Akçaabat Ziraat Odasından Üreticilere Fındıkta Budama Eğitimi

Verim Ve Kaliteyi Artırmak İçin Akçaabat Ziraat Odasından Üreticilere Fındıkta Budama Eğitimi Verildi.

05 Aralık 2022 Pazartesi 12:23
Akçaabat Ziraat Odasından Üreticilere Fındıkta Budama Eğitimi

Akçaabat Ziraat Odası Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Birimi Ziraat Yüksek Mühendisleri Mehmet Yaşar ÖZDEMİR ve Ümmühan Feyza KARA tarafından Akçaabat Kaleönü mahallesinde fındık üreticilerine , fındıkta dip sürgün temizliği, budama, tepe alma, toprak numunesi alımı, bordo bulamacı uygulaması, kireçleme ve gübreleme konularında eğitim verildi. Kış öncesi fındık bahçelerinde bakım ve beslemenin önemi anlatıldı. Çok sayıda üreticinin katıldığı eğitim fındık bahçesinde teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Üreticilerimize bugüne kadar doğru bildikleri oysaki yanlış olan uygulamaları yerinde görme fırsatı doğdu.

Budamada esas olan sık bahçelerin dikim mesafesine göre seyrekleştirilmesi (5-8 dala kadar düşürülmesi), güneşi fındık ocağının her yerine ulaşacak şekilde kesim işlemlerinin yapılması gerektiği , dip sürgün ve kesilen dalların toprak seviyesinden kesilmesi gerektiği ve budamadan sonra bordo bulamacı uygulaması yapılması gerektiği anlatıldı. Yapılan toprak analizi sonuçlarına göre ihtiyaç duyulan yerlere kireç uygulaması yapılması , kireç uygulamasından 25-30 gün sonra öneriler doğrultusunda fosfor içeriği yüksek (MAP, TSP, DAP…) gibi gübrelerin ve yanmış hayvan gübresinin de bitkiye verilmesinin önemli olduğu anlatıldı. (Bordo bulamacı uygulaması için yaprakların %75-80’i döküldüğünde ilk uygulamanın yapılması 1 ay sonra ikinci bir uygulama daha yapılması tavsiye edildi. Budama yapılan bahçelerde budama sonrası muhakkak bordo bulamacı uygulaması yapılması gerektiği anlatıldı).

Son Güncelleme: 05.12.2022 12:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.