Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Törenle Başladı

01 Ekim 2021 Cuma 15:19
Camiler Ve Din Görevlileri Haftası Törenle Başladı

Camiler ve Din Görevlileri Haftası, İskenderpaşa Camisi’nin önünde düzenlenen törenle başladı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu törende yaptığı konuşmada, camilerin İslam medeniyetinin her anlamda merkezi olduğunu belirterek, “Son dönemde gerek Diyanet İşleri Başkanlığımız gerek camilerimiz gerekse de burada görev yapan din adamlarımızı yıpratmaya dönük sistematik bir çaba olduğunu üzülerek görüyoruz. Bunu kabul etmiyoruz, reddediyoruz” dedi.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Camiler ve Din Görevlileri Haftası, ‘Cami, Din Görevlileri ve Vefa’ temasıyla başladı. İskenderpaşa Camisi’nin önünde gerçekleştirilen açılış törenine; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu, İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, CHP İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, İl Müftüsü Osman Aydın, din görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Osman Aydın, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın anlamı ve öneminden bahsederken, programa katılan herkese teşekkürlerini iletti.
 
YÜCE ALLAH’A HAMDÜSENALAR OLSUN
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu törende yaptığı konuşmaya, "Kalplerimize sevgiyi, saygıyı, erdemi, fazileti, iffeti, tevazuyu, adaleti, bir arada yaşamamızın anahtarı olan hoşgörüyü, vefayı yerleştiren, rahmetiyle tenezzül buyurup bizlere hitap eden, vahiy gönderen, kitap indiren; bize yolumuzu aydınlatan, rahmet elçilerini, merhamet timsali peygamberleri gönderme lütfunda bulunan; bizi rahmet dini, merhamet dini, hoşgörü ve vefa dini İslam’la şereflendiren, rahman ve rahim olan Yüce Allah’a sonsuz hamdüsenalar olsun. Hz. Adem’den Hz. İbrahim’e, Hz. Musa’dan Hz. İsa’ya kadar, tüm rahmet elçilerine ve biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik ilahi hitabına muhatap olan sevgililer sevgilisi, efendiler efendisi peygamberimiz Hz. Muhammet (S.A.V.) Efendimize salâtu selam olsun. 2021 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası, hayırlı olsun, kutlu olsun, mübarek olsun” sözleriyle başladı.
 
SİSTEMATİK BİR ÇABA OLDUĞUNU ÜZÜLEREK GÖRÜYORUZ

Camilerin İslam medeniyetinin her anlamda merkezi olduğunu belirten Başkan Zorluoğlu, “Hem şehir hem de bireysel ve toplumsal gelişme anlamında camiler, İslam dininde merkezi bir konumdadır. Son dönemlerde gerek Diyanet İşleri Başkanlığımız gerek camilerimiz gerekse de burada görev yapan din adamlarımızı yıpratmaya dönük sistematik bir çaba olduğunu üzülerek görüyoruz. Bunu kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kamuda 30 yıllık geçmişi olan bir idareci olarak da ifade edeyim ki, milletimizin birliğine, milletimizin dirliğine ve beraberliğine, milletimizin bireysel ve toplumsal gelişmesine, kalkınmasına din görevlilerimizin, hoca efendilerin, imam kardeşlerimizin çok büyük katkısı ve gayretleri vardır. Ben bütün bu kardeşlerimi buradan bir kere daha yürekten kutluyorum. Allah hepsinden razı olsun” ifadelerini kullandı.  
 
AHDE VEFA GÖSTERMEMİZ ŞARTTIR

Diyanet İşleri Başkanlığının bu yıl haftanın temasını vefa olarak belirlediğini de dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Vefa, çok insani, çok elzem bir duygu. Vefa en kısa tabiriyle size yapılan bir iyiliğe misliyle daha güzel şekilde mukabelede bulunmak anlamına geliyor. Verilen sözün de unutulmaması, yerine getirilmesi anlamı da taşıyor. Esasında en büyük vefa, şüphesiz yaratıcı olan yüce Allah’a karşıdır. Çünkü hepimiz biliyoruz ki insanlar olarak bizler bezm-i eleste, kâlû belâda bir sözleşme yaptık ve orada kendisine kulluk yapacağımıza dair sözümüzü verdik. Şimdi bütün insanların verdikleri bu sözü yerine getirmeleri, yani ahitlerine sadık kalmaları, yani ahde vefa göstermeleri şarttır. Üzerimizdeki en önemli vazifedir. Zaten biz bu sözümüzü yerine getirdiğimizde sadece yaratıcıya karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirmiyoruz, aynı zamanda insanlara ve topluma karşı olan görevlerimizi de tamamıyla yerine getirmiş oluyoruz. Bu duygularla bu haftanın teması olan vefaya yakışır şekilde idrak edilmesini diliyor, hafta kapsamında tüm Türkiye’de yapılacak olan çeşitli etkinliklerin vefanın toplumumuzda daha da yaygınlaşmasını sağlayacağına inanıyorum. Haftamızın tüm insanlık için hayırlar getirmesini diliyor, cumanızı tebrik ediyorum” dedi.  
 
USTAOĞLU: CAMİLER KUTLU MEKÂNLARDIR
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise, “Camiler, sosyal hayata şahitlik eden, İslâm beldelerinin etrafında hayat bulduğu, mümin yüreklerin kendisinde buluştuğu kutlu mekânlardır. Özellikle bizim kültürümüzde geçmişten bugüne kadar camilerimiz, sadece ibadetlerimizi icra ettiğimiz bir mekân değil, aynı zamanda tarihimizin ve kültürümüzün bir arada yaşandığı merkezlerdir. Bu müstesna mekânların sadece toplum için değil birey olarak da bizlerin hayatında yeri büyüktür. Camiler, hayatımızın günlük telaşı içinde kendimizi dinleyebileceğimiz müstesna yerlerdir. Müslümanlar olarak kardeşliğimizi pekiştirmeye, birlik ve beraberliğimizi sağlamlaştırmaya vesiledir. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu sene ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ konusunu ‘Vefa’ olarak belirlemiştir. Hafta boyunca gerek camilerimizde icra edilen programlarda gerekse sosyal medya aracılığıyla vefa konusu işlenecektir. Bu kapsamda hayatımıza rehberlik eden vefalı hocalarımızdan, camilerimizin en değerli varlığı olan cemaatimizden ahirete irtihal edenlere rahmet, hayatta olanlara sağlıklı ve huzurlu bir ömür diliyorum” şeklinde konuştu.
 
HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRİLDİ
Camiler ve Din Görevlileri Haftası açılış töreni, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ve katılımcıların günün anısına hatıra fotoğrafı çektirmelerinin ardından sona erdi.

Son Güncelleme: 01.10.2021 15:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.