CHP’li Pekşen: Bu fezleke AKP’nin hukuku nasıl bitirdiğinin göstergesidir

CHP’li Pekşen, “Böyle bir iddianame hazırlamak için hukukçu olmamak gerekir. Hukuk bilirseniz böyle bir iddianame hazırlamazsınız. Ya da kötü niyetli olmanız gerekir o zaman da savcı olamazsınız. Buradan HSK Başkanı’na sesleniyorum. Bu iddianameyi alıp incelesinler. Bu savcının şahsıyla ilgili değil. Savcıların durumunu anlamaları ve ölçümlemeleri açısından çok önemli. Adalet Bakanı ve bürokratlarda incelesinler ki adaletin ne hale geldiğini görsünler.” dedi.

18 Aralık 2017 Pazartesi 14:05
CHP’li Pekşen: Bu fezleke AKP’nin hukuku nasıl bitirdiğinin göstergesidir

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen hakkında düzenlenen fezleke ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Anayasa referandumu tartışmaları döneminde hukukçu bir milletvekili olarak Anayasa değişikliği ile ilgili basına yönelik ve toplantılarda çok çeşitli açılamalarda bulunduğunu söyleyen Pekşen “Bu görüşlerden bir tanesi Cumhurbaşkanı Yardımcılarına verilen yetkilerin genişliğinin yarattığı tehlikeydi. Cumhurbaşkanı Yardımcılarının yetkilerinin Cumhurbaşkanı ile aynı düzeyde olmasını eleştirmiş, bu durumun çok büyük tehlikeler içerdiğini gündeme getirmiş ve hem hükümeti hem de toplumu uyarmaya çalışmıştık. Açıklamamızda şunları söylemiştik ‘Cumhurbaşkanının herhangi bir nedenden dolayı yurtdışına çıkması durumunda ya da başka bir nedenle geçici olarak görevden ayrılması durumunda yardımcı cumhurbaşkanına ait bütün yetkileri kullanabilecek. Bu durum hukuk devleti açısından telafisi imkansız bir durumdur. Bu konuyla ilgili olarak o tarihte şu açıklamayı yapmışız: “Cumhurbaşkanı, diyelim ki yurtdışına gitti. Bu maddeye göre vekil bıraktığı yardımcısı aynı yetkilere sahip olduğundan o daha uçaktayken kanun gücünde kararname çıkarabilir, Cumhurbaşkanı’nı görevden alabilir veya onu emekliye sevk edip diğer yardımcıların tümünün görevine son verebilir. Af çıkarıp cezaevlerindeki bütün FETÖ’cüleri serbest bırakabilir.’ Bu açıklama sonrasında ‘Cumhurbaşkanını tehdit ettiğimize’ ilişkin bir fezleke hazırlanmış. Bu fezleke ülkemizde hukuk sisteminin hangi noktaya geldiğini göstermesi açısından çok önemlidir. Bu fezlekenin yazılması hukuk açısından çok dramatik bir durumdur.” ifadelerini kullandı.

Pekşen, “Böyle bir iddianame hazırlamak için hukukçu olmamak gerekir. Hukuk bilirseniz böyle bir iddianame hazırlamazsınız. Ya da kötü niyetli olmanız gerekir o zaman da savcı olamazsınız. Bu iddianame ile Türkiye’de hukuk alanında görev almış bütün herkese büyük sorumluluklar düşmektedir.” diyerek şunları söyledi: “Bu fezlekeyi hazırlayan savcının hazırladığı iddianamelerin tamamı Adalet Bakanlığı ve Hakimler Savcılar Kurulu tarafından gözden geçirilmelidir. Cezaevlerinden çok büyük feryatlar yükseliyor. Şimdi bu fezlekeyi okuduktan sonra cezaevlerinde yatan insanların tutukluluk ve hükümlülük halleri büyük soru işaretleri doğurmuştur. Buradan HSK Başkanı’na sesleniyorum. Bu iddianameyi alıp incelesinler. Bu savcının şahsıyla ilgili değil. Savcıların durumunu anlamaları ve ölçümlemeleri açısından çok önemli. Adalet Bakanı ve bürokratlarda incelesinler ki adaletin ne hale geldiğini görsünler. Bu iddianameyi ciddiye almayacaktım ama adaletin geldiği noktayı görünce bu konunun üzerine gitmeyi bir görev olarak görüyorum. Hukuku düzeltmek için bu iddianameyi ciddiye almalıyız. Bu savcıya karşı da hukuki olarak her türlü girişimi yapacağım. Bu hem bir milletvekili olarak hem bir hukukçu olarak hem de bir vatandaş olarak benim görevimdir. Bu konuyu hem HSK’ya hem de Adalet Bakanlığı’na taşıyacağım hem de BM’de savcıların tabi olduğu kurullar ile Venedik İlkeleri Mevzuatına bunu taşıyacağım. Savcıların nasıl işler yaptığını göstermek için bundan daha güzel bir belge olamaz. AKP’nin bu ülkenin hukuk sistemini ne hale getirdiğini göstermek için örnek bir belgedir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.