Chp’li Kaya Fındık Kanunu ve Çay Kanunu için çalışmalara başladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, ülke ekonomisi ve Karadeniz Bölgesi insanı açısından çok büyük öneme sahip olan çay ve fındıkta, tüm ihtiyaç ve beklentilere cevap verebilecek kapsamlı bir kanun teklifi için çalışmalara başladı.

03 Ekim 2018 Çarşamba 13:51
Chp’li Kaya Fındık Kanunu ve Çay Kanunu için çalışmalara başladı

İşte Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya’nın konuya ilişkin açıklaması:Fındık ve çay doğrudan yüzbinlerce üreticiyi, dolaylı olarak milyonlarca insanımızı, tüketici olarak 81 milyonu ilgilendiriyor. Bu iki temel üründe, üretimi destekleyecek, teşvik edecek ve üretici haklarını koruyacak, piyasanın tüm aktörlerinin çıkarlarını dengeli bir biçimde gözetecek kapsamlı bir kanuna ihtiyaç vardır.

Çayda, 09.12.1984 tarihinde çıkartılmış olan 3092 sayılı bir kanun mevcuttur. Ancak ne yazık ki bu kanun çayda yaşanan sorunları çözmeye yetmemekte, yüzbinlerce çay üreticisinin haklarının korunup güvence altına alınmasında yetersiz kalmaktadır.

Çay Kanunu’nun değişimi konusunda özel sektör bazı çalışmalar yapmış, üretici sektörü de kendi haklarını koruyan ve çayda kamu güvencesini güçlendiren yeni bir çay kanunu gereğini ortaya koymuştur. Ancak hükümet bu istemlere kulak asmamıştır.

Fındıkta ise durum vahimdir. Yarım milyon üreticinin bulunduğu ve milyonlarca insanın yaşamını ilgilendiren bu üründe yazık ki sadece 16.06.1983’te çıkarılan 2844 S ayılı ‘’Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesi Hakkında Kanun’’ vardır.

Bu kanun konusunda ancak 15 Temmuz 2009’da ‘’Fındık Üretiminin Planlanması ve Dikim Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik’’ çıkartılmıştır. Ki ne bu kanun ne de yönetmelik doğru dürüst uygulanmadığı için fındık üretim alanları genişlemeye devam etmekte, ülkenin en verimli yaban arazilerinde bile fındık üretimi yapılmaktadır.

Meclis’te 27. Dönem 2. Yasama Yılı’nın başlamasıyla birlikte çalışmalara hız verdik. Önceliğimiz, çay ve fındık üreticilerinin sorunlarını çözecek, bu piyasalara düzen getirecek Fındık Kanunu ve Çay Kanunu’nda.

Bugüne kadar çay ve fındık üreticisi hep ihmal edildi. Fındık Kanunu ve Çay Kanunu tekliflerimizle, düşük fiyatların önüne geçmeyi, üretimdeki kaliteyi ve verimi arttırmayı, üretim alanlarının korunmasını, üreticinin sigortalanmasını, tekel konumundaki firmalar karşısında üreticinin kanunla devlet güvencesi altına alınmasını amaçlıyoruz.

Bu konuda yapacağımız çalışmalara katkı vermek isteyen başta üreticilerimiz olmak üzere tüm tarafların önerilerine açık olduğumuzu vurgulamak isterim.

Son Güncelleme: 03.10.2018 14:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.