Davaya hizmetin makamı olmaz

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan: “AK Parti bir dava partisidir. Üye olarak başladık, mahalle temsilcisi, ilçe başkanlığı, seçim koordinasyon ve belediye başkanlığına aday olduk. Davaya hizmet etmenin makamı yok. Benim partimin lideri ne karar alırsa gücenmeyiz, kırılmayız. Gerek duyulduğunda bu koltuğu bırakıp gideriz. Tek önemli olan davadır.”

08 Kasım 2017 Çarşamba 08:50
Davaya hizmetin  makamı olmaz

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yayladaki kaçak yapılaşmalarla ilgili önemli bilgiler veren Başkan Koçhan, yıkımlar konusunda kararlılıklarının devam edeceğini söyledi. Koçhan, Sümela Manastırı’nda tarihin en önemli restorasyon çalışmasının yapıldığını da söyledi. İlçede vaat ettikleri yatırımların birçoğunu da hayata geçirdiklerini kaydeden Başkan Koçhan, Maçka’nın hızla yatırım almaya devam edeceğini dile getirdi. AK Partili belediye başkanlarının istifa ederek görevlerinden alınmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Koçhan, “Belediye başkanlığına bu parti aday gösterdiğinde iyiydi de görevden alırken mi kötü? Benim partimin lideri ne karar alırsa gücenmeyiz, kırılmayız. Mahalle temsilcisi olmak bile bizim için bir gurur, bir şereftir. Bize düşen destek olmaktır” dedi.

İşte Koçhan’ın açıklamaları:

YAYLADA OTEL YAPMIŞLAR

Bu gerçekten, bu bölge için beklenen bir sorundu. Dedelerimizden miras kalan bu yayla evleri bizim kadim geleneğimizde var. Bu evler tek katlı taş duvar üstüne teneke ya da taş ile kapatılmış evler. Benim babamda yaylalarda inek besledi. Yaylacılık sayesinde bugünlere geldik. Kültürümüzde var olan bu durum, ancak şuanda yaylalara baktığımızda yapılan evler 4-5 katlı, evler yapılmış durumda. Yayla da 4 katlı otel yapmışlar normalde bu yapıların imar izni yokken yapmışlar; yer onun değil, yer bu milletin, meraların yani ortak kullanımın. İmar hakkı olsa dahi iki kat yapacağı yeri 4 katlı bir yapı yapılmış durumda. Bunlara müsaade edersek biz ilerde yayla görmeyeceğiz. Bugüne kadar belli bir imar yükü oluştu ama birisinin buna dur demesi lazım. Bu konuda bakanımız sadece burada değil tüm Türkiye’deki yaylardaki çarpık kentleşmeye dikkat çekti. Bizlere valilerimiz üzerinden bir talimat verdi. Bizde bu talimatın gereğini yerine getirdik.

İNTERNETTEN SATIŞA SUNUYORLAR

Maçka’da 39 tane ev yeri kapattım. 9 tane ev yıktım. En azından bir dur diyelim vatandaşın yararına bir çözüm üretelim diye. Çok doğru bir yaklaşım sonuna kadar destekliyoruz. Şuan yaylarda ne hayvancılık ne başka bir şey yapılıyor. İnsanlar 5 gün kalacak diye yaylalarımızı feda edemeyiz. Yaylalarımızı çocuklarımıza miras bırakmamız önemli.  Belirli kişiler yaylalarda izni olmadan ev yapıp internetten satışa sunuyor. Yer onların olmadığı halde ve bunu büyük paralar karşılığında satıyor. Buna dur denmesi lazımdı. Kesinlikle bu yapılaşmalara dur diyeceğiz. Halktan yana hiç zorluk yaşamadık.1 kişiden vukuat yaşamadık. Kötü bir söz, duymadık. Çünkü halkımız bizim adaletli davrandığımızı sürece suç işlediklerini, kendi hakları olmadıklarını biliyorlar. Çoğu kişide bunu doğru buluyor.

ARTIK HAYVANCILIK YAPILMIYOR

Atalarımızdan beri patates, mısır ekerler, ama bunu ticari amaçlı yapmazlar. Hayvancılık azaldı ama bu birazda kırsaldan şehre olan göçten kaynaklı. İnsanlarımızın tembelliğinden ‘Zor iş bu hayvancılıkta’ dediğimizden dolayı azaldı. Önceden havyanlar meralarda otlatılırken zamanla kepek, yem gibi ürünlerle beslenmeye başlandı ve maliyet yüzünden insanlar artık hayvancılık yapmak istemiyor. Biz sosyal yardımlaşma projesi olarak 6 tane inek verdik. Bu inekleri vermek için 20 tane aileyi zor bulduk. İnsanlar asgari ücretle çalışmayı, zor şartlar altında çalışmayı kabul ederken artık hayvan bakmayı kabul etmiyor, yaylalarımız ıssız, bomboş kaldı. Burada bir köyümüz var; Güzelyalı, hala hayvancılığı ve yayla kültürünü devam ettiriyor. Onları tebrik ediyorum. Maçka bir tarım şehri değildir ama hayvancılık açısından Trabzon’un çok önemli bir ilçesidir.

TÜRKİYE’DE FINDIĞIN ÖNÜ AÇIK

Fındık için şunu söyleyebilirim. Eğer TMO fındık almazsa piyasada fiyatın daha düşük olacağı gözüküyor. Bana göre Türkiye’de fındığın önü açılacak. Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden Ferroro Türkiye’de İzmir ve Trabzon’a yatırım yaptı. Devlet bana göre elinden geleni yaptı. Trabzon’da fındık entegreyi satın aldı. Burada da üretim yapıyor. İyi tarım uygulamaları başladı. Maçka belediyesi olarak bir işletmemiz ile birlikte bir tane fındık kurutma ünitesi var. Fındığın yüzde 22’den nemini yüzde 7’ye düşürüyor; fındığın rekoltesi yükseliyor. Buda rekolteyi artırıyor.

SÜMELA’DA TARİHİ RESTORASYON

En son ayinden bir gün önce manastırda büyük taşlar düştü. Biz en son ayinin yapıldığı zaman o kadar endişe ile bekledik ki inşallah bir taş düşmez bir şey olmaz diye. Bu dünyaya kötü bir reklam olurdu. Trabzon denince akla ilk Sümela Manastır’ı geliyor. 15 Ağustos’ta yapılan ayin ile birlikte Ortodoksların merkezi haline geldi. Böyle bir yerde en ufak bir olumsuzluk tüm dünyaya mal olacak ve hükümet düzeyinde krize sebep olacak bir durum; bundan dolayı turizm bakanlığı acil bir müdahale etti. Bu restorasyon tarihin en büyük restorasyonu ve daha fazla turist geleceğini düşünüyorum. Önceden insanlar gelip geziyorlardı ama tarihin ne olduğunu bilmiyorlardı. Büyük bir miras, turist kaybetmedik. Aya Varvara Kilisesi açılınca insanlar bilinçli bir şekilde geldiler. Turizm ileriki yıllarda daha çok gelişecek.

MAKİNE PARKIMIZI GÜÇLENDİRDİK

3 senedir yoğun kar yağışı ile karşılaşıyoruz ama yaptığımız çalışmalarla Trabzon’un karla iyi mücadele eden ilçelerinden bir tanesiyiz hatta bunda iddialıyız. Makinalarımızın hepsi hazır durumda. Makine parkımızı çok daha güçlendirdik. Geldiğimde bir kepçe bir GSB, bir greyderimiz varken şimdi ise 3 tane greyder ve 6 tane GSB var. Bunu yanında diğer aletler ve edevatların hepsi yeni durumdalar. Personelimiz yetişmiş durumda hepsi bölgeye hakim. Maçka belediyesi olarak her şeyimizle kışa karla mücadelemizde en iyi şekilde olacaktır. 3 yıllık görev sürecimizde hasta olan bir vatandaşımızın yolda kalması durumuyla karşılaşmadık. Vatandaşımızın hiç şüphesin olmasın bu konuda.

SEÇİMLER HİZMET  HIZINI DÜŞÜRDÜ

2017 yılından beri Maçka yatırım yılına girdi. Biz göreve geldik ama 30 Mart 2014 ile beraber 1 Kasım’a kadar Türkiye’de 5 tane seçim gerçekleşti. Türkiye 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte en sıkıntılı zamanları atlattık. Devamlı seçim olması ister istemez belediye ve hükümetin hizmet hızını kırdı. Bunların olmadığını düşünürsek iki kat daha fazla yatırım yapılmış olurdu. Büyüme oranımız yükseliyor ve buda ilçemize de yansıyor. İlçemizde birçok temel attık.

75 MAHALLE 75 PROJE

Bayraktepe, düğün salonu, kültür merkezi olsun yıllarca buralarda yapılmayanı yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. 24 saat ilçede yaşayan, ilçeyi tanıyan, bilen, ilçeye hizmet etmekten başka bir gayesi olmayan bir partiyiz. Bizim partimiz dava partisidir ve bizim davamız ise halka hizmet etmek. Maçka hızla değişiyor ve buda bizi mutlu ediyor. İlk çıktığımızda 75 mahalle 75 proje diyorduk birçoğunu gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Bize geri dönüşler çok olumlu, birçok dışardan gelen vatandaşımız Maçka’nın çok geliştiğini söylüyor.

GEREK DUYULURSA MAKAMI TERK EDERİZ

AK Parti bir dava partisi, bizi diğer partilerden ayıran en büyük özellik budur. Üye olarak başladık, mahalle temsilcisi, ilçe başkanlığı, seçim koordinasyonu ve belediye başkanlığına aday olduk. Davaya hizmet etmenin makamı yok. Bu davadaki görevim şuan belediye başkanı olarak hizmet etmek. Belediye başkanlığına bu parti aday gösterdiğinde iyiydi de görevden alırken mi kötü? Benim partimin lideri ne karar alırsa gücenmeyiz, kırılmayız. Mahalle temsilcisi olmak bile bizim için bir gurur, bir şereftir. Bize düşen destek olmaktır.  Gerek duyulduğunda bu koltuğu bırakıp gideriz. Tek önemli olan davadır, Türkiye’dir. Kararı çok demokratik buluyorum.

MAÇKA DEMEK TARİH DEMEK

Maçka denilince insanların aklına turizm ve kültür şehri geliyor. Turizm, doğa, yayla, sütlaç, kültür geliyor. Maçka insanı okumuştur, sanatçıdır. En büyük özelliklerinden biri ise Trabzon’un birçok farklı yerinden insanların bir arada yaşamasıdır. Bu çok güzel bir kültür mozaiği oluşturmuştur. Benim sosyal analizim budur. Maçka denilince akla tarih geliyor. Kayıp iki tane daha manastırımız ile toplam 5 tane manastırımız var. Bizans’tan kalma patika yürüyüş yolları var. Maçka’nın geleceğini çok parlak görüyorum. Trabzon’un en fazla büyüyen ve turizmden en büyük payı alacak ilçedir.

sonnokta gazetesi  Trabzon Tv Yadigar Aygün - Süleyman Gedikli

Son Güncelleme: 08.11.2017 12:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.