CHP HEYETİ UZUNGÖL’DE MAĞDUR VATANDAŞLARI ZİYARET ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Sayın Gülizar Biçer Karaca, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, yine bölge insanı İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ve Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya'dan oluşan CHP heyeti, yıkım tartışmalarının yaşandığı Çaykara'nın mahallelerinde ve Uzungöl’de incelemelerde bulunarak mağdur vatandaşlarla buluştular.

21 Ocak 2020 Salı 13:37
CHP HEYETİ UZUNGÖL’DE MAĞDUR VATANDAŞLARI ZİYARET ETTİ

“Genel Başkanımız Uzungöl İçin Heyet Görevlendirdi”

Ziyaretle ilgili konuşan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Çaykara’nın Uzungöl, Demirli, Yaylaönü ve Köseli mahallelerinde vatandaşlarımızın yaşadığı imar mağduriyetleri ve bölgenin huzurunu bozan yıkım kararları hakkında bilgilendirdiğimiz Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile mağduriyetlerin giderilmesi için neler yapabileceğimiz hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Genel Başkanımız bir heyet oluşturarak yerinde inceleme yapmamızı ve mağdur vatandaşlarımızla görüşmemizi istedi. Bizler de Genel Başkan Yardımcımız ve Denizli Milletvekili Sayın Gülizar Biçer Karaca, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyemiz ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Gökan Zeybek ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Turan Aydoğan’dan oluşan CHP Heyeti olarak Çaykara'ya geldik ve yıllardır bu bölgede yaşayan mağdur vatandaşlarımızla görüştük.” dedi.
 

“Yıkımlar Hakkında Soru İşaretleri Var”

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak doğanın korunması konusunda hassasiyeti çok yüksek olan bir partiyiz. Meseleye yine bu hassasiyetimizi ön planda tutarak yaklaştık. Ancak yerinde yaptığımız incelemelerde yıkımlarla ilgili kamuoyunda oluşturulmaya çalışılan “Uzungöl’ün doğasının korunduğu” algısının gerçeği yansıtmadığını gördük. Yıkılacak binaların hangi kriterlere göre belirlendiği konusunda büyük soru işaretleri var; kuralsızlık var, mağduriyetler var. Örneğin, doğaya uygun olarak yapılmış, Uzungöl’e uzaklığı 5-6 kilometre olan ve gölle uzaktan yakından ilgisi olmayan 2 katlı taş ve ahşap evlerin yıkıldığını gördük. Yıkımların söylendiği gibi Uzungöl’ün silüeti ile hiçbir ilgisinin olmadığını gördük. Eski haritalar üzerinden Uzungöl’ün gerçeklerinden ve vatandaşın ihtiyaçlarından uzak çok özensiz ve gelişigüzel bir çalışma sonucunda yıkılacak evlere karar verilmiş. Yıkılan binaların yüzde 95’i barınma amaçlı yapılan binalar.

“Bu Evi Yapmayın, Yıkarız Diyen Olmadı”

Ayrıca bu binalar yapılırken hiçbir yetkilinin “bu evi yapmayın, yıkarız” diye uyarıda bulunmadığı belirtiliyor. Buradaki vatandaşlarımız elindeki avucundaki tüm birikimlerini harcayarak, kendi tapulu arazilerine barınma amaçlı bu evleri yapmışlar. Çoğunluğu yoksul insanlar, aralarında zekâta muhtaç insanlar var. Arkalarında ‘dayıları’ olsa evlerinin yıkılmayacağını düşünüyorlar. Doğal dokuya, doğaya, çevreye uygun olan evlerinin tekrar değerlendirilmesini rica ediyorlar. Bu insanlara “evinizi yıktık, nerede yaşayacaksınız?” diye soran yok. Bu insanlar sokakta mı yaşayacak? Bu insanların sadece evini yıkmadınız, hayatlarını yıktınız. Betonların altına gömdünüz. Bu insanların buralardan göç edip gitmesini mi istiyorsunuz?
 

“Sorunun Kaynağı 57 Yıldır Yapılmayan İmar Planı”

Uzungöl’de 57 yıldır imar planı yapılmadığı için vatandaşlar, imar barışı uygulamasından ve belediye yetkililerinin “hiçbir güç evlerinizi yıkamaz” açıklamalarından da cesaret alarak tapulu arazilerinin içinde barınma ihtiyacını karşılamak üzere eskiyen ve yıkılan evlerine tadilat yapmışlardır veya evlenen çocuklarına ev yapmışlardır. Devletine güvenerek yaptıkları bu evleri şimdi başlarına yıkılmıştır. Yıkılan sadece evleri değil tüm hayalleri, birikimleri, gelecekleri. Uzungöl için uygulanabilir, gerçekçi ve yerinde bir İmar planı yapılmış olsaydı bu sorunların hiçbiri yaşanmayacaktı. Benzer sorunların yaşanmaması için acilen bir imar planı yapılmalı, bu soğuk kış kıyamet gününde vatandaşlarımız evsiz yurtsuz bırakılmamalı, zulme dönüşen bu yıkımlar durdurulmalıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Serdar aslan 2020-01-21 13:46:46

Mağdur vatandaş derken? Talan ettiler güzeli doğayı şimdi mağdur vatandaş mı oldular. Chp gelirse bu adamlar evlerini istedikleri yere yapıp özgürce heryere otel mi yapabilecekler bırakın bu işleri bütün siyasi partiler bir olup bu ranta dur demeli. Akp mhp chp dahil akp ilk defa doğeu yola girdi bu konuda