Akçaabat Festivali sona erdi

28. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları festivali coşkulu başladı; coşkulu bitti.

23 Temmuz 2018 Pazartesi 16:59
Akçaabat Festivali sona erdi

Festival kapsamında ilk olarak Atatürk Bulvarı Belediye önünde ‘Sinan Tütenk Resim Sergisi’ açıldı. Karma Fotoğraf Sergisiyle devam eden ilk gün festival etkinlikleri Hamam Çimeni Çarşısı Belediye Müze Sergi Salonunda yapılan Karma Fotoğraf Sergisi ve Sahil Park Havuzlar Alanında Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının gösterisi ve Köy Düğünü Canlandırmasıyla son buldu.

İkinci gün, protokolün ve halkın yoğun katılımlarıyla Hıdırnebi Şenliği yapıldı. Her yıl yapılan ve geleneksel hale gelen Hıdırnebi Şenliği’nde Mehmet Yılmaz ve Necmettin Öksüz, yaylada Karadeniz ezgileriyle izleyenlere horon dolu anlar yaşattı. Hıdırnebi Yayla Şenliği’nin ardından Akçaabat Limanında Yelken İhtisas Kulübü, yelken gösterileri yaptı. Atatürk Parkında Çelenk sunma töreni yapıldı. A. Fazıl Ağanoğlu İlkokulu Önünden başlayarak Sahil Park Havuzlar alanına kadar devam eden ve geleneksel yayla göçünün canlandırıldığı kortej yürüyüşüne yurt içinden ve yurt dışından gelen bütün gruplar kostümleriyle eşlik etti. Sahil Park Havuzlar alanında büyük horon halkası oluşturuldu.

Gündüz ayrı gece ayrı etkinliklerle devam eden festivalin ikinci akşamında Rusya Halk Oyunları Grubu, KKTC Gazimağusa Belediyesi Halk Oyunları Grubu, Silifke Halk Eğitim Merkez Halk Oyunları Grubu ve Akçaabat Folklor Derneği Horon Ekibi tüm hünerlerin sahnede gösterdi. Halkoyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından Cengiz Çoban, Hayri Yaşar Karagülle, Nigar Cumur ve Resul Dindar sahne aldı.

Resul Dindar Mest Etti

Karadeniz müziğine yeni bir ses yeni bir yorum getiren; Karadeniz’in tanıtımına büyük katkısı olan Resul Dindar’la coşan Akçaabatlılar eğlence dolu bir gece yaşadılar. Gece boyunca bitmeyen enerjisiyle sahnenin tozunu attıran Resul Dindar, seyirciden tam not alarak geceye damga vurdu. Vatandaşın yoğun ilgisi ve sevgisiyle karşılanan sanatçıya konser sonrası Akçaabat Kaymakamı Dr. Soner Şenel ve Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen plaket verdi.

Festival programında düşüncelerini dile getiren Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, “İlçemizde 28.’si düzenlenen ve geleneksel hale getirdiğimiz festival programını çok önemsiyorum. Kültür sanat ve turizm şehri olan Akçaabat’a yakışır bir festival oluyor. Bu festivallerle kültürümüzü yaşıyoruz ve gelecek nesillere aktarıyoruz. Kültürümüzün bu güzelliklerini festivaller aracılığıyla ülkemizin başka yöreleriyle paylaşabiliyoruz. Şehrimize gelen ekiplerimiz bizler için birer kültür elçisi olma özelliğini taşıyor. Şimdiden herkese iyi eğlenceler diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Dolu dolu geçen 28. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivalinin üçüncü gününde yurt içinden ve yurt dışından gelen ekipler, semt gezileri kapsamında Akçaabat’ın incisi Ortamahalle’yi ziyaret ettiler. Arnavut kaldırımlı, tarih kokulu mahallede hünerlerini sergileyen ekipler, renkli anlara imza attılar. Hamam Çimeni Çarşısı avlusunda da gösteri yapan halk oyunları ekipleri izleyenlere görsel şölen sundular. Akşamdan da devam eden halkoyunları gösterilerinin ardından Yücel Aktaş, Taner Eyüpoğlu ve Murat Başaran seyirciyle buluştu.

Murat Başaran Coşturdu

Festivalin üçüncü akşamında heyecanla beklenen Murat Başaran, sahnedeki enerjisi ile izleyenleri kendine hayran bıraktı. Konser alanını hınca hınç dolduran her yaştan yüzlerce Akçaabatlı, Murat Başaran’ın birbirinden güzel şarkılarıyla eğlendi.

Akçaabatlıları hem horona hem eğlenceye hem de horona doyuran festival etkinliklerinin dördüncü ve son gününde gündüz Ankara, Silifke, İstanbul, Romanya, Kazakistan, Azerbaycan, KKTC, Moldova ve Rusya Halk Oyunları Grupları; gece ise Romanya, İstanbul, Azerbaycan ve Akçaabat Belediyesi Minik Halk Oyunları Ekibi gösteri yaptı. Festivalin son akşamında Akçaabatlı Sanatçılar Grubu, Aycan ve Zeynep Başkan sahne aldı.

Zeynep Başkan, Eğlence Dolu Anlar Yaşattı

Karadeniz müzikleriyle dinleyenlerin beğenisini toplayan Zeynep Başkan, şarkılarıyla hem hüzünlendirdi hem eğlendirdi. Muhteşem enerjisi ile seyirci karşısına çıkan Zeynep Başkan, İzleyenlerden tam not aldı.

Festival boyunca gösteri yapan tüm ekiplere ve sahne alan tüm sanatçılara protokol üyelerince Akçaabat hatırası plaketler takdim edildi. Festival etkinlikleri kapsamında yapılan Sokak Basketbolu ve Plaj Voleybolu müsabakalarında dereceye giren gruplara ödülleri verildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.