Akçaabat Ziraat Odası Feromon Tuzak kurulumunu gerçekleştirdi

Akçaabat Ziraat Odası saha çalışmaları kapsamında üretici ziyaretlerinde bulunuyor.

09 Haziran 2022 Perşembe 11:36
Akçaabat Ziraat Odası Feromon Tuzak kurulumunu gerçekleştirdi

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisleri bölgede yeşil altını olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için saha çalışmaları kapsamında üretici ziyaretlerinde bulunuyorlar. Dalkıran zararı olmuş bir bahçede dalkıran çıkışlarını tespit etmek için Feromon Tuzak kurulumunu gerçekleştirdiler. Burada elde edilen zararlı yoğunluğuna göre Haziran – Temmuz aylarında kimyasal ilaç ile mücadele yöntemi uygulanacaktır. Fındık bahçelerinde dalkıran zararı olan üreticilerimize dekara en az 1 adet gelecek şekilde Feromon Tuzakları asmalarını tavsiye ederiz. İçinde bulunan etil alkole gelen bu zararlılar kırmızı plakalar üzerinde bulunan yapışkan kısımlara yapışarak zararlı yoğunluğunu tespit edilecektir. Ayrıca zararlıların bu yapışkan plakalara yapışmak suretiyle dalkıran zararlılarının çoğalmasının önüne de geçilmiş olacaktır. Feromon tuzakları Akçaabat veya Trabzon’daki zirai ilaç satışı yapan bayilerden temin edebilirler.

Dalkıran zararlısı ile kimyasal mücadelede Methiocarb veya Chlorpyrifos+Cypermethrin 400+40 g/l etkili maddeli ilaçlar kullanılarak çıkış yoğunluğuna bağlı olarak 15-20 gün arayla en az iki defa ilaçlama yapılmalıdır.

Fındık tarım takvimine uyarak fındık bahçelerinde zararlılarla mücadele, bakım ve besleme faaliyetlerine devam edilmelidir. Yapılan arazi faaliyetlerinde gözlemlenen durumlara göre bahçe temizliği ( dip sürgün alımı ve fındık bahçelerinde tırpan atılması ) yapılmalıdır. Külleme hastalığını önlemek ve en aza indirmek için kültürel mücadele olarak dip sürgün temizliği ve fındık bahçelerinde tırpan işlemleri yapılmalıdır. Külleme ile ilgili kimyasal mücadelede 100 g/L Kresoxim-methyl, 200 g/L Boscalid, 250 g/l Fluopyram+ 250 g/l Trifloxystrobin gibi etkili madde içeren ilaçlar kullanılabilir. Bahçelerde iyi bir hava hareketinin sağlanması şarttır. Unutulmamalıdır ki aynı zamanda bahçe içinde bulunan bu yabancı otlar ve dip sürgünleri bitki besin elementlerine ortak olmakta ve fındık gelişimi için gerekli olan besin elementlerini topraktan sömürmektedirler. Yine bu aylar içinde atılamayan azotlu gübrelerin son turları bitkilere toprak tahlili sonuçlarına göre bitki dal iz düşümlerine verilmelidir. Yapraktan uygulama olarak içerisinde Bor, Çinko, Demir, Mangan, Molibden gibi iz element içeren sıvı ya da toz formda olan sulandırılabilir gübreler bitkilere verilmelidir. Makro element (NPK) içerikli MAP ve MKP gibi gübrelerde yine yapraktan 20 gün arayla bitkilere verilebilir. Fındık kurdu ve yeşil kokarca ile mücadeleye devam edilmelidir. Bu fındık zararlılarının her birinin ortalama 200 adet fındık tanesine zarar verdiği unutulmamalıdır. Bu zararlılar ile kimyasal mücadelede Thiacloprid + Deltamethrin, 150 g/l Thiacloprid + 20 g/l Deltamethrin, Methiocarb etken maddeli ilaçlar kullanılabilir.

Bazı fındık bahçelerinde fazla miktarda yaprak bitleri gözlemlenmiştir. Bununla kimyasal mücadelede %50 Pirimicarb , İmidacloprid etken maddeli kimyasal ilaçlar kullanılabilir.

 Kimyasal ilaçlar ve sulandırılabilir gübreler üzerlerinde yazan karışabilirlik durumuna göre karıştırılmalıdır. Aksi durumda kimyasallar birbirini etkisiz hale getirir. Bundan dolayı karıştırmak istediğimiz kimyasallardan birer ölçek alıp ayrı bir kap içinde karıştırıp çökelme olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer çökelme yoksa ilaçlamaya karışım yapılarak devam edilir. Çökelme olursa ilaçlar kesinlikle birbirleri ile karıştırılmadan ayrı ayrı uygulanmalıdır.

Son Güncelleme: 09.06.2022 11:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.