Akçaabat Ziraat Odası Üretici İçin Sahada

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı EYÜPOĞLU, ekilmedik , dikilmedik bir karış toprak kalmasın

19 Ekim 2020 Pazartesi 16:11
Akçaabat Ziraat Odası Üretici İçin Sahada

Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ ve Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR , İlçemizde her türlü tarımsal faaliyette verim ve kaliteyi artırmaya yönelik saha çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.  Cumhurbaşkanı’mızın “ekilmedik , dikilmedik bir karış toprak kalmasın “ düsturundan hareketle İlçemizde her üreticiye ulaşmaya çalışıldığını belirten başkan  Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU şunları aktardı. 

İlçemiz iklimsel olarak birçok alanda  mikroklima özelliğine sahip . Bu avantajımızı değerlendirmemiz lazım. Bölgemize birim alandan getirisi yüksek ürünleri kazandırmaya çalışıyoruz.Birçok yeni ürünü Akçaabat’ımıza kazandırdık ve yenilerini de kazandırmaya devam edeceğiz. Mühendis arkadaşlarım bu konularda işin uzmanı kendileri gereken çalışmaları yapıyorlar.  Eski geleneksek yöntemlerle yeterli verime ulaşılamıyor. Bu anlamda Teknik ekibimiz her gün sahada , üreticilerimizin yanında. Onlara  tarımsal anlamda yenilikleri anlatarak ve  gerekli uygulamaları yaparak destek olmaya çalışıyoruz.  Örneğin fındıkta bir önceki yıllarda dekara 50-60 kg fındık alan üreticilerimiz, bizim teknik ekibimizin önerileri doğrultusunda yaptıkları uygulamalar( budama, gübreleme, zararlılarla mücadele vb.)  ile dekara verimi 200-250 kg’a  çıkarmıştır.  Bizlere böyle çokça olumlu dönüşler oluyor. Bu durum bizleri mutlu ediyor.

İçerisinde bulunduğumuz ay itibariyle özellikle fındık bahçelerinde yapılması önemli olan uygulamaları aktaran Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel BAKİ ‘de toprak tahlilinin önemine değindi.  Bitkiler için gerekli olan besin elementinin toprakta olup olmadığını, bitkiler tarafından alınabilir mi alınamaz formda mı olduğu ,  (PH) asidik mi bazik mi,  organik maddesi az mı çok mu gibi unsurları bilmemiz gerekir. Tahlil sonucuna göre fındık hasadı sonrası gerekli sıvı ya da sıvılaştırılabilen  toz besin elementleri , BOR içerikli  gübreler, kireç ya da kükürt, granül gübreler (Özellikle fındık bahçelerinde  kış öncesi toprak analizi sonuçlarına göre bitkilerde kök gelişimini ve çiçeklenmeyi artırmaya yönelik  fosfor (P) oranı yüksek kompoze gübre (TSP, %18-46 DAP, 20-12-15 + ME, 15-15-15 +Zn , MAP (12-61-0), NPZinc (3-40-0+ ME), 18-18-18+TE vb.  ya da  toz veya sıvı yaprak gübreleri ),  ve yaprakların % 80’i  döküldükten sonra kış öncesi  fındık , ceviz ve tüm meyve ağaçlarında kesinlikle  BORDO BULAMACI kullanılmasını tavsiye ederiz.

Ayrıca Toprağın da canlı olduğunu, içerisinde milyarlarca canlıyı barındırdığını tarımsal faaliyetler için bunların çok önemli olduğu hususunu belirten BAKİ, bundan dolayı bahçe içerisinde kesinlikle anız ( bitki artıklarını  yakılmamasını tavsiye etti.)

Adyrıca Toprağın da canlı olduğunu, içerisinde milyarlarca canlıyı barındırdığını tarımsal faaliyetler için bunların çok önemli olduğu hususunu belirten BAKİ, bundan dolayı bahçe içerisinde kesinlikle anız ( bitki artıklarını ) yakılmamasını tavsiye etti.

Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR ‘de doğru bir toprak örneği nasıl alınacağı  hakkında dikkat edilmesi gereken hususları şöyle  belirtti.

TOPRAK ÖRNEĞİ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1. Toprak örneği alınırken dikkat edilecek en önemli konu alınan örneğin bahçeyi temsil etmesidir. Örnek almadan önce bahçenin genel görünümüne bakılıp eğim, yükseklik, drenaj, renk, toprak derinliği ve toprak yapısı yönünden çok farklı ise her farklı yer için ayrı örnek alınmalıdır.

2. Toprak örnekleri çit-yol kenarı, gübre yığını, su birikintisi olan yerlerden alınmamalıdır.

3. Toprağın fazla çamurlu olduğu zamanlarda örnek alınmamalıdır.

4. Örnekler köklerin yayıldığı bölgeden yani ocağın taç izdüşümünden alınmalıdır.

5.Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U, Z şeklinde dolaşılarak 20 dekar alanda en az 10 yerden 0 – 30 cm derinlikten alınmalıdır.

6. Örnek alınacak noktalarda otlar çapa veya kazma ile temizlenip V şeklinde 30 cm derinliğinde çukur açılır. İlk 5 cm toprak tabakası atılır ve diğer 25 cm lik toprak dilimleri alınır ve bir bez torba içine konulur. Alınan numuneler gölge bir yerde kurutulur içindeki taş kök vb kalıntılar temizlenir ve yaklaşık 1-1,5 kg toprak numunesi tahlil için , isteyen Ziraat Odasına isteyen kendisi Yalıncak’ta bulunan Trabzon  Büyükşehir Belediyesi Toprak Analiz Laboratuvarına götürülebilir.

Analiz ücreti numune başı 25 TL dir.  Toprak numunesi içine etiket yazılıp bırakılmalıdır. Bu etikette ; tarla sahibinin adı soyadı, Tc kimlik no, telefon no,  il, ilçe, mahalle, ada no , parsel no, ekili ürün adı, numunenin alındığı derinlik , numuneyi alan kişinin adı , numune alındığı tarih,  kullanılan gübre , arazinin sulu yada kuru tarım olduğu gibi özellikler kurşun kalem ile yazılmalıdır.

Son Güncelleme: 19.10.2020 16:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.