CHP’li Pekşen: Ölülerin sağ gösterilmesi planlı bir çalışmanın ürünüdür

Ölmüş insanların sağ olarak görünmesinin seçim güvenliği ve objektifliğini tartışılır hale getirdiğini belirten Pekşen, “Bu durum dijital bir hata olarak nitelendirilemeyecek kadar vahim ve planlı bir çalışmanın ürünüdür.” dedi.

27 Mart 2018 Salı 13:03
CHP’li Pekşen: Ölülerin sağ gösterilmesi planlı bir çalışmanın ürünüdür

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen nüfus kayıtlarının düzeltilerek seçim kütüklerinin güncellenmesi ve seçim güvenliği hakkında İçişleri Bakanlığı’na yaptığı başvuru hakkında basın açıklaması yaptı.

Nüfus Müdürlüğü tarafından açıklanan alt-üst soy kayıtlarında uzun zaman önce vefat etmiş insanların sağ göründüğünü ve bu kayıtların da seçimlere yönelik büyük bir şaibe oluşturduğunu ileri sürerek, bu konuda inceleme başlatılması ve kayıtların düzeltilmesi için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunan Pekşen, “Gerçekte vefat etmiş olduğu halde; gerek E-Devlet sisteminde, gerekse de seçmen listelerinde hayatta görünen vatandaşların olması, ‘dijital bir hata’ olarak nitelendirilemeyecek kadar vahim ve planlı bir çalışmanın ürünüdür.” dedi.

Kayıtlarda ortaya çıkan bu şaibenin giderilmesinin yasal yükümlülüğünün İçişleri Bakanlığı’nda olduğunu belirten Pekşen, “Ülkemiz açısından büyük öneme sahip seçimlerin yaklaştığı şu dönemde, dijital bir hatanın çok daha ötesinde sonuçlar doğurabilecek vefat etmiş vatandaşların hayatta göründüğü nüfus kayıtlarının düzeltilmesi amacıyla, ivedilikle valilik ve diğer mülki amirlere talimat verilmeli ve soruşturma açılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun “Ölü olduğu halde aile kütüklerinde sağ görünenler” başlıklı 33. Maddesi’ni hatırlatan Pekşen, şunları söyledi: “Bu maddede, ‘Merkezî veri tabanında yer alan kayıtlara göre uzun süre işlem görmeyen ve yaşı itibarıyla ölü olması muhtemel kişiler Genel Müdürlükçe tespit edilir. Tespit edilen kayıtların araştırılması mülkî idare amirinin emriyle kolluk kuvvetlerine yaptırılır. Araştırma sonucu ölü oldukları tespit edilenlerin ölümleri tescil edilir.’ ibaresi yer almaktadır. İçişleri bakanlığı derhal bu maddeyi uygulayarak araştırma yapmalı ve nüfus kayıtlarını düzeltmelidir. Seçim güvenliği ve ortaya çıkan şaibenin son bulması için bu çalışma bir an önce başlatılmalıdır. Bu yönde başvurumuzu İçişleri Bakanlığı’na yaptık. Bu konuyu uzun zamandır gündeme getiriyoruz ve bu kayıtlar düzeltilene kadar da bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Böyle sahte seçmenle, ölüyü dirilterek, mühürsüz oy pusulaları ile düzenlenecek seçimlerle bu ülkenin çalınmasına, atı çalanın Üsküdar’ı geçmesine asla müsaade etmeyeceğiz.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.