Akçaabat Ziraat Odası'ndan Aflatoksin Uyarısı

Fındıkta Aflatoksini Önlemek İçin Çiftçilerimiz Kurutma Ve Depolamaya Önem Vermeli

23 Ağustos 2021 Pazartesi 12:11
Akçaabat Ziraat Odası'ndan Aflatoksin Uyarısı

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU yapılan çalışmalar ile ilgili şunları aktardı. “Ülkemizin geleneksel ihraç ürünleri arasında yer alan ve büyük ekonomik değere sahip olan fındığımızın hak ettiği değeri bulabilmesi, ihracatının sürdürülebilir olması ve Türk fındığının kalitesinin ve itibarinin zedelenmemesi için aflatoksin oluşumu mutlaka önlenmelidir. Bu konu hakkında bilgi almak isteyen üreticilerimize bizlerle irtibat halinde olmalarını tavsiye ederim”.

Genel anlamda fındıkta sağlıklı bir kurutma yapılabilmesi için harman dönemi son derece önemlidir. Toplanan fındıklar aynı gün harmana getirilmeli ve ince bir tabaka halinde serilerek yayılmalıdır. Büyük yığınlar halinde bekletilmemelidir. Ancak harman yeri beton değilse fındığın toprak ile temas etmemesi için yere jüt çuvallar serilerek fındıkların güneşlenmesi için terk edilmelidir. Güneşli havalarda her gün 2-3 defa tırmıkla karıştırılmalıdır. Karıştırırken fındığın kırılması ve çatlamasına neden olacak hareketlerden uzak durulmalıdır.

Harmanda kuruyan fındıkların çuvallara alınması için günün serin saatleri seçilmeli, fındığın soğuması beklenmelidir. Yaş ve yeterince kurumamış fındıklar kesinlikle çuvallanmamalıdır. Fındığın taşınması ve depolanmasında jüt ve bez çuvallar kullanılmalıdır. Depolanan fındıklar doğrudan güneş ışığı almayan, serin, nem seviyesi düşük, havadar olan ve fındık çuvalları direk yere temas etmeyen yerlerde muhafaza edilmelidir.

Son Güncelleme: 23.08.2021 12:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.