Başkan Sayın, Hakkımız Elimizden Alındı!

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın “Sağlıkta Şiddet Yasası’na dahil edilmedik, Tek Sağlık Yaklaşımında yokuz, sağlık çalışanlarına verildiği söylenen Özlük Haklarına dahil edilmedik, tehlikeli meslek sınıfındayız ama Fiili Hizmet hakkımız elimizden alındı.”

26 Nisan 2021 Pazartesi 12:51
Başkan Sayın, Hakkımız Elimizden Alındı!

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın, 24 Nisan 2021 Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutlayarak açıklamalarda bulundu. Sayın, her yıl farklı tema ile kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün temasının bu yıl “Veteriner Hekimlerin Kovid-19 Krizine Yanıtı” olarak belirlendiğini söyledi. Sayın şunları dile getirdi: “Belirlenen tema ile veteriner hekimlerin bu alanlardaki çalışmalarına kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amaçlanmaktadır. Altı kıtada sayıları 500 bini geçen Veteriner Hekimler tarafından 21'inci kez kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimler Günü, Veteriner Hekimler için onur kaynağı, gurur kaynağı ve mutluluk kaynağı olmuştur.”

YERLİ AŞIYI VETERİNER HEKİM GELİŞTİRDİ

“Tüm dünyada sağlık meslek sınıfları hızla ve güçlü bir organizasyonla tek sağlık konsepti altında birleşirken, ülkemizde bu konuda bir ilerleme kaydedilmemesi son derece üzücüdür. Tüm dünyada yaşanan Kovid-19 salgını da bir kez daha, Veteriner Hekimsiz insan sağlığının olamayacağını göstermiştir. Dünyada ve ülkemizde Kovid-19 krizinde en kritik görevlerde veteriner hekimler bulunmaktadır. Almanya Robert Koch Enstitüsü Başkanı Veteriner Hekim Dr. Lothar Wieler, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Veteriner Hekim Dr. George Gao, ülkemizde Faz-3 aşamasına gelen yerli kovid-19 aşısını geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli meslektaşımız veteriner hekimdir. Yine Faz-1 aşamasına gelen yerli kovid aşısını geliştiren Prof. Dr. Osman Erganiş hocamız da veteriner hekimdir.”

ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR

“Bir kez daha belirtmek isteriz ki; sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum ile çevre sağlığı ve biyogüvenlik konularında veteriner hekimler çok önemli çalışmalara imza atmaktadır. Tüm dünyada yaşanan Kovid-19 salgını da bir kez daha, veteriner hekimsiz insan sağlığının ve refahının olamayacağını göstermiştir. Ülkemizde kadim bir sağlık meslek grubundan olan veteriner hekimler; özellikle son 150 yılda tarihe mal olan hizmetlerine, başarılarına, özellikle viral ve bakteriyel salgınların kontrol ve eradikasyonlarındaki engin deneyimlerine, koruyucu hekimlik, epidemiyoloji ve karantina önlemleri konusundaki faaliyetlerine, teşhis ve aşı üretimindeki bilgi birikimlerine ve Kovid-19 ile mücadele ettiğimiz bugünlerde ülkemize has virüsün izolasyonu ve söz konusu virüsün genetik haritasını ortaya koyan bilim insanlarımız veteriner hekimler olmuşlardır.”

ONLARCA RİSKE RAĞMEN

“Bütün dünyayı kuşatan Kovid-19 sebebiyle tüm veteriner hekimler, mücadele kapsamında ülkenin en ücra köşesindeki köy ve mezrasına kadar görevdedir. Bir taraftan laboratuvarlara kapanarak hayatları kurtaracak aşı ve serum üretmek için olağanüstü gayret gösterilirken, diğer taraftan sahada, salgın ve zoonotik hastalıklara karşı koruyucu aşılamalar, hastalık mihraklarına müdahale, tedavi hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi, insanımızın gıda güvenliğinin sağlanması ve sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi hizmetler onlarca riske rağmen gece gündüz demeden devam ettirilmektedir.”

DAHİL EDİLMEDİK

“Yaşanan bu salgın sürecinde ülkemizde mesleğimize karşı yapılan haksız tutumlar karşısında kırgınız. 657 sayılı Devlet Memurları kanununda Sağlık Hizmetleri sınıfında oldukları halde, Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu sağlık çalışanı tanımlamasına dahil edilmedik. Bu sebeple; Sağlıkta Şiddet Yasası’na dahil edilmedik, Tek Sağlık Yaklaşımı’nda yokuz, sağlık çalışanlarına verildiği söylenen Özlük Haklarına dahil edilmedik, tehlikeli meslek sınıfındayız ama Fiili Hizmet hakkımız elimizden alındı.”

AŞIYI GELİŞTİRENLER AŞIDA ÖNCELİKLİ DEĞİL

“Özellikle sağlık sınıfından çıkarılmamız için uğraşılırken, Veteriner Hekimler yerli aşıyı geliştirdi. Faz-3 aşamasına gelen yerli aşımızı geliştiren meslektaşımız Prof. Dr. Aykut Hocamız olmasına rağmen, veteriner hekimlerin aşılamada öncelikli gruba dahil edilmemesi son derece hayret vericidir.”

KAYGI VERİCİ

“Bütün bu olumsuzluğa rağmen yok olan Veteriner Hekimlik değildir. Veteriner Hekimlik mesleği tarih boyunca dünya ülkeleri tarafından kabul edilen, tek sağlık konseptinde çalışan bir meslektir. Bu olumsuzluklarla Ülkemizde yok olan; Hayvan ve insan ve çevre sağlığıdır. Pandemiye neden olan zoonozlarla mücadele gücüdür. Toplumun yeterli ve güvenilir gıda hakkıdır. Yeniden yapılanma bir an önce başlamalı, Tek Sağlık Yasası çıkarılmalı, ülkesel ve küresel olayları değerlendiren Zoonotik Hastalıklar Kontrol ve Araştırma Merkezi, Sağlık Bakanlığında Veteriner Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığında Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatları kurulmalıdır.”

KALİTELİ MESLEKİ UYGULAMALAR

“Kovid-19 salgını ile stratejik önemi bir defa daha ortaya çıkan mesleğimiz ile ilgili; fiili hizmet, sağlıkta şiddet, özlük hakları, fiziki altyapıdan ve eğitim kalitesinden yoksun çok sayıda fakülte sayısı, kaliteli eğitim ve kaliteli mesleki uygulamalar ile tüm mesleki haklarımız için olumlu katkılarının ve yasal düzenlemelerin olacağı ümidiyle; acılarını dilleriyle değil ancak sesleri ve bakışlarıyla anlatabilen canların dertlerini dindiren, sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve neticede sağlıklı nesillerin yetişmesine öncü olan, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, hayvansal üretim, hayvan refahı, çevre sağlığı ve veteriner halk sağlığı ile üretimden tüketime, kadar olan gıda kontrolünün bütün halkalarında var olan saygın bir kurumsal yapının mensubu tüm Veteriner Hekimlerin Dünya Veteriner Hekimler Gününü Kutlar, saygılar sunarım.”

Son Güncelleme: 26.04.2021 14:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.