Akçaabat'ta mantar için el ele

Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı, Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğün ortak girişimi ile açılan poşette istiridye mantar yetiştiriciliği kursunda hasat ve tanıtım etkinliği düzenlendi.

16 Eylül 2018 Pazar 12:58
Akçaabat'ta mantar için el ele

Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı, Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğün ortak girişimi ile açılan poşette istiridye mantar yetiştiriciliği kursunda hasat ve tanıtım etkinliği düzenlendi. Hasat etkinliğine Tarım sektöründeki tüm kurumlar ilgi gösterdi. Hasat etkinliği Akçaabat Darıca Mahallesinde Emine BAYRAM ‘a ait Akçaabat Ziraat Odası Eğitim Uygulama seralarında yapıldı.Düzenlenen hasat ve tanıtım etkinliğine Tarımdan Sorumlu Vali Yardımcısı Akçaabat Kaymakamı Dr. Soner ŞENEL, Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet KAYA, DOKAP (Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi) Başkanı Ekrem YÜCE, Trabzon Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Atilla ÇİMER, Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit GÜLBAY, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arsin Ziraat Odası Başkanı Hasan KOZOĞLU, TKDK İl Koordinatörü Şansal AYDOĞDU, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Süleyman Eğilmez, Trabzon Orman İşletme Şefi Savaş AYVAZ, Akçaabat Halk Eğitim Müdürü Mustafa TÜRKOĞLU basın temsilcileri ve kursiyerler katıldı.

Mantar yetiştiriciliği konusunda teknik bilgilendirme katılımcılara eğitmen Ziraat Yüksek Mühendisi Fadıl ÖZTÜRK tarafından yapıldı.

Ekrem Yüce: Biz Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız

DOKAP başkanı Ekrem YÜCE Kalkınma İdaresi olarak bölgemizde tüm sektörleri ilgilendiren konularda projeler geliştirerek maliyetinin tamamına vermeye çalışıyoruz. Tarımsal faaliyetlerle ilgili Trabzon ilinde Bitkisel üretimi alt dallarında destekleme ile ilgili projelerimizle 4 milyon lira destek sağladık. Amacımız çiftçilik faaliyetlerinin gelişmesi ve çeşitlenmesi için her türlü projeye destek vermeye hazırız. Burada amacımız tarımsal gelirin yükselerek çiftçilerimizin yaşam standartlarını yükselterek tarımsal istihdama

katkı sağlamak ve üretim miktarını ve kalitesini artırmaktır. Bugün burada gördüğümüz istiridye mantar üretim modelini artırmaya çalışıyoruz. Trabzon da 8 üreticimize 25 bin liralık destek sağlayacağız. Bu tür üretimlerle bölge ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacaktır. İfadelerini kullandı.

Milletvekili Ahmet Kaya: Ancak üretimle kalkınabiliriz.

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet KAYA, Ziraat Odamıza, DOKAP İdaremize ve eğitime destek veren tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum.Burada bir hanım kardeşimizin bin bir emek ve meşakkatle ortaya çıkardığı mantarları görüyoruz kendisini tebrik ediyorum bizler ancak üretim miktarlarını ve çeşidini artırdıkça kalkınabiliriz.

Başkan Eyüpoğlu; Mantar her sofrada yer almalı..

Akçaabat Ziraat Odası başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU Halk Eğitim Müdürlüğüz ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Eğitim salonumuzda kursiyerlerimize teorik eğitimlerini verdik. Bizlere başvuru yapan 99 üreticimizden 50 si ile ilk kursumuzu başlattık ve uygulama aşamasında burada sürekli uygulamalı dersler yaptık. İlimizde mantar tüketimi protein değerlerinin yüksek olmasına rağmen yeterli seviyede değil ilçemizde üretim miktarı her geçen gün artan mantarı tanıtmak için bu etkinliği düzenledik. Çiftçilerimizin gelirini ancak tarımsal üretimi çeşitlendirerek artırabiliriz. Burada tarımın tüm kurum ve kuruluşları bir aradayız bölgemizin tarımsal kalkınmasını ancak bu şekilde birlikte hareket ederek sağlayabiliriz. Bu kursları düzenlemekteki amacımız istihdamı ve üretimi direk artırmak özellikle bayan üreticilerimizin kursa başvuruları çok anlamlı ev ekonomisine rahatlıkla üretim yaparak katkı sağlayabilecekler. DOKAP ın mantar üretimine %50 desteklemesinden bu yıl ilçemizde 8 üreticimiz başvuru yaptı. Üretim alanlarımızı ve üretim miktarımızı artırmayı hedefliyoruz. Hasatla birlikte mantar üretiminin ilçemiz için yapılabilir olduğunu ispat ettik.Tadı ete en çok yakın besinlerden olan istiridye mantarı, lezzetli kadar faydaları ile de göz dolduruyor. Tam bir protein deposu olan istiridye mantarının faydaları hafife alınmayacak kadar çok. Bu mantar türünün içerisinde kolesterol değerlerinin düşmesini sağlayan lovastatin adlı madde yer aldığından dolayı özellikle kolesterol değerleri yüksek olan kişiler istiridye mantarını tüketerek kanlarındaki bu kolesterol değerinin düşmesini sağlayabilirler. İstiridye mantarının faydaları tabi ki bunlarla sınırlı değildir. Ayrıca bu mantar kan basıncının dengelenmesinde rol alan etkin bir besin türüdür. Bunun için mantarı bolca üretip bolca tüketmeliyiz dedi.

Yapılan hasat etkinliğinin ardından Akçaabat Turizm Otelcilik Uygulama Otelinde Eğitim seralarında yetiştirilen mantarlardan yapılan yemekler katılımcılara ikram edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.