Dostlar Alışverişte görsün’ hesabıyla kamu kurumlarını yıpratıcı ve halkı kışkırtıcı açıklamalar yapmasını doğru bulmuyoruz. Sayın Örs’ün iddia ettiği gibi Çay’a verilen fiyat bölgedeki üreticilerimizde hayal kırıklığı yaratmadığı gibi Bakanlığımız aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı yaş çay alım fiyatı her yıl olduğu gibi yıllık enflasyon oranı %10,94 olan Tüketici Fiyat endeksinin üzerinde olacak şekilde yani %12,76 gibi bir oranla enflasyonun üzerinde artış gerçekleştirilmiştir. ÇAYKUR’un organizasyonuyla çay bölgesinde yer alan STK’lar, Meslek Odaları, Ziraat Oda, Borsa ve Dernek temsilcileriyle daha önce bir araya gelerek açıklanan fiyata yakın ortak bir konsensüs sağlanmıştı. İstisnai açıklamalar olsa da üreticilerimiz tarafından yapılan fiyat artışı, makul olarak karşılanmıştır.” ifadelerini kullandı.

İYİPARTİ Milletvekili Hüseyin Örs’ün Çay konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade eden Revi açıklamasına şöyle devam etti:“Sayın Örs bilmediği bir alanda hiç araştırma yapmaksızın doğru olmayan bilgilerle kamuoyunu yanlış yönlendiriyor.

Bu konuda uzman kişiler tarafından bilgilendirme ve eğitim almalıdır.
ÇAYKUR her dönemde olduğu gibi İktisadi Devlet Kuruluşu olarak kanun ve yönetmelikler doğrultusunda çay üreticilerine hizmet etmektedir.

Anıldığı üzere pandemi döneminin özel şartları düşünülerek dekara 600 kg olarak, ÇAYKUR tarihinin en yüksek kota miktarı açıklanmıştır. Bunun anlamı; üreticilerimizin yanında olduğumuzu özel sektöre hissettirerek alım fiyatında yapılabilecek manipülasyonların önün geçmekti.
Ancak kontenjan olayı tamamen farklı bir durum. Malum günlük yaş çay işleme kapasitesi olan 9000 tonların üzerinde gerçekleşen çay alımları, kontenjan uygulamasına mecbur bırakmaktadır. Eski dönemlerde olduğu gibi ya alıp imha edilecek veya bugün yapıldığı gibi kontenjan uygulaması yaparak alımlar zamana yayılacak.

ÇAYKUR milli menfaatlerimiz ve kurumsal sorumluluk gereği alımları zamana yaymayı tercih ediyor.
Üreticilerimiz ıslarla satış baskısı oluşturmadan ve acele etmeden çaylarını satarlarsa kota karşılığı olan çaylarının ÇAYKUR tarafından alınacağı her daim duyuruluyor, alım ekipleri tarafından da bilgilendirmeler sürekli yapılıyor.
Maalesef üreticilerimizin bir an önce çayımızı satalım düşüncesi ve baskısı, özel sektör firmaları için bir fırsata dönüşerek alım fiyatlarının düşmesine neden olabiliyor. Şayet üreticilerimiz biraz sabreder ve acele etmezlerse özel sektör firmalarında bu kadar kısa süreler içerisinde fiyat düşüşleri yaşanmayacaktır. Kaldı ki özel sektör çay alım kampanyasının başlangıcında açıklanan fiyatla alım yapmaya başlamıştır.“

Son Güncelleme: 31.05.2020 13:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.