Bakan Kurum: Trabzon’un yaşam kalitesini artıracağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Trabzon Valiliği ziyaretinde yaptığı açıklamada Trabzon’un yaşam kalitesini artıracağız dedi.

21 Şubat 2019 Perşembe 14:14
Bakan Kurum: Trabzon’un yaşam kalitesini artıracağız

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Trabzon’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Trabzon Valiliğini ziyaret etti. Valilik önünde mülki idare amirleri tarafından karşılanan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sonrasında Valilik Şeref defterini imzaladı.Valilik makamında yapılan görüşmenin ardından Bakan Kurum Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in katılımıyla Trabzon’la ilgili çalışmalar hakkında basın açıklamasında bulundu.

TRABZON’UN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRACAĞIZ

Trabzon’da kentsel dönüşüm noktasında şehrin yaşam kalitesini artırmak adına birçok projeyi hayata geçireceklerini ifade eden Bakan Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu manifesto çerçevesinde şehirlerimizde bu projelerin yapılıp yapılmadığının, projelerin aşamalarının ne durumda olduğunu görmek için illerimize ziyaretlerde bulunuyoruz. Trabzon’da kentsel dönüşümle alakalı devam eden Zağanos ve Tabakhane projelerimiz var. Bu bölgenin arasında kalan Pazarkapı Mahallesi’ndeki yaklaşık 3 hektarlık alanında eklenmesiyle birlikte 50 hektarlık alanda dönüşüme uğramamış hiçbir kısım kalmamış olacak.

Yine Çömlekçi Mahallemizde 10 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışmamıza başladık. 2019 yılı itibariyle buradaki çalışmalara başlayacağız. Tüm Çömlekçi bölgesinde 2023 yılına kadar da dönüşmemiş hiçbir riskli konutumuz kalmayacaktır. Bu güne kadar Çömlekçi bölgesinde Zağanos ve Tabakhane bölgesinde tam 1 Milyar Liraya yakın kamulaştırma bedeli harcadık. Bunlara yapım bedellerinin eklenmesi suretiyle bu bölge hem Trabzon’umuz hem de bölge için çok önemli bir değer haline gelecektir.

SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ BAŞLIYOR

Bir diğer projemiz Trabzon Meydanında Uzunsokak ve Maraş Caddelerindeki “Sokak Sağlıklaştırma” projesiydi. Önümüzdeki ay başlayacağımız yaklaşık 6 Milyon Lira bedeli olan bu projenin yarısını bakanlığımız hibe kapsamında Büyükşehir Belediyemize destek olacak. Tarihimizin ve kültürümüzün öne çıkacağı bu proje bizler için çok önemli bir proje.

Yomra dere ıslahı çalışmamız Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız bu bölgede yapmış olduğu konutlar çerçevesinde ‘Dere Islahı’ projesinin çalışmasına başladı.

Yine Trabzon’umuzun çok önemli bir projesi olan Kanalizasyon İçme ve Atık Su Arıtma Tesisi ile alakalı çalışmalarımızı tamamladık. Projemiz yürütülmeye devam ediyor. Toplam yatırım bedeli 100 Milyon AURO tutarında bir miktar olan projeyi uygulamaya girmek suretiyle önümüzdeki 5 yıllık sürece etaplayarak şehirdeki içme suyu, kanalizasyon ve atık su arıtma tesisi problemini de çözmüş olacağız.

MİLLET BAHÇELERİ EN YAKIN ZAMANDA

Diğer bir projemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu ve 81 ilimizde yapılacak olan en az bir Millet Bahçesi Projesi. Trabzon’da bu Millet Bahçeleri için üç alanda çalışmalarımız var. Biri 57 bin metre karelik bir alan olan Avni Aker Stadyumumuzun olduğu yer bir diğeri Akçaabat’ta 22 bin 400 metre kare alan ile Vakfıkebir ilçesindeki 22 bin metre karelik alan. Bu alanlara ilişkin çalışmalar süratle tamamlandı. Mart ayı içerisinde ihalelerini de yapıyor olacağız.

Avni Aker Stadyumu’nun olduğu alana yapacağımız Millet Bahçesinin içerisinde Trabzonspor’umuzun tarihini yaşatacak bir tribünü koruyor olacağız. Bunun içinde gezinti alanları, millet kıraathanesi olacaktır.

DENİZ ÜSSÜ İNŞAATININ ÖNÜNÜ AÇTIK

Sürmene’deki Liman Projesi de bizim için son derece önemli olan bir projemizdir.9’uncu Deniz Üssünün inşa edildiği 41 bin metre karelik alanı da Milli Emlak Genel Müdürlüğümüzce tahsisini Milli Savunma Bakanlığımıza yaptık. Deniz üssü inşaatının önünü tamamen açtık. Bu projenin hayata geçirilmesi hem bölge hem de Trabzon için çok önemlidir. Aldığımız Bayrağı daha yukarılara taşımak adına tüm bu projelerimizin takipçisi olacağız.

Kurum, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 5 şiddetinde deprem meydana geldiğini anımsattı.Bakan Kurum, depremde can kaybının olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:"Korku üzerine yaralılarımız hastanelerimize başvurdular. Onlara da gereken bakım hastanelerimiz tarafından yapılmaktadır. Hem AFAD’ımız hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerimiz şu an sahadalar, hasar tespit çalışmalarını süratle yürütüyoruz ve ilk yaptığımız hasar tespit çalışmaları neticesinde Ayvacık’ta toplamda 12 köyümüzde 85 konut, 5 ahır, 1 okul ve 2 camimiz hasar gördü. Bu ön hasar tespit çalışmaları. Şu an ekiplerimiz sahadalar ve bütün köylerimizde, ilçelerimizde tüm alanda hasar tespit çalışmalarımız yürütülüyor. Görüyoruz ki deprem ülkemizin çok önemli bir gerçeği, daha dün 81 ilimize valiliklerimize bir genelge gönderdik. Bu genelge kapsamında hedefimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde bu ülkede riskli ne kadar yapı varsa, vatandaşımızın can ve mal güvenliği tehlikesi altında altında ne kadar yapı varsa bunları süratli bir şekilde dönüştürmek."

Genelge kapsamında çalışmaların başladığını belirten Kurum, şöyle devam etti:"Bu genelge kapsamında valiliklerimiz belediyelerimize şehir içindeki riskli binaların tespiti, riskli alanların tespiti için ve bu alanların tespitiyle birlikte genel bir deprem dönüşüm, kentsel dönüşüm master plan hazırlamak suretiyle bakanlığımıza bu çalışmaları yapıp üç ay içinde şehirde ne kadar riskli bina, ne kadar riskli alan varsa bunları bakanlığımıza bildirecekler ve bakanlığımızla yerel yönetimlerimiz bu iş birliği çerçevesinde de bu alanları süratle dönüştürmek ve inşallah önümüzdeki 5 yıllık süreçte 2023 yılına kadar 1,5 milyon konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz.

Tüm ülkemizdeki kentsel dönüşüme maruz kalacak konut sayısı yaklaşık 6,7 milyon konut ve bunu da en riskli konutlardan başlamak suretiyle önümüzdeki süreçte hızlı bir şekilde bitireceğiz. Buna ilişkin hem bakanlığımız hem bakanlığımızın ilgili, bağlı genel müdürlükleri, başkanlıkları eliyle bir kısmını gerçekleştireceğiz ki yılda 300 bin hedefin yaklaşık yüzde 10’unu, 15’ini, 30-40 bin konutunu TOKİ, İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ve altyapı kentsel dönüşüm genel müdürlüğümüz eliyle sağlayacağız. Bunun dışındaki dönüşümleri de yerel yönetimlerimizle ve özel sektörümüzle birlikte gerçekleştireceğiz ve bu işte kararlıyız, biz hiç bir vatandaşımızın canına, malına zarar gelsin istemiyoruz."

Son Güncelleme: 21.02.2019 16:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.