Başkan Üstün:Yapacağımız çok iş var

Dört buçuk yıllık görev süresinde yaptığı yatırımları anlatan Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, “Ne yaptıysak Sürmene halkı için yaptık. Bizim insanımız sıcakkanlıdır, insancıldır. Onlar her şeyin en iyisine layıktırlar” dedi

06 Kasım 2018 Salı 11:05
Başkan Üstün:Yapacağımız çok iş var

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, 31 Mart 2019 yılında yapılacak olan yerel seçim öncesinde dört buçuk yıllık görev süresindeki icraatlarını  anlattı. Başkan Üstün, ilçede gerçekleştirdiği yatırımları tek tek sıralarken yol ağında çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirterek Sürmene’de mahalle yollarının yarısının asfaltlandığını ve betonlandığını dile getirdi. Doğalgaz çalışmalarında da Sürmene’de özellikle merkezde sorun kalmadığını belirten Üstün, vatandaşın evine gaz bağlanacağını müjdeledi. Partisi tarafından görev verilmesi halinde adaylığa yeşil ışık yakan Başkan Üstün, “Genel Merkezimiz bizi uygun görürse biz de bir dönem daha devam etmek istiyoruz. Yapacak daha işlerimizi var” dedi.

İşte Başkan Üstün’ün açıklamaları:

ÖNCELİĞİ ACİL İŞLERE VERDİK

Sürmene’de neler yaptınız?

2014’te Büyükşehir olduk. Büyükşehir’den önce 9 tane mahalleye hizmet ediyorduk. Büyükşehir olduktan sonra 4 belde kapandı, onların 5 mahallesi de bize bağlandı. Yaklaşık 37 mahalleye hizmet etmeye başladık. Daha öncesinde ilçemizin 9 mahallesinde hizmet yapılmıştı. Ama bize ilave edilen mahallelerle ilgili hizmet bakımından çok geri bırakılmıştı. Biz, yeni Büyükşehir olduğumuz için seçim çalışmaları esnasında birtakım projelerimiz vardı. Ama göreve geldiğimizde baktık ki bu projelerle ilçenin ihtiyacı çok fazla örtüşmüyor. Acil yapılması gereken bir takım işler vardı. Önceliği onlara verdik. Ama yine bir şansızlığımız vardı. Büyükşehir olmadan önce ilçemize gelen paranın üçte biri kadar para gelmeye başladı. Yani 37 mahalleye hizmet edeceksiniz ama 9 mahalleye yaptığınız hizmet aşamasında gelen paranın üçte biri kadar bu işleri yapacaksınız.

PARA İŞÇİLERİN MAAŞINA YETMİYOR

Dört tane beldemiz vardı onlara da ayrıca para geliyordu, İl Özel İdaresi vardı, o da eski köy statüsünde olan yerlere hizmet yapıyordu. Bütün bunlar kaldırıldı; bize üçte biri kadar para gelmeye başladı. Su parasını da bizden aldılar onu da almıyoruz. Gelen para işçilerin maaşına yetmemeye başladı. Meclis üyesi arkadaşlarımızla ilk iki üç ayımızı bu işlere ayırdık. Oturduk neler yapabileceğimizi planladık ardından çalışmaya başladık. Acil ihtiyaçlarımızı ortaya çıkardık. Bakanlarımızın özellikle İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun bize büyük katkıları oldu. Daha sonra Berat Bey bakan oldu; onun katkılarını gördük. Milletvekillerimizin katkılarını gördük.

OKULLARIMIZI YENİLEDİK

Okullarımızın ihtiyaçlarını gördük. Bizim okullarımızın yüzde 95’i hayırsever işadamlarımız tarafından yapılmıştı. Ama bu okullar çok eski yıllarda yapıldığından ve köylerden merkeze doğru yığılma başlayınca derslik sayıları da yeterli olmamaya başlamıştı. Eskiyen binaları yeniledik. Hasan Tahsin Kırali İlkokulu’nun acilen yıkıp yeniden yapılması gerekiyordu. Süleyman Bey, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde burayı ziyaret etti ve buraya kaynak bularak okulu yıktırıp yeniden yaptırdı. Sürmene Lisesi ile Ticaret Lisesi aynı durumdaydı; normal liseler Anadolu Lisesi’ne dönüştürüldüğü için iki Anadolu Lisesi vardı; iki taneye gerek yok dedik, Ticaret Lisesi ile birlikte iki tanesini yıktık, oraya bir tane Sosyal Bilimler Lisesi yapıyoruz; onu da Çağatay Kılıç Bakanımız sayesinde yaptırıyoruz.

40 YILDIR KANALİZASYON AKIYOR

Yüzme havuzumuz yoktu; yine o zamanki Spor Bakanımız Çağatay Kılıç ve Bakanımız Süleyman Bey ile İstanbul Milletvekilimiz Mehmet Muş’un katkıları ile bu projeye de başladık. Sahil ilçelerinde yüzme havuzlarına çok fazla sıcak bakılmaz ama maalesef 50 yaşın altındakiler de yüzme bilmez. Çünkü 30-40 senedir sahillerimizde çöpler olduğu için kanalizasyon da aktığı için maalesef denizlere girebilecek yer yok. Dolayısıyla 50 yaşın altındakiler yüzme bilmez. Her yıl denizlerimizde boğulma vakaları oluyor. İnşallah hiç olmaz. Bu yüzden acil bir yüzme havuzuna ihtiyacımız vardı. Yapmışken bunu yarı olimpik yapalım dedik. Sağ olsunlar onu da kabul ettiler. Şuanda 25 metrelik yarı yüzme olimpik havuzu yaptırıyoruz. Öğretmenevimiz yoktu onu yaptırdık.

RİSKİ ORTADAN KALDIRDIK

Sekiz ilçenin engelli öğrencileri bizde eğitim görüyor. Balıklı Mahallesi’nde lise seviyesindeki öğrenciler için bir hayırseverimize engelli okulu yaptırdık. Hem belediyemizin katkıları hem de hayırsever bir işadamımızın katkıları ile engelliler anaokulu da yaptırdık. Çamburnu’nda da bir engelli okulu daha yaptırdık. Sürmenespor’umuzun eski bir halı sahası vardı; orada top oynanmıyordu, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’ndan sağladığımız bir kaynak ile beraber halı sahayı yeniledik buna bir de sosyal tesis yaptık. Bunu da Sürmenespor’a gelir getirsin diye kiraladık. Çarşı içerisindeki enerji nakil hatlarını yer altına aldık. Soğuk hava deposu yaptırdık. Hastane arkasında heyelan olmuştu. Bazı evler risk altındaydı; yıkılma tehlikesi altındaydı. Burada fore kazık çalışması yaptık. Süleyman Bakanımızı durumu arz ettik. Büyükşehir üzerinde bir kaynak gönderdi; orada çalışma yaparak hastane ve diğer evleri kurtarmış olduk.

TEK TUTAR DALIMIZ EĞİTİM VE TURİZM

Çamburnu’nda Milli Parkların ihale ettiği bir proje vardı; Turizm amaçlı bir proje ve çok güzel. Yap, işlet, devret modeliyle yapılıyor. Yapan firma 25 yıllığına işletecek akabinde devlete devredecek. Bizim burada eğitim ve turizmden başka tutar dalımız yok. Biz sanayi ve tarım ilçesi değiliz. Dolayısıyla geriye bir turizm ve eğitim kalıyor. Turizm için Sürmene’nin böyle bir tesise ihtiyacı vardı. Orada bu tesisi özel  bir firma yapıyor.

35 BİN AĞAÇ DİKTİRDİK

Çamburnu’nda yanan orman vardı; bu konuda çok fazla eleştiriler vardı. Ama bizdeki yangınların yüzde 95’i dördüncü ay ile on birinci ay arasında olur. Çünkü bitki örtüsü kurumuştur. Özellikle lodos rüzgarı ile birlikte bir kıvılcımla yangın çıkabiliyor. Orada yaklaşık bine yakın ağaç yanmıştı. Ama ağaç dikilmesi gereken başka alanlarda vardı. Orman Bakanlığımız bu konuda bir çalışma yaptı. O bölgeden alınan tohumlarla beraber yapılan fidelerle bir yıl sonra yanan bin ağacın yerine 35 bin tane ağaç diktirdik.

İŞKUR ŞUBESİNİ AÇTIK

İlçemizde yeni kurumlar açıldı. Eskiden cezaevleri vardı, askerlik şubesi vardı; bunlar kapatıldı. Vatandaşlar bu durumdan rahatsızdı. Süleyman Bey, Çalışma ve Sosyal Bakanı iken onun katkıları ile birlikte ilçemizde İŞKUR Şube Müdürlüğü’nü açtık. Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nü açtırdık. Sağlık Ocağı’nda boş bir katımız vardı; orayı da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Sosyal Hizmet olarak müracaatımızı yaptık. Burasının da en kısa zamanda açılışını yapacağız. Yeni kurumlarda birer birer açılmaya başladı. Onun dışında sahilimizde ışıklandırma çalışması yaptık. Kamera sistemlerini kurduk. Çocuk oyun parkları yaptırdık. Sahilde vatandaşlarımızın oturabilmeleri için kamelyalar yaptırdık. Okullarımıza, Kuran Kurslarımıza, camilerimize de elimizden gelen katkıyı vermeye çalıştık. Bizden ne istedilerse vermeye çalıştık.

GELDİĞİMİZDE YOLLARIN YÜZDE 10’U ASFALTTI

Her şeyden önemlisi 900 km yol ağımız var. Biz geldiğimizde bu yol ağının yaklaşık yüzde 10’u beton ve asfalttı. Şuanda yüzde 50’i beton ve asfalt yaptık. Ana yollarımızın tamamı bitti. Tali yollarımızın yüzde 80’i bitmiş. Bir de arazi yolları kaldı. Yavaş yavaş onları da beton yapmaya gayret ediyoruz. İnşallah onları da bitireceğiz. Asfaltı Büyükşehir’den alıyoruz. Büyükşehir her ilçeye belli miktarda asfalt veriyor. Ayrıca geldiğimizde makine parkımız hurda halindeydi. Makinelerimiz sürekli bozuluyordu. Makine parkımızı yenileme ihtiyacı doğdu. Yeni makineler aldık. Hibe makineleri de aldık. Çöp kamyonları aldık. Kamyon aldık, kepçe, greyder ve çok sayıda makine aldık.  İyi bir makine parkı oluşturduk.

ÇAYKUR BİNASINI KALDIRAMADIK

Hayata geçiremediğiniz projeleriniz var mı?

ÇAYKUR binası ilçenin ortasında. İlçe merkezinde olan bu sanayi kuruluşunun kaldırılması gerekiyor. Ama bunu bir yere taşımak için hazine arazimizin olması gerekiyor. Ama bizim maalesef böyle bir hazine arazimiz yok. Belediye arsamızda yok. 30-33 dönümlük yerlerimiz yok. ÇAYKUR’u kaldırabilmek için çalışmalarımız var arsasını oluşturmaya çalışıyoruz. İstimlak edeceğimiz bir yer var. Çalışmaları başlattık, eğer istimlak edebilirsek ÇAYKUR’u oradan kaldıracağız. Orası bizim imar planımızda fakülte alanıdır. İnşallah oraya da bir fakülte alacağız. Henüz karar vermedik ama bu fakültenin 4 yıllık olması da bizim için daha iyi.

FETÖ YURDUMUZU KAPATTI

Bizim zaten iki tane fakültemiz var. Deniz Bilimleri ve Su Ürünleri Fakültesi. Birlikte Çamburnu’nda eğitim veriyorlar. Ama oradaki öğrencilerin Sürmene ilçesine çok fazla katkısı yok. Orada bir yurt var, kalanlar orada kalıyor, kalmayanlar da Trabzon’a gidiyor. Trabzon’a gidenin de bize pek faydası olmuyor. Bir de Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulumuz var o da Çamburnu’nda. Bu öğrencilerimizin de aynı sıkıntısı var. İlçemizde yurt sorunu var. Hemen belediyemizin bitişiğinde Özcan Kırali yurdumuz var. 2012 yılında depreme dayanıklı değildir diye sahte bir raporla FETÖ’cüler tarafından kapatıldı. Daha sonra üniversite ile irtibata geçtik, üniversiteden gelen uzmanların incelemesiyle birlikte depreme dayanıklı olduğu hatta en sağlam binalardan biri olduğu tespit edildi. Şimdi de onu da kız öğrenci yurdu olarak açmayı planlıyoruz. Yaklaşık 150 kapasiteli olacak. Erkek öğrenci yurdu sorunu da var. Bu sorunu da çözeceğiz. İnşallah öğrencileri Sürmene’de tutacağız.

TRAMVAY HAYALİMİZ

Nostaljik bir tramvay projeniz vardı? Bu proje Sürmene’de hayata geçirilebilir mi?

Güzel bir projeydi ama yüksek bir maliyet ortaya çıktı. Yaklaşık 35 milyon TL’lik bir maliyeti var. Bunu bizim kendi bütçemiz ile yapma şansımız yok. Nostaljik bir proje olduğu için ekonomik getirisi de yok. Ama yapabilseydik çok güzel bir proje olacaktı. Taksim’deki kabinlerden bir tane koymayı düşünüyordum. Ama maliyet yüksek çıkınca bizim boyumuzu aştı. Bakanlıktan da çok sıcak bir geri dönüş alamadık. İleri ki zamanlara kalsın dediler. Bunu erteledik. İlerleyen zamanlarda bu projeyi hayata geçirmek hayalimiz.

YENİ BELEDİYE BİNASI YAPACAĞIZ

Bu arada bir projemiz daha var. Emniyetin arkasında iki buçuk dönümlük top sahasını istimlak ediyoruz. Orman İşletmeyi oradan kaldırıyoruz; altı otopark olacak. Üzerine de hükümet binası ile belediye binası yapacağız. Etrafı park ve meydan olacak. Şimdi kullandığımız hükümet binasını yüksekokula belediye binasını da müze yapacağız inşallah. Böyle bir projemiz var. İstimlak çalışmaları devam ediyor. Mahkeme işlemleri var, onları da halledersek çalışmalar başlayacak. Mahkemenin lehimize karar vereceğini düşünüyorum.

DOĞALGAZDA İŞLEM TAMAM

Doğalgaz çalışmaları ne aşamada?

Sürmene’de yapılan en büyük hizmetlerden bir tanesi de doğalgazdır. Biri de altyapı kanalizasyon işidir. Kanalizasyon işi eski belediye başkanımız Cemalettin Aksoy zamanında yapılmış. Ama doğalgazı bizim zamanımızda yapmak nasip oldu. Başta Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza ve milletvekillerimize verdikleri destekler için Sürmene halkı adına şükranlarımı iletiyorum. Çünkü çok büyük bir hizmetti. Biz Sürmene’nin içerisinde doğalgazı yaptık bitirdik. Bu ayın 15’ine kadar BOTAŞ gaz vereceğini söylüyor. İlçemiz içerisinde doğalgaz gidecek olan her kapının önünde işlemler tamamlanmıştır. Vatandaş gazını bağlayıp doğalgazını yakabilir.

BEKLENTİMİZ VAR AMA ZAMAN ALACAK

Çamburnu’nda beş bin kişinin istihdam edileceği söyleniyordu ama tersaneciliğin ivme kaybetmesi sonrası orada beş bin kişinin istihdam edilmesi hayal oldu. O bölgede hem ilçenin hem de Trabzon’un menfaati adına nasıl bir çalışma yapılabilir?

2008-2009 krizinden sonra gemicilik sektörü dip yaptı. Şuanda henüz kendini toparlayamamış. Dolayısıyla yeni gemi siparişleri çok az. Bölge olarak merkezlere biraz uzak olduğumuz için de orası büyük gemi siparişleri için biraz ikinci planda kalıyor. Burası 360 dönümlük bir alan. Çebiler Grubu’na tahsis edilmiş bir alandır. 120 dönümlük alan bizim eski balıkçı motoru ve ahşap gemiler yapan tersanecilerimize tahsis edilmiş bir alandır. Bunun ikisinin ortasında kalan 60 dönümlük bir alan daha var. Bizim ileriye dönük oradan işçi istihdamına yönelik beklentimiz var. Bekliyoruz, yavaş yavaş oluyor. Ama eski telafüz edilen rakamlara ulaşmamız biraz zaman alacak.

LİMANDA KÖMÜR İNSANLARI ETKİLİYOR

Burası tahsis yapılırken tersane olarak tahsis yapılmış. Yoksa boşaltım yeri olarak da kullanılabilirdi. Trabzon Limanı’nda kömür boşaltılıyor; burada da boşaltılabilirdi. Yönetmeliğe, sözleşmeye uymadığı için buna bir çözüm bulunamadı. Bence Trabzon Limanı’nın komple buraya taşınması daha mantıklı bir iştir. Orası da yatlara, kruvaziyer gemilere açık bir liman haline getirilmesi daha mantıklı olur. Çünkü orada kömür boşaltıldığında Meydan’daki insanlar dahi bu kömür tozundan rahatsız oluyor.

BİR TEK BEN KARŞI ÇIKTIM

Çamburnu’daki katı atık depolama tesisi ile vatandaşlar sürekli protestolarda bulunuyor. Süresi de dolmuş. Bu konuda düşünceleriniz neler?

Burayla ilgili geçmişten başlamakta fayda var. Ben 1999-2004 yılları arasında il genel meclis üyesiydim. Bu konu o zamanlar konuşulmaya başlandı. TRABRİKAB’da o zaman kuruldu. O zaman bu işe karşı çıkan sadece bendim. Sürmene’de olmasını istemiyordum. Ama maalesef bir tek benim karşı çıkmamla bu iş engellenemedi. Orasına çöp dökmeye başladılar. Buradaki insanlar haklı olarak rahatsız. Burada vahşi bir depolama var. Koku var, kokuyu da geçtik çok büyük risk var. Bir dönem havuz patladı oralarda bir takım tahribatlar oldu.

ÇAMBURNU TARİHTEN SİLİNEBİLİR

Ama şimdiki  en büyük korku ise duvarların üzerine çok büyük yüklenmeler var. Duvarlar çökerse Çamburnu belki de tarihten silinebilir. Böyle bir korkumuz var. Orada da bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız, yeni çöp dökülecek alanın Araklı’da yapılması için imzasını attı. Şimdi bir ay içerisinde TRABRİKAB orayla ilgili ihaleye çıkıyor. Orası yapıldıktan sonra anlatıldığına göre çöpler orada daha modern bir şekilde yapılacak olan bir tesiste yakılacak, yakılan çöpten enerji üretilecek. Yüzde 10-15 atık ile beraber de yolların altına temel malzeme kullanılabilecek.

BURADA AYRIŞTIRMA YOK

Bizim buradaki vahşi depolamadır. Ayrıştırılmıyor. Her ne kasar aktarma istasyonlarında ayrıştırıldığı söylense de belki içerisinden gazete kağıdı veya gazete türü malzemeler alınıyor. Ama gerisi getiriliyor damperlerle oraya boşaltılıyor. Dozerler de nadir üzerine toprak çekiyor. Hem koku hem de risk var. Yeni bir alan daha açtılar orada. Ama bu açılan alanda bir yıl içerisinde dolar diye tahmin ediyoruz. Bir an önce hızlandırılıp ihalenin yapılması gerekiyor. Türkiye’de modern tesislerin örnekleri var. Etrafa zarar vermeyecek şekilde orada bir tesis yapılması gerekiyor. Bekliyoruz Araklı’da bir ay içerisinde ihalenin yapılması bekleniyor.

MAKAMLAR KİMSENİN  TAPULU MALI DEĞİL

Partiniz tekrar sizi aday göstermek isterse sizin düşünceniz ne olur?

Önce vatandaşın istemesi gerekiyor ardından da Genel Merkezimizin karar vermesi gerekiyor. Önce aday adaylığı sonra adaylık süreci var. Genel Merkezimiz bizi uygun görürse biz de bir dönem daha devam etmek istiyoruz. Yapacak bir takım daha işlerimizi var. Ama bizden başka birini bulurlar onunla devam etmek isterlerse benim için bir sıkıntı olmaz. Bundan memnun olurum. O adayımızı da desteklerim. Küsmem. Çünkü ben geldiğimde de bu partinin bir belediye başkanı vardı bu makamda. Neticede buralar kimsenin babasının tapulu malı değil. Zamanı geldiğinde bırakıp gitmesini bileceksiniz.

YAPILAN İŞLER SAHİPLENİLMELİ

Yerel seçim öncesi vatandaşlara mesajınız neler?

Vatandaşlarımızın yaptığımız işleri sahiplenmesini istiyorum. Biz çalışmalarımızı birilerinin destekleriyle yaptıysak da bunlar Sürmene halkı için yapılan hizmetlerdir. İnşallah bundan sonra daha iyi hizmetler yapılır. Biz kalırsak biz yaparız inşallah. Biz kalmazsak bizden sonraki arkadaşlarımız daha iyi hizmetler yaparlar. Sürmeneliler, hizmetin en iyisini layıktır. Bizim insanımız sıcakkanlıdır, insancıldır. Bu yüzden her şeyin en iyisine layıktırlar.

Bizim yatırımlarımızın hepsi Sürmene içindedir. Benim çocuklarım burada yaşıyor, torunlarımda burada yaşayacak. Güzel olan her şey bizim olacak, Sürmene için olacak.

Sonnokta gazetesi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.