Akçaabat Ziraat Odası, Teknik Ekibi Verim Ve Kaliteyi Artırmak İçin Sahada

Akçaabat Ziraat Odası teknik ekibi üreticileri gezerek bilgilendiriyor.

20 Ağustos 2020 Perşembe 11:20
Akçaabat Ziraat Odası, Teknik  Ekibi Verim Ve Kaliteyi Artırmak İçin Sahada

Akçaabat Ziraat Odası Teknik ekibi sahada üreticileri ziyaret ediyor. Fındık toplarken uyulması gereken kuralları üreticilere aktarıyorlar. Özellikle verim ve randıman kaybı yaşanmaması için dalından değil de yerden fındık toplanması gerektiği hususları bir bir üreticilerimize anlatılıyor.  Harman yerlerinde fındıkların kızışmalara neden olmaması için ince serilmesi 15-20 cm ‘i geçmemesi ve yığınlar halinde dökülmemesi gerektiği hakkında bilgi veriliyor. Harman yerinde hasat edilen ürünlerin üzerini örtmek gerekecekse ürüne en az 40 cm mesafede naylon ya da branda örtü ürüne değmeyecek şekilde üzeri örtülmelidir. Fındıklar kurutulduktan sonra naylon çuvallara konulmamalıdır.  İyice kurutulan fındıklar gözenekli ya da jüt çuvallara konulmalıdır.

Akçaabat Ziraat Odası Teknik ekibi fındık üretim sezonunun başlangıcından itibaren , toprak numunesi alımı ve toprak tahlili , budama ve bahçe temizliği, bitki besleme , gübreleme , zirai mücadele (kimyasal ve kültürel mücadele) ve sulama   gibi konularda üreticilerimizin yanında oldular. Yıl içerisinde üreticilerimize gerek arazilerinde uygulamalı olarak  gerekse Ziraat Odası eğitim salonunda budama , gübreleme ve zirai mücadele gibi konularda eğitimler verdiler. Bu süreçten sonra sıra ürün hasadına geldi ve gördük ki anlattıklarımızı uygulayan dikkate alan üreticilerimiz verimde ve kalitede güzel sonuçlar elde ettiler. Dekara/dönüme verim ortalamalarını 200 kg civarlarına yükselttiler. Akçaabat’ta fındıkta dekara verimi  (50-70 kg/da) dikkate aldığımızda  200 kg/da verim alan üreticilerimiz bizleri çok memnun etmiştir. Hedefimiz daha çok üreticiye ulaşmak ve bu verimi dekarda 300 kilogramlara yükseltmek.

Hasat sonrası fındığın nasıl kurutulması gerektiği ve nasıl bir ortamda hangi nem ve sıcaklıklarda (depo içi sıcaklığının 2-4, 5 ºC' de ve nispi nemin % 55-60 arasında olması gerekir)    depolanması gerektiği hakkında bilgi veriliyor. Depo olarak kullanılacak yerin serin kuru ve havalanabilir nitelikte olması gerekir. Üreticilerimize  fındığın dalından değil de yerden toplanması gerektiği konusunda çağrıda bulunmuştuk. Önemini anlatmıştık.  Daha önce üreticilerimize yaptığımız uyarılara genellikle uyulduğu gördük. Bu anlamda tüm üreticilerimize teşekkür ederiz. Bol bereketli ürün sezonu dileriz.

Son Güncelleme: 20.08.2020 11:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.