Akçaabat Ziraat Odasından Nisan Ayı İçin Uyarı !

04 Nisan 2022 Pazartesi 09:19
Akçaabat Ziraat Odasından Nisan Ayı İçin Uyarı !

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüboğlu, Nisan ayında fındık bahçelerinde yapılması gerekenler için üreticilerimize uyarılarda bulunuyor. “ Bu yıl özellikle yazlık gübreleme dönemi olan mart ayı kar yağışlı geçti.. Birçok üreticimiz fındık bahçelerinde bitki besleme işlemlerini yapamadı. Bu yıl şubat ve mart ayları kar yağışlı geçtiğinden , mühendislerimizin önerileri ışığında atamadığınız kimyasal gübrelerin atılmasına devam edilmelidir. Özellikle kompoze gübreler (20-12-15+me (çotanak fertil) , 15-15-15+çinko , 25-5-10 entec vb. ) ve (% 46 Üre, % 26 N , % 21 AS… ) azotlu gübreler, yanmış hayvan gübresi, pelet tavuk gübreleri tahlil sonuçlarında belirtilen miktarlarda fındık ocaklarına dal iz düşümlerine verilebilir. Ayrıca bu dönemde toprak ph durumuna göre kalsiyum nitrat ve ya kalsiyum sülfat içeren gübreler bitki kök bölgesi dal iz düşümüne göre verilmelidir. Yapraklanmanın olduğu bu dönemde içinde Bor, Çinko, Demir, Bakır, Magnezyum vb. iz elementler yapraktan sırt atomizörü ya da diğer ilaçlama makinaları ile bitkiye verilmelidir.

Nisan ayı içinde fındık bahçelerinde külleme , fındık filiz güvesi , fındık gal sineği ve yeşil kokarcaya karşı ilaçlama yapılmalıdır. Fındık yeşil kokarcası tespitinde , sabah erken saatlerde 10 ocak silkelenmeli ve 1 ergin böcek düşerse ilaçlama yapılmalıdır.

İlçemizde bir önemli sorunda fındık bahçelerinde halkın “gül” ya da “mantar” dediği “kozalak akarı” ile mücadeledir. Mücadele edilmediği zaman çok büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Mühendislerimizin yaptığı arazi ziyaretlerinde fındık kozalak akarının çok fazla olduğu görülmüştür. En çok kozalak akarlarına tombul, mincane , uzunmusa ve kara sivri gibi çeşitlerde rastlanmıştır. Mühendislerimiz üreticilerimize gerekli mücadele yöntemlerini anlatmaktadır. Ekonomik kayıplara da neden olan bu kozalak akarı zararlısı ile mücadele etmemiz şart. Mücadele edilmezse daha çok zarara neden olabilecektir“ açıklamasında bulundu.

Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Personeli ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir, kozalak akarı ve mücadelesi hakkında şu bilgileri aktardı. ”Kozalak akarı özellikle meyve gözleri üzerinde oluşmaktadır. Aslında her kozalak olan göz bir çotanak demektir. Bu meyve gözlerinde kozalaklar olmasaydı meyve olacaktı. Kozalak akarı meyve ve çiçek dökülmelerine neden olur, çiçek gözlerini tahrip eder ve sürgünlerde uç kurumalarına neden olur. Bunun sonucunda kozalak akarı zararı ekonomik olarak rekolte kayıplarına yol açmaktadır. Bunun için önlem almamız lazım. Tavsiyemiz kozalakların görülmeye başladığı dönemden ( yapraksız dönemde ) yaprakların oluşmaya başladığı döneme kadar kozalakların elle toplanıp arazi içine atılmasıdır. Kesinlikle yakılmamalıdır. Akarlar kozalak içinde olduğunda kimyasal ilaçlar etki etmez. Akarın kozalağı terk ederek yeni gözlere gitmeye başladığı dönemde , fındığın fenolojisine göre ilaçlama zamanı belirlenip mücadeleye başlanmalıdır. Bu kozalaklar toplanmazsa ya da kimyasal mücadele edilmezse , kozalak içindeki akarlar fındık meyvesinin mercimek iriliğine geldiği zaman yani yapraklanmanın 4- 4,5 yaprağa ulaştığı nisan ayı 15’inden sonra ve mayıs ayı ilk 10 günü çıkışlar yapıp sürgün uçlarına gidecek ve orada sürgünlerin kurumasına neden olacaktır. Eğer bir dalda 5 ve üzeri kozalak akarı varsa nisan ayının sonu mayıs ayının ilk haftası gibi kimyasal mücadele yapılmalıdır. 20 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır. İlaçlama bütün bitkiyi kaplayacak şekilde ve havanın serin saatlerinde yapılmalıdır. İlaçlama sırasında koruyucu ekipmanlar kullanılmasına dikkat edilmelidir. Kozalak akarı ile kimyasal mücadelede bakanlık onaylı % 80 kükürt veya kalsiyum polisülfür içerikli ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar ile hem kozalak akarına karşı hem de küllemeye karşı mücadele edilmiş olur. Saf kükürt kullanılacaksa 100 litre suya 400 gram , Abamectin 18 g/l EC aktif maddeli ilaç kullanılacaksa 100 litre suya 25 ml , kalsiyum polisülfür 380 g/ L(fungisit ve akarisit) aktif maddeli ilaç kullanılacaksa 100 litre suya 500 mililitre kullanılmalıdır”.

Son Güncelleme: 04.04.2022 09:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.