Akçaabat dönüşüme karşı! Oda başkanı nedenlerini böyle açıkladı.

Akçaabat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şentürk, dönüşümle ilgili konuştu

25 Mart 2021 Perşembe 13:22
Akçaabat dönüşüme karşı! Oda başkanı nedenlerini böyle açıkladı.

SÜREÇ TAKİBİMİZDE
Akçaabat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şentürk, ilçede yapılması planlanan otobüs dönüşümünün esnafı mağdur olacağını ifade ederek, dönüşümle ilgili mevzuatı çok iyi bildiğini söyledi. Şentürk, “Trabzon-Akçaabat-Mersin arasındaki dönüşüm bir yılan hikayesine döndü ve esnafı da son derece sıkıntıya soktu. Dönüşüm süreci sancılı bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık bir yıl önce kooperatif başkanı tarafından esnafımıza vaatlerde bulunuldu. Dönüşüm yapılırsa vaatlerin gerçekleşeceğini ifade etti. Birçok esnafımızda bu vaatler karşısında otobüs dönüşümüne imza verdi. Mevzuatı çok iyi bilen birisi olarak vaatlerin bir hayalden ibaret olduğu ve gerçekleşmeyeceğini söyledim. Haklı da çıktım” dedi.
MİNİBÜSLE HIZLI TAŞIMA YAPALIM
Süreci an be an takip ediyoruz. Dönüşüm yapan illerle de görüşüyorum. O günkü vaatler karşısında otobüse ‘Evet’ diyen esnafımız şu an bu düşüncesinden vaz geçti. Esnafımız dönüşüme de sıkıntı çıkarmıyorlar. Herkes dönüşümden yana. Ama bu dönüşüm mutlak ve mutlak suretle minibüsle olmalıdır. Kentimize yakışır modern minibüslerle hızlı bir şekilde taşımayı yapmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyemizle de görüşüp, yasalarda olan engelli rampası, kamera kayıt sistemi gibi her türlü özelliği de kabul ediyoruz. 
PSİKOLOJİK BASKI YAPILIYOR
Buradaki sorun, kooperatif başkanının bu işin üzerine çok gitmesi. Acaba bu işin altında neler var. Ben biliyorum. Zamanı gelince de açıklayacağım. Alınan araçlar, krediler, alınacak cihazlar, yakıtının nereden, lastiğinin nereden alınacağı gibi vaatler var. Şu anda 400’ün üzerinde ki esnafımız bu havuz sistemine girmek istemiyor. Bunun karşısında her gün vaat ve projeler veriliyor. Esnafımıza belediye üzerinden psikolojik baskı yapılıp esnafımız havuzun içine atılmak isteniyor.
NEYE İMZA ATTILAR
Esnafımız, araç alırken ne çektiği krediyi nede faizini biliyor. Bankaya gidip imza atıyorlar. Bunun ödeme günü gelince ne ödeyecek, ne kadar para ödeyecek. Bu para 1 milyonun üzerinde ve 4 yıl vadeli. Esnafımız 4 yılda ne kazanacak ki bu krediye imza atıyor. Nasıl ödeyecek. Esnafımıza durumu anlatınca gözü yaşlı ağlamaklı oluyor. 
GEÇİM DERDİNDEYİZ
Esnafımız artık geçim derdine düştü. Geçim derdindeki esnafa havuz sistemi dayatması nedendir. Harcamalardan sonra esnafımıza para kalmadığı zaman ailesi ne ile geçinecek. Bir çok vaatte gerçekleşmeyince esnafımız vaz geçti. Esnafımız çok mağdur bu durumda. Kafasında soru işaretleri de var. 
SİSTEM İŞLEMEDİ
Hazırlanan sözleşmede esnafımıza dönüşüme girmezseniz bu güzergahta çalışamazsınız diye algı yaptılar. Akçaabat’ın mahallerinde sadece çalışabilirsiniz dediler. Bu vaatlerin hiç biri doğru değil. Esnafımıza da psikolojik algı yapmak doğru değil. Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu’na da 423 tane imza ile gittik ve minibüs kalmak istediğimizi söyledik. Otobüs dönüşümü şu ana kadar olmadı. Olma şansı da yok. Yılbaşında dönüşüm olacaktı olmadı, Mart’ta olacaktı olmadı. 

KOOPERATİF ÜNVANDIR
Son genel kurulda verilen vaatlerin doğru olmadığını plaka sahibi olarak kürsüden esnafımıza anlattım. Bugün esnafımız 2 ortaklı sistemde anlaşamıyor. Kooperatifin teklif ettiği sistem 14.57 hisseli otobüs. Kart sitemini de Asist isimli bir firmayla anlaşıyorlar. Esnafın hiçbir şeyden haberi yok. Hangi kart kullanılacak. Pazarlığı kendimi yapacak. Bütün pazarlıkları kooperatif başkanı yapıyor. Buradaki plaka kooperatif adına değil bireysel bir haktır. Kooperatif bir unvandır. Bizim adımıza karar veremez. Biz oradan da ayrılıp Minibüsçüler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kuracağız. Dernek de bizim adımıza karar veremeyecek. Hak ve hukuklarımızı korumak amacıyla oluşan tüzel kişiliktir. Siz eğer bizim hak ve hukukumuzu korumazsanız biz sizin tüzel kişiliğinizden ayrılır başka bir tüzel kişilik kurarız. 
TAHDİTLİ PLAKAMIZ VAR
‘M’ plaka tahditlidir. Ülkemizde 13 ilde vardır. Bakanlar kurulu kararı ile 1987 yılında tahdit altına alınabilir. Trabzon’daki tahditli plakaya da sadece cumhurbaşkanımız müdahale edebilir. Sonrasında ise tahsisli plakalar oluştu. Belediyeler ihale yada kiralama yolu ile tahsisli plaka verilebilir. Bu plaka da tahsisli olur. Bizim altın değerinde tahditli plakalarımız var. Esnafımız tahditli plakasını verip tahsisli plakaya geçmesin. Çok mağdur olur.

Son Güncelleme: 25.03.2021 13:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.