Akçaabat’ta Aronya Üreticileri Sertifikalandırılıyor

17 Şubat 2022 Perşembe 09:23
Akçaabat’ta Aronya Üreticileri Sertifikalandırılıyor

Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi , Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği aronya yetiştiriciliği kursu Akçaabat Ziraat Odası Eğitim Salonunda Akçaabat Kaymakamı Sn. Ramazan KURTYEMEZ’in katılımıyla başladı. Kursun açılışına Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim NEZİR ve üreticiler hazır bulundu.

Aronya yetiştiriciliği kursunun açılışını yapan Akçaabat Kaymakamı Sn. Ramazan KURTYEMEZ, ilçemizde 2019 yılında hayata geçirdiğimiz aronya yetiştiriciliği projemizin eğitim ayağını bugün burada başlatmış bulunuyoruz dedi. Ayrıca Akçaabat Belediyesinin hazırladığı “AKÇAHASAT” projesi ile de ürünlerin işlenmesi, kurutulması ve paketlenmesi gibi işlemlerin yapılarak pazarlanacak olması bu meyvenin değerini daha da artırmaktadır. Pazarlama sorunu bulunmayan bir üründür. İlçemizde üreticilerimizin gelirlerini artırmaya yönelik ve ürün çeşitliliğini çoğaltmak için yapılan bu tür çalışmaları önemsediklerini , bu çalışmalarda özellikle Akçaabat Belediye Başkanımız Osman Nuri EKİM’e , Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU’na ve eğitmen hocamız Ziraat Yüksek Mühendisi Murat AYDOĞDU’ya teşekkürlerini iletti.

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU eğitim ve yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu ; “Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi ve Akçaabat Ziraat Odası işbirliği ile 2019 yılında aronya yetiştiriciliği için ilk adımlar atılmış ve temmuz 2020’de ilk fidanların dağıtımı ile aronya yetiştiriciliğine başlanılmıştı. Yapılan çalışmalar sonucu bölgemize adapte olan aronya meyvesi üretmek isteyen üretici sayımız günden güne artmaktadır. Yaklaşık 60 dekarın üzerinde bir dikim alanı var. Üreticilerimiz 1 dekar alandan 3. Yılından sonra 1 tonun üzerinde meyve alabilmekte ve bu verim yıldan yıla katlanarak 1 fidandan 5-15 kg arasında verim alınabilmektedir. 2x2 m mesafede dikim yapıldığında dekara 250 fidan dikilmektedir. Çeşit olarak Viking ve Nero çeşitleri önerilmektedir. Fındık ve diğer tarım ürünlerine göre birim alanda getirisi en yüksek olan üründür. Bugün ki şartlarda kilogram fiyatı ortalama 70-100 TL arasında alıcı bulmaktadır”.

Kurs Ziraat Yüksek Mühendisi Murat AYDOĞDU’nun eğitmenliğinde , 30 kursiyerin katılımı ile 44 saat sürecek olup, eğitimden sonra eğitime katılan üreticiler Akçaabat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından sertifikalandırılacaktır.

Son Güncelleme: 17.02.2022 09:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.