CHP'li Kaya, TBMM'de Uzungöl gerçeklerini anlattı.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM'de Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Hasan Suver ve İmar komisyonu üyelerine Trabzon’daki yayla evleri ve Uzungöl konusunda çözüm üretilmesi gerektiğini ifade etti.

18 Ocak 2020 Cumartesi 15:34
CHP'li Kaya, TBMM'de Uzungöl gerçeklerini anlattı.

“YAYLAEVLERİ GERÇEKLERİNİ ANLATTI”

İmar mevzuatımızda birtakım değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerinin yapıldığı komisyonda, özellikle vatandaşın taleplerinin de dikkate alınmasını isteyen CHP’li Kaya, “Bu kanun teklifi görüşülürken istiyorum ki vatandaştan gelen bu taleplerde dikkate alınsın. Bakanlık yetkililerimiz burada. Şimdi özellikle Trabzon yereliyle ilgili önemli sıkıntılar var. Bu konularında bu değişiklik içine nasıl alınabileceği konusunda aslında burada sizinle bir paylaşımda bulunmak istiyorum” diyerek şöyle devam etti:

“BÜYÜK BİR MAĞDURİYETE DÖNÜŞTÜ”

“Trabzon’daki yaylarda, yayla evlerimiz yıkılıyor. Hayvancılık yapan, hayvancılıkla geçinen insanların kış gününde yayla evlerinin yıkılması, büyük bir mağduriyete dönüştü. Büyük bir sıkıntı var orada. Bu konuyla ilgili bir düzenlenin yapılması gerekiyor. Bakanlık yetkilisi arkadaşlar, lütfen bir ele almanızı rica ediyoruz sizlerden. Gerçekten büyük bir mağduriyet var oralarda.

Vatandaş 100 yıldır sürdürdüğü o yaylacılık geleneğine uygun orada hayvanlarını barındıracağı bir yer yapmış. Bu kış kıyamet günü, bunlar yıkılıyor. Vatandaş mağdur ediliyor. Bu konunun mutlaka çözülebilmesi lazım. Çözülmesi içinde burada, buna da düzenlemenin içinde yer verilmesini rica ediyoruz.”

“GİTTİM YERİNDE GÖRDÜM”

Yıkımlar yapılan Uzungöl’de bizzat gidip incelemeler yaptığına dikkat çeken CHP’li Kaya, “Pazartesi günü bir grup milletvekili arkadaşımızla Uzungöl’e yine gideceğiz. Oradaki ve şu anda bütün kamuoyundaki algı şu; ‘Biz Uzungöl’ün silüetini kurtarmak için bir takım düzenlemeler yapıyoruz’. Ama gittim gördüm, Uzungöl ile hiç ilgili olmayan, Uzungöl’e 5-7 kilometre mesafedeki vatandaşın kendi tapulu arsasına yaptığı evler yıkılıyor ve gittim gördüm, taş evler, tek katlı ahşap evler bunlar” dedi.

“57 YILDIR İMAR PLANI YAPMADILAR”

“Neymiş efendim, 31.12.2017 tarihinden sonra birtakım düzenlemeler yapmışlar. Vatandaş diyor ki, ‘Burada 57 yıldır imar düzenlemesi yapılmadı’. 57 yıldan bahsediyoruz. Bakın vatandaşın tapulu arazisi, vatandaş diyor ki, ‘Benim kendi evim var burada. Çocuğum oldu. Çocuğumu evlendirdim. Ona da bir ev yapacağım. 10 dönüm yerim var. 10 dönümün ne kadarına ev yapabilirim? Devlet bana bir imar planı yapsın, yol göstersin. Ben bunu yapayım.’

Bunu göstermeyince burada imar planı yapılmayınca, vatandaşta kendine çözüm üretmiş. Hatta orada Ak Parti’nin belediye başkanı arkadaş, vatandaşa şunu söylemiş, vatandaşın bizzat bize aktardığını söylüyorum burada sizlere; ‘Siz evinizi yapın. Hiç kimse gelip bu evlerinizi yıkamaz. Yıkarsa ben evin önüne yatacağım.’

“ŞİMDİ TELEFONA BAKMIYORLAR”

Geçmişte de aynı örneklerin görüldüğünü de hatırlatan Kaya, “Geçmişte İçişleri Bakanı söylemişti ya, evinizin önüne yatarım hesabı. Aynı şey şimdi Uzungöl’de geçerli” diyerek şu tespitlerde bulundu:

“O zaman ‘Evinizin önüne yatarım. Evinizi yıktırmam’ diyenler şimdi vatandaşın telefonlarına bakmıyor. Vatandaşın bu kış kıyamet günü evi yıkılıyor. Orada çok ciddi bir sıkıntı var. Bir imar düzenlemesi yapılması gerekiyor.

Pazartesi günü gideceğiz. Sorunu yerinde inceleyeceğiz. Tekrar bir rapor oluşturacağız. Komisyon üyemiz ve başkanımız bu raporu aktaracaktır sizlere diye düşünüyorum. Ama bir düzenleme yapılırken, bütün bu sorunları da içine katmamızı ve çözüm üretmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.