Başkanlık tecrübe ister

Köksal, “Biz işimize bakıyoruz. Bu işler tecrübe ister. Hiçbir bilgisi olmayanlar odaya aday olursa çok da başarılı olacaklarını zannetmiyorum. Bu işler kolay değil” dedi

28 Kasım 2017 Salı 12:08
Başkanlık  tecrübe ister

Trabzon’da 2018 yılının ilk aylarından itibaren meslek odaları seçimleri start alıyor. Karadeniz’de Sonnokta Gazetesi olarak oda seçimlerinin nabzını tutmak için oda başkan adayları ile söyleşi gerçekleştiriyoruz. Trabzon Berberler ve Kuaförler Odası 9 Ocak’ta Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde kongresini gerçekleştirecek. Odanın 35 yıldır başkanlığını yapan Hayri Köksal, odaya yeniden aday oldu. Köksal, “Biz işimize bakıyoruz. Bu işler tecrübe ister. Hiçbir bilgisi olmayanlar odaya aday olursa çok da başarılı olacaklarını zannetmiyorum. Bu işler kolay değil” dedi.

YENİDEN ADAYIM

5362 sayılı yasaya göre oda seçimlerimiz 4 yılda bir tekrarlanıyor. Buna göre Trabzon’da üst kuruluşumuz olan esnaf odaları birliğine bağlı 49 odamız var. Bu odalardan bir tanesi de Trabzon Berberler ve Kuaförler Odası. Yasal olarak 2018 yılının, Ocak-Şubat-Mart ayları arasında odalar kongrelerini yapmak zorunda. Her üyenin seçme ve seçilme hakkı vardır. Ben odamıza yeniden adayım. Kongrelerin renkli olması adına çok adaylı seçim güzeldir.

BU İŞLER TECRÜBE İSTER

Aday olacak arkadaşımız varsa kendilerine başarılar diliyorum, üyelerimizi ayrıştırmadan, kırmadan, yalan söylemeden yaptıklarımızı yapacaklarımızı anlatarak güzel bir seçim atmosferi olsun. Seçim kazanmak için yalan söylemek hoş bir şey değildi. Bu benim fikrim. Biz işimize bakıyoruz. Bu işler tecrübe ister. Hiçbir bilgisi olmayanlar odaya aday olursa çok da başarılı olacaklarını zannetmiyorum. Bu işler kolay değil. Teknoloji ve yenilikleri takip etmek gerekir. Yapılacak seçimlerimiz hayırlı uğurlu olsun.

AİLESİYLE VAKİT GEÇİRSİN

Pazar tatili konusunu arkadaşlarımız son yaptığımız genel kurula öneri verdiler. O gelen kurulda alınan kararı ben uygulamadım. Bu esnafımız içinde müşteri içinde zordur. Turizm açısından hareketlilik olan ilimizde zordur. Bir taraftan da 18 saat bir dükkanın içine hapsolan meslek mensubu arkadaşımı düşünüyorum. Berberimiz de bir gün tatil yaparak ailesi ile o günü geçirmek istiyoruz. Biz de Ortahisar Belediye başkanımız Ahmet Metin Genç ile görüştük. Sağ olsun oda sonunda kadar arkamızda durdu.

4 MAHALLEMİZ PAZAR TATİLİ UYGULUYOR

Belediye meclisimiz karar aldı. Bunun 10 ay mücadelesini yaptık. Bazıları buna uymadı. Aramızdan bir arkadaşımız da mahkemeye taşıdı. Mahkemede açılması yönünde karar verdi. 8565 sayılı yasanın 13. Maddesine göre esnaf genel müdürlüğüne yazı yazıyorsunuz. Orada valilik ve belediyenin görüşünü alarak bu yasa sayın valimizin imzası ile yürürlüğe giriyor. Türkiye’nin 5-6 ilinde yürürlüğe girdi. Bana ‘Pazar gün açalım’ diye gelen arkadaşımız bugün aday olmuş ve ben ‘Pazar tatili’ uygulayacağım diyor. İlimizde ise, Değirmendere, Kalkınma, Pelitli ve Erdoğdu mahallerimizdeki berber ve kuaförlerimiz aldıkları kararla pazar günleri işyerlerini açmıyor.

KALFA SIKINTISI YAŞIYORUZ

Trabzon’da, meslekten ekmeğini kazanan odamıza kayıtlı 380 berber arkadaşımız var. Mesleğimiz tamamen sanat üzerinedir. Günümüze kadar usta çırak ilişkisi ile geldi. Önceden ilköğretimin 5 yıl olduğu dönemde okumayan çocuklarımızı ailesi sanatkar yapmak için berber, oto tamirhanesi, terzi gibi meslekte olanların yanına vererek sanatkar yapmak isterdi. Şuanda, kalfa sıkıntısı çekiyoruz. Kimse kalfa olmak istemiyor. Gençler çalışmak da istemiyor. Eleman sıkıntısı çok çekiyoruz. Esnafımızın çoğu tek çalışıyor. Bu iş tek olmaz. Eleman sıkıntısını aşmak için çalışmalar da yapıyoruz. Önceden çıraklık eğitim merkezinde en çok kalfa yetiştiren berberlerdi. En çok öğrenci bizim sınıfımızda vardı. 4 sınıf açılan çıraklık eğitim merkezinde şu anda bir sınıf ancak açılıyor. O bir sınıfta dolmuyor. Yaşlı grup aradan çıkınca mesleğimizin yok olmasından korkuyorum. Sayı azalacak arkası gelmeyecek.

HAKSIZ REKABET OLMASIN

Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de ticaret ve sanayi odalarının belge istememesidir. Bizler ustalık belgesi almadan iş yeri açamıyoruz. Bu da bir haksızlık. Trabzon’a dışarıdan birisi geldi. Bir salon açtı. ‘Benim size kaydım yok. Benim sizle bir işim yok’ diyor. Bu kişi fiyatları da piyasanın çok altında tutarak haksız rekabet uyguluyor. Hatta odamıza kayıtlı arkadaşlarımıza sürtüşmeye girdiler. Bizim tarifeye bağımlı esnafımız varken, bunların tarifeleri de yok. İnşallah düzenleme ile bu sıkıntılardan da kurtulmuş olacağız.

ÜYELERİMİZ ODALARINA DESTEK OLSUN

Üyelerimizin bizi gelip ziyaret etmelerini istiyorum. Üyelerimiz bizlere fazla gelmiyor. Meslektaşlarımızdan ilgi bekliyoruz. Üyelerimize 4 yıl hizmet ediyoruz. 4 yılda bir hiç olmazsa yarım günlerini bize ayırıp genel kurula gelip oylarını kullansınlar. Onların oraya gelmesi bizleri de mutlu eder. Birbirimize sahip oluruz. Benim arkamda 500 kişi olursa benim Türkiye’de yapamayacağım iş olmaz. Biz bir ve beraber olamıyoruz. Bir ve beraber olamıyoruz. Güzümüzü gösterebilmek arası 9 Ocak’ta 11.00 ile 17.00 saatleri arasında ki Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’ne bekliyorum. Üyelerimizden odalarına destek vermelerini istiyorum.

sonnokta gazetesi  BAHATTİN BAŞTÜRK

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.