Antarktika’da KTÜ’yü temsil ediyor

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı ve KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Başar, Antarktika’da Türk Bilim Üssü’nün kurulmasına yönelik çalışmalarda görev yapıyor

30 Mart 2018 Cuma 10:11
Antarktika’da KTÜ’yü temsil ediyor

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Başar, 27 Türk bilim insanıyla birlikte Türk Bilim Üssü'nün kurulmasına yönelik çalışmalar sürdürmek amacıyla Antarktika’da görev yapıyor. 
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İTÜ PoIReC koordinasyonunda sürdürülen “Ulusal Kutup Bilim Programı” kapsamında gerçekleştirilen 2. Ulusal Antarktik Bilim Seferi ile birlikte Antarktika’da kurulacak olan Türk Bilim Üssü için fizibilite çalışmaları başladı. 
Ulusal Antarktika 2. Bilim Seferi’yle ilgili KTÜ Haber Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ersan Başar, 7 Mart-20 Nisan tarihleri arasındaki ikinci seferde çalışmaların iki ayrı ekip tarafından sürdürüleceğini söyledi. Başar "10 bilim insanından oluşacak ilk ekip geçici üs kurulması için çalışırken, 17 bilim insanından oluşan diğer ekip farklı bölgelerden numuneler alacak. Bilimsel çalışmalar söz konusu numuneler üzerinden yürütülecek ve ilgili alanlarda yayınlar hazırlanacak. Antarktika’da kurulacak Türk Bilim Üssü sayesinde son derece önemli olan o bölgede yürütülecek bilimsel çalışmaların sürdürülebilirliği temin edilecek. Ayrıca yayın sayımızın artırılması yoluyla ülkemizin ‘danışman ülke’ statüsünü alması sağlanacak” dedi. 
Prof. Dr. Başar, Antarktika’da bilimsel çalışma yapmanın son derece zor olduğunu kaydederek, “Çok küçük alanların dışında yaşam alanı yok. Elektrik ve su gibi altyapı olanakları yok. Lojistik imkanları son derece zorlu. Bu nedenle bölgeye gidecek bilim insanlarının zorlu çalışma ortamına hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak hazır olması son derece önemli. Bizler de bu eğitim dönemini başarıyla geride bıraktık. Tüm zorlukların üstesinden gelerek ülkemize ve milletimize faydalı olmak istiyoruz” diye konuştu. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.