Akçaabat Ziraat Odasından üreticilere uyarı geldi!

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, üreticilere tarım sigortası konusunda uyarılarda bulundu.

01 Şubat 2021 Pazartesi 14:22
Akçaabat Ziraat Odasından üreticilere uyarı geldi!

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, üreticilerimizin bir yıl boyunca emeğinin heba olmaması için  tarım sigortası yapmaları konusunda uyarıyoruz. Milli ürünümüz fındığa mühendislerimizin uyarılarını dikkate alarak bakım ve gübreleme periyoduna uyarak gerekli bakım işlerini yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Fındıkta özellikle yağlı( tombul) , mincane , uzunmusa gibi çeşitlerde çok görülen kozalak akarı ile de mücadelede önemlidir. Kozalak akarının verim kaybına çok etkisi vardır. Bu kozalaklar içindeki zararlı akarlar nisan sonu mayıs başı yerlerinden çıkarak yeni meyve gözlerine ve sürgün gözlerine doğru hareket etmekte ve onları kurutmaktadır , fındıkta uç kurumalarına neden olmaktadır. Bu dönemde (yapraksız dönemde ) var olan kozalaklar el ile toplanarak araziye atılmalıdır. Bir fındık dalında 5’ten fazla kozalak akarı varsa kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kimyasal mücadeleye akarların göç zamanı olan , fındıkların mercimek tanesi büyüklüğüne ulaştığı dönemde nisan sonu –mayıs başı %80 ‘i kükürtlü ilaç kullanılmalıdır .İlaçlama dönemi yaklaşık 1 haftalık dönemdir. 

Eyüboğlu, Dallarda tepe ve uç budamaları yapılarak ana dal üzerinde yeni sürgünler oluşması sağlanmalı ve bu şekilde dalların verime yatmaları sağlanmalıdır. Yılda en az 2 kez dip sürgün temizliği yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki dip sürgünler ana dalların kullanacağı besin elementlerine ortak olmakta hatta onlardan daha fazla besin elementini tüketmektedir. Bu aylar içinde yine gübreleme önemlidir. İçerisinde fosfor (P) oranı yüksek , azot (N) oranı düşük gübreler kullanılmalıdır. TSP, %18-46 DAP ve buna benzer diğer ticari isimli gübreler kullanılabilir. Organik maddenin artırılmasına yönelik hayvansal gübreler ( tavuk, büyük baş, küçük baş ) kullanılmalıdır. Kompoze gübreleri ( 20-12-15+ me (Çotanak fertil), 20-20-0, 15-5-15+ çinko, 20-10-10 entec , vb. ) içerisinde birden çok element içeren gübreleri şubat sonu mart başından itibaren kullanabilirler. Azotun bitkilerin erken uyanmasına ve yeşil aksam oluşturmasına etkisi göz önüne alınarak uygulanması gerekir. Aksi taktirde mart- nisan aylarında oluşabilecek don olaylarında fındık dallarının oluşturduğu yeşil aksamın zarar göreceği unutulmamalıdır.

Son Güncelleme: 01.02.2021 14:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.