Bu imkanlarla belediyecilik çok zor

Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, İller Bankası’ndan gelen paylarla beraber belediyecilik yapmak, ayakta durmak çok zor. Bir yerlerden yapılan yardımlarla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

10 Aralık 2018 Pazartesi 10:01
Bu imkanlarla belediyecilik çok zor

Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik , belediye ayrılan ödeneğin kısıtlı olduğundan dert yanarak “İller Bankası’ndan gelen paylarla beraber belediyecilik yapmak, ayakta durmak çok zor. Bir yerlerden yapılan yardımlarla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

İşte Çelik’in açıklamaları:

YOLLARIMIZI GENİŞLETTİK

Görev süreniz boyunca Düzköy’de hangi yatırımları hayata geçirdiniz?

Yollarımızın büyük bir kısmı stabilize yol. Bunun nedeni de Karadeniz Bölgesinin yağmurlu ve engebeli olmasından dolayıdır. Yollar bozuluyor ve tekrar onarmak gerekiyor. Bilhassa Çayırbağı beldesinde çok bozuk yollar vardı. Çayırbağı beldesinde 2004-2009 yılları arasında belediye başkanlığı yapmıştım. O zaman yolları açmıştık ama stabilizesini yapamamıştık. Orada bu dönem yol çalışması yaptık. Ayrıca dağda bayırda, bucakta stabilize yapılmamış yolumuz kalmadı. Düzköy merkezde bir yol daha yaptık; çok güzel oldu. Birçok bölgede yol genişleme çalışmaları yaptık. Beypınarı’nda çok güzel bir yol yaptık. Vakfıkebir Belediyesi ile birlikte yaptık. Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta’ya çok teşekkür ediyorum. Geniş bir yol oldu; oraya helikopter bile inebilir.

ÜÇ MİLYONA BELEDİYE BİNASI

Belediye binamız yoktu. Şuan oturduğumuz bina, doksanlı yıllarda yapıldı; aslında burası otel olarak yapılmıştı o zamandan beri burası belediye binası olarak kullanılıyor. Biz de bunu kullanmaya devam ettik. Ama biz göreve geldikten sonra burada güzel bir belediye binası çizilmişti. Bu projeyi hayata geçirdik. Çok güzel bir belediye binası yaptık. İç donanımı da yapıldıktan sonra oraya taşınacağız. Altında dükkanlar var, yeraltında düğün salonu var. Belediye binamız dört katlı olarak yapıldı. Yaklaşık 3 milyon liraya bize mal oldu.

MAKİNE PARKIMIZI YENİLEDİK

Makine parkımızda çok az aracımız vardı. Makine parkımızı yeniledik. Kardeşi belediyecilikten yararlanarak hemşehrimiz Beylikdüzü Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu bu konuda bize çok büyük katkı yaptı. Bize greyder bağışladı. Belediyeler Birliği’nden kamyon ve çöp kamyonu aldık. Diğer kardeş belediyelerimizden de silindir, kepçe, iki taksi aldık. Daha birçok araç alarak makine parkımızı güçlendirdik. Kadıköy Belediyesi mazot yardımında bulundu ve araçlarımızın lastiklerini yeniledi. Bazı belediyelerimizden de çöp konteynırları aldık.

BELEDİYECİLİK YAPMA ŞANSINIZ YOK

Yani şunu anlatmak istiyorum. Belediyemizin İller Bankası’ndan aldığı ödeneklerle bizim Karadeniz Bölgesi’nde  bilhassa iç kesimlerde belediyecilik yapma şansınız yok. Bu yüzden mutlaka bir yerlerden katkılar alacaksınız. Başka çıkar yolunuz yok. Bizim burası göç veren bir ilçedir. Doksanlı yıllarda burası ilçe oldu. 20 bin civarında bir nüfus vardı. Bugün ise nüfusumuz 14 bin altına düştü. Sürekli göç veriyoruz. Burası dışarıdan göç almıyor.

MEMURLAR BİLE DURMUYOR

İlçemize gelen memurlar bile burada durmuyor. Memurlar ya Akçaabat’ta kalıyor ya da Trabzon merkezde. Yapılaşma yok. İnşaat  sektörü yok. Yap sat yok. Genelde belediyelerin geçim kaynağı inşaatlardandır. Burada inşaat olmadığı için böyle bir gelirimiz de yok. Yani İller Bankası’ndan gelen paylarla beraber belediyecilik yapmak, ayakta durmak çok zor. Bir yerlerden yapılan yardımlarla yolumuza devam ediyoruz.

HAYVANCILIK KARIN DOYURMUYOR

Göçü durdurabilmek için sizce bir çare yok mu?

Bizim bölgemizde sanayi yok. Çok az miktarda fındık var. Fındıkta her geçen gün değer kaybediyor. Vatandaş yevmiyesini çıkaramıyor. Hayvancılık var ama bu da insanların karnını doğurmuyor. Yem fiyatları çok yüksek. Hayvancılık da olmuyor. Bizim insanımız genelde inşaat işi yapıyor. İnşaatta nerede oluyor? Akçaabat’ta veya Trabzon’da. Ayrıca çocuklarda genelde oradaki okullarda okuyor. Bu yüzden insanlar çocuklarının yanında olmak istiyor. Orada ev tutuyorlar. Herkes çocuklarının yanında olmak ister. Bu yüzden burası göç veriyor.

ÖĞRENCİ ÇIKMADAN  ÖĞRETMEN ÇIKIYOR

Peki ilçede eğitim kalitesi ne durumda? Okullarda eksiklikler var mı?

Ben de bir öğretmenim. Okullarımızın fiziki yapısı güzel. Fena değil. Bence buradaki en büyük eksikliğimiz; öğretmen burada oturmuyor. Öğretmenin burada oturması lazım. Öğretmenin veli ile işbirliğinde olması lazım. Buradaki öğretmenleri veliler tanımıyor. Bazen okullarayolum düşüyor. Öğrenci çıkmadan öğretmen servise biniyor. Örnek veriyorum; diyelim Havaalanında oturan bir öğretmen buraya nasıl yetişecek? Ders 8’de başlıyor. Öğretmen hazırlanacak, kahvaltısını yapacak. Öğretmenin en az öğrenciden yarım saat erken okula gelmesi gerekiyor. Sınıfını, öğrencisini hazırlaması lazım. Akşamleyin de yarım saat fazladan okulda kalması lazım. Planları yapması gerekir. Öğretmen arkadaşlar gücenmesin ama öğrenci çıkmadan öğretmen servise biniyor.

ÖĞRETMENEVİ ATIL VAZİYETTE

Çayırbağı Belde Belediye Başkanlığı dönemimde bir 6 dairelik öğretmenler için lojman yapmıştık. Şimdi orası atıl durumda. Camları kırılmış, o bina çürüyor. Lojman orada perişan şekilde. Milli Eğitim oraya bakmıyor. Burasının değerlendirilmesi gerekiyor. Lojmanımız çok güzel bir yerde. Manzarası da güzel ama değerlendirilmiyor. Burası düzenlendiğinde öğretmenler bu lojmanda kalabilir. Biz belediye olarak burayı satıp değerlendirmek istedik ama ama mahalle halkı istemeyince bizde satmaktan vazgeçtik. 13 yıldan beri orası atıl durumda.

16 YILDIR YOL YAPILAMADI

Çal Mağarası’nın eksiklikleri giderildi mi?

Turizmde çalışmalarımız oldu. Turizmde ilçemiz iyi bir yerdedir. Ancak devletten alacak olduğumuz yardımları alamıyoruz. Çal Mağarası’nın yolunu 2002’den beri bir türlü yapılamadı. O yol 16 yıldan beri düzgün bir şekilde yapılamadı. Şimdi orayı Büyükşehir aldı. Orada ulaşım ve tesis yok. Yeme içme noktasında restoranlar eksik. Orada tesis yapılması lazım. Yatırımcı var ama bekleyiş devam ediyor.

GELİŞİM TURİZME BAĞLIDIR

Şahinkaya’nın üzerinde bir kahve yapıldı. Orada bir otel var. Orası hiç bol kalmıyor. Bu tür tesislerin artırılması lazım. İller Bankası’nda borç aldım ve orada yol genişleme çalışması yaptım. Bizim buranın gelişmesi turizme bağlıdır. Turizme yönelik çalışmalar artırılmalıdır. Haçkalı Baba var. Bu bölgemize de yoğun bir şekilde ziyaretçiler akın ediyor. Haçkalı Baba ile Beypınarı arasında bir gölet yapılacak. Bu gölet orada yapılırsa oraya bir canlılık gelir.

GEÇEN AY MAAŞ ÖDEYEMEDİK

Belediyelerin gelirleri çok kısıtlı. Belediyemizin borcu da oluyor. Geçen ay maaş veremedik. 170 bin lira maaş ödememiz gerekiyordu ama İller Bankası’ndan bize gelen para 140 bin lira civarında idi. 30 bin liralık bir açık oluştu. Bu parayı da tamamlayarak memurumuzun maaşını ödedik.

ÇALIŞMALARIMI ENGELLİYORLAR

İlçede ne gibi sorunlarınız var?

Ben burada en büyük sorunu AK Parti İlçe Teşkilatı ile yaşıyorum. Çocuklar biraz yanlış davranıyorlar. İşin ehli değiller. Norm kadrodan dolayı sıkıntılar yaşadık. Norm kadrodan dolayı fazla olanları başka kurumlara gönderelim dedik. Belediye meclisinde toplantı yaptık ancak bana karşı oy kullandılar. AK Partili meclis üyelerinin tümü norm kadroyu düşürmedi. Eğer norm kadroyu düşürseydik yaklaşık 20 çalışanı farklı kurumlara gönderecektik ve rahat edecek. Belediyemize yaklaşık 100 bin TL para kalacaktı. Ret oyu verdikleri için bu sayıyı düşüremedik.          Bu arkadaşlarımız bizim çalışmalarımızı engellemek için hareket ediyor. Kendileri de bunu itiraf ederek ‘Biz senin çalışmalarını engellemek istiyoruz; onun için norm kadrosunu düşürmüyoruz’ dediler. Bunlar Düzköy’e hainlik yaptılar.

HASMANE DAVRANMAYAGEREK YOK

Vatandaşlara neler söylemek istersiniz?

Biz burada birlikte yaşıyoruz. Birbirimize hasmane bir şekilde davranmamamız gerekiyor. Seçime girilir, vatandaş kimi severse onunla yoluna devam eder. ‘Ben seçilemedim’ diye düşmanca tavra gerek yok. Bizimle hala konuşmayan insanlar var. Bu yanlış bir tutumdur. Vatandaş bize oy verdi; görevimizi yaptık. Birbirimize tavır yapmaya gerek yok. Ama maalesef bize oy veren vatandaşların cenazelerine bazıları gitmiyor. Bu çok ayıp bir tutumdur. Böyle olmaması gerekiyor. Bu demokratik bir seçimdir.

BAZI TUTUMLAR BENİ YORDU

AK Parti kazansa ne olur, CHP kazansa ne olur? Bu bir seçimdir. İnsanları birbirine düşürmeye gerek yok. Bu tutumlar beni yordu. Vatandaştan ve yarıştığım arkadaşımdan memnunum. Partinin devlet işine karışmaması lazım. Ama bizim burada gördüğümüz en büyük sıkıntı budur. İlçe teşkilatı devletin yapacağı işlere karışmaması lazım. Buraya bürokrat geldiğinde kaymakama, belediye başkanına gidecek.

PARTİZANLIĞA GEREK YOK

Seçime kısa zaman kaldı. Belediye başkanlığına seçilecek olan adam Düzköy’e hizmet verecek. Hangi partiden olursa olsun hizmet için gelecek. Siyasi anlamda insanlar birbirlerine kırılmamalı. İnsanlar elini vicdanına koyarak sandık başına gitmeli. Kim tepeden bakmayacaksa, kim daha iyi hizmet edecekse ona göre insanlar seçimde oyunu versin. Partizanlığı ortadan kaldıralım. Siyaset yüzünden insanlar birbirini kırmasın. İnandığı, sevdikleri kişiye oylarını versinler.

Sonnokta gazetesi 

Son Güncelleme: 10.12.2018 10:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.