Başkan Bayraktar; Emeklimizin Tenceresi Kesinlikle Kaynamıyor

Bayraktar: “Emeklimizin tenceresi kesinlikle kaynamıyor. Doğal gaz yüzde 80’nin üzerinde zam geldi mümkün değil kimse yakmıyor kısmak ile bu iş olmaz. Eksilere düşen ısı ile sen ısın diyemezsin.”

17 Kasım 2021 Çarşamba 10:55
Başkan Bayraktar; Emeklimizin Tenceresi  Kesinlikle Kaynamıyor

Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar, gazetemize açıklamalarda bulundu. Bayraktar, şu ifadeleri kullandı: “Emeklilerin gittikçe büyüyen sorunlarını çözmek için çaba içerisindeyiz. Şuanda 159 bin emeklinin yaşadığı TÜFE’nin en pahalı kenti olan Trabzon’da emeklilerimizin 86 bini kesinlikle açlık sınırının altındadır ve gıda beslenmesi olmaksızın aç yaşamaktadır. Trabzon’da 6 milletvekilimize özellikle seslenmek istiyorum. Bir kez daha söylüyorum Sayın Vekiller sadece seçim zamanı değil her daim bu büyüklerinizin kapısını açın. Bu büyükleriniz Mevlana’nın kapısı gibidir gelin açın ve sevap kazanın. Sizin de evinizde emekliler var müthiş bir feryat var, sessiz bir feryat var. Hasta olan bir emeklimiz gelip bize Ankara’ya gitmek istediğini söyledi. Otobüs biletini almamızı rica etti. Sosyal devlet içerisinde 3 TL ile ayakta duran derneğimizin hangi bütçesinden bu insanın tedavisini yapalım? Sivil toplum kuruluşu derneğimiz kendi imkanları nezihinde ülkeyi yönetenlere söylerler bir sosyal devlet statüsü taşımazlar. Sivil toplum kuruluşları üyelerinin hak ve menfaatlerini takip ederler.”

YUKARIYA GEÇMEZ

“2021 yılının ikinci 6 ayında zam oranımız yani 1 Temmuz’da açıklanan zam 8.45 idi. Ağustos’un 15’inde iki tane petrol ve doğal gaz zammı ile beraber verilen zam bitti. Yılın ikinci 6 ayı zammı olarak yılbaşını bekliyoruz. Şuanda temmuz-ağustos-eylül-ekim ayı zamları TÜİK’in belirlediği 6.72’dir. Kasım ve aralık var 1 Ocak’ta zam verilecek bizlere kasım ve aralıkta zam verilirse 8-9’u yukarıya geçmez. Trabzon’da gıda enflasyonu yüzde 28-29 ve temel gıda ve ana tüketimde yıllık olarak özellikle yüzde 90’ı aşan bir durum ile karşı karşıyayız. Son girdiğimiz 2 ay içerisinde sağlıkta kesilen 12 çeşit katkı payının dışında raporlu ilaçlar dahil artık paralı olmuştur ve bütün emekliliklerimiz şuna dikkat etmeli yılbaşına kadar ilaca en az 2 kez daha zam gelecektir. Durum şuanda o noktadır yukarıdan aldığımız, gelişmelerden aldığımız, SGK’dan aldığımız veriler bu noktadadır onun için dikkat etmeliyiz. Maaş konusunda 25-26 yıldır devlete hizmet etmiş emeklilerimizi bu mağduriyete maruz bırakılmaması lazım.”

ISIN DİYEMEZSİN

“Piyasanın azgınlaştığı bu üzücü tabloya bir diğer sebepte dövizin çıkışıdır. Şimdi emekli 11 ay önce 383 dolar alır iken bugün 283 dolar etmektedir. 900 TL’nin üzerinde bir kaybı yüzde 8.45 ile tedavi edemezsiniz. Operasyonel bir hastaya cerrahi müdahale gereken hastaya hap ile müdahale yapamazsınız bu bu kadar açıktır. 159 bin emeklinin yaşadığı bu kentte 86 bin emeklimiz çok mağdurdur. Bu isyanımızı özellikle bu ülkede yönetime tabir olan ama Trabzon özeli için söylüyorum milletvekillerimiz bu sesi duysun, sivil toplum kuruluşumuza gelsinler nasıl ki bütün siyasiler söylüyor Anadolu’yu gezin buyursun gelsinler şu emeklinin isyanını feryadını çektiği sıkıntıları yerinde izlesinler. Emeklimizin tenceresi kesinlikle kaynamıyor. Doğal gaz yüzde 80’nin üzerinde zam geldi mümkün değil kimse yakmıyor kısmak ile bu iş olmaz. Eksilere düşen ısı ile sen ısın diyemezsin.”

ALGI İLE OLMAZ

“Algı ile falan olmaz. Emeklisine hor bakan bir yönetim istemiyoruz. Özellikle Trabzon milletvekillerimiz emeklilerimizin sesini en kısa zamanda bizzat emekliler ile muhatap olarak dinlesinler. Trabzon özeli için şunu söylemek istiyorum çok acil şekilde 2600 TL ortalama emekli maaşın olduğu bu kentte bu maaşların acilen 5 bin TL’ye çıkartılması lazım. Bu sosyal devletin gerçekten temsiliyetine yakışmıyor. 86 bin emekli asgari ücretin altında maaş alıyor. 2000 yılından itibaren intibak yapılmadığı için sıkıntılar oluyor. Sayın vekillerimize söylüyoruz mümkünse parlamentoda iktidarı muhalefeti bu girişimi yapın 2600 ortalama maaş alan 86 bin emeklimizin maaşlarının 5 bin TL’ye çıkartılması ile ilerde gelen TÜFE zamlarının 2 yıl içerisinde tedavi edilmiş sayılır.”

TALEPLERİMİZİ SUNUYORUZ

“Buradan bakıldığında 6.72 4 aylık 2 ay daha TÜFE farkları eklenince onarılması mümkün olmaz. Peki yüzde 50’den 900 çıkarsak ne kalır ise o kadar zammı nesini satarak telafi edecek. Bunun yanı sıra beslenme ve sağlık giderleri de var dolayısıyla emekliler derneğinin ana sorunlarımızın dışına çıkarak emeklilerimizin bu isyanının duyulmasını istiyorum. 3-4 tane milletvekilimiz geldi kendilerine dosya verdik, kendimizi anlattık 159 bin emeklinin yaşadığı bu kente büyüklerinize emeklilerinize gelip danışacak, seçim beyannamelerinizi koyacağız bakacaklar. Emeklinin uzun yıllar hizmet ettiği ülkesinde karşılaştığı ekonomik karşılık bu olmamalıdır. Emeklilerin maaş zamlarına düzenleme yılbaşı gelmeden yapılmalıdır. Bütün emeklilerimize gerçekten sağlık ve sabır diliyoruz.”

TAKSİTLE VERİYORUZ

“Şuanda intibak birinci önceliğimiz. 2022’ye kadar intibak kesinlikle çözülmeli, refahtan pay verilmeli, milli gelirden pay verilmeli, ekonomi oranları yükseltilmeli, emekliye pay muafiyeti acilen getirilmeli, 12 adet sağlık kesintisi kaldırılmalı, bayram ikramiyeleri TÜFE’ye endekslenmeli. Kaç yıl önce verilen 1000 TL, 1100 TL olmuş halbuki 1500 TL olmalı. Aile yardımı yapılmalı, promosyonu iyileştirilmeli, bankaların merhameti ve insafına bırakılmamalı, belli bir takvime ve ücrete bağlanmalı, emekliye kira desteği sağlanmalı. Kira desteği bundan önceki yıllarda da talebimiz olan TOKİ konutu huşunda çok fazla gelişme kaydedilmemiş önümüzdeki 2022 yılına atıldığını Maçka Belediye Başkanımız belirtmiştir.”

BU AYIPLARDAN KURTULMALIYIZ

“Emekliye konut alım desteği gerçekten faizsiz sağlanmalı, yakacak ve gıda yardımı yapılmalı. Yakacak kış mevsimi noktasında çok sıkıntı yaratmaktadır. Kış ayları içerisinde doğal gaza gelecek zammın dışında şuanda kömür veriyoruz emeklimize. 1 ton kömür 3600 TL emeklimizin böyle bir maaşı yok. Bunu da 6 ay taksit ile veriyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde şu yoktur 1 ton kömür karşılığında 1 aylığı bulunmayan emekli yoktur. 300 doların altına düşen emekli maaşı olamaz. 1500 TL’nin altında maaş olmaz. Emeklinin kredi borçları varsa ötelenmeli. Şuanda KDV ve ÖTV’de yüzde 8 oranında iade düzeltilmeli. Bu büyük bir haksızlık. Çalışana yüzde 9 vergi iadesi ama emekliye yüzde 4 vergi iadesi veya ek ödeme veriliyor. Bu ayıplardan bir an önce kurtulmamız gerekmektedir.”

Son Güncelleme: 17.11.2021 11:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.