Çalık: 1,68 tüfe artışı, emeklilerimizin harcamalarındaki artışların çok altında kalmıştır.

10 Şubat 2021 Çarşamba 10:49
Çalık: 1,68 tüfe artışı, emeklilerimizin harcamalarındaki artışların çok altında kalmıştır.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Trabzon Şube Başkan Yardımcısı Ümmügül Çalık, TÜİK tarafından açıklanan 2021 Ocak ayına ilişkin açıklamalarda bulundu.

2021 Ocak ayıda yüzde 1,68 tüfe artışı, emeklilerimizin harcamalarındaki artışların çok altında kalmıştır. Emekliler, market alışverişlerine giderken, “neyi alabilirim” diye hesap yapmakta ve fiyatlardaki aşırı yükseklikten şikayetçi olmaktadır.

Çalık,TÜİK’in hesaplamaları, 418 madde üzerinden oluşturulan gruplara ve belirlenen ağırlıklara göre yapılmaktadır. Emeklilerin harcama ağırlıkları ise, TÜİK’in madde grupları ile karşılaştırıldığında uyumsuzluk vardır. Öreğin, emeklilerin ve çalışanların gıda harcaması, toplam harcama içerindeki payı yüzde 35 olmasına rağmen, TÜİK yüzde 25,94 olarak dikkate almaktadır. Konutun (ısınma, elektrik, su ve kira) ağırlığı en az yüzde 20 olmasına rağmen, yüzde 15,36 olarak değerlendirilmektedir. Bu hesaplama yöntemiyle açıklanan tüfe oranları gerçekçi olmadığından emekli aylıklarına yapılan artışlara itirazlar yapılmaktadır.

2021 Ocak ayında çarşı-Pazar fiyatlarının, TÜİK’in fiyatlarının üzerinde olması, eleştirileri de beraberinde getirmektedir. Marketlerden ve Pazar yerlerinden derlenen fiyat artışlarına göre, Ocak ayında gıda maddelerinde ortalama yüzde 4 artış görülmesine rağmen, TÜİK yüzde 2,48 olarak açıklamıştır. Tüfe artışlarına göre emeklilerin aylıklarına yapılan zamlar, alım gücünde ciddi kayıplara neden olmaktadır. Yüzdeli artışlar yerine, zorunlu ihtiyaçları karşılayacak seyyanen zam yapılmalı ve milli gelirden pay verilmelidir.

 2021 OCAK AYI TÜFE ARTIŞI              (03.02.2021)

ORAN (%)

BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE DEĞİŞİM ORANI

1,68

İKİ AY ÖNCESİNE GÖRE DEĞİŞİM ORANI

2,95

ÜÇ AY ÖNCESİNE GÖRE DEĞİŞİM ORANI

5,32

DÖRT AY ÖNCESİNE GÖRE DEĞİŞİM ORANI

7,56

BEŞ AY ÖNCESİNE GÖRE DEĞİŞİM ORANI

8,61

ALTI AY ÖNCESİNE GÖRE DEĞİŞİM ORANI

9,55

BİR ÖNCEKİ YILIN ARALIK AYINA GÖRE DEĞİŞİM ORANI

1,68

BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE DEĞİŞİM ORANI

14,97

ON İKİ AYLIK ORTALAMALARA GÖRE DEĞİŞİM ORANI

12,53

Son Güncelleme: 10.02.2021 10:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.