Demir yolunda kamuoyu bize baskı yapsın

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Erzincan-Trabzon demir yolunun proje çalışmalarının tamamlanmasının ardından kamuoyunun “Proje hazır, yapımını ihale edin.” şeklinde baskı yapmasını istedi.

06 Ocak 2020 Pazartesi 11:50
Demir yolunda kamuoyu bize baskı yapsın

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon’daki proje ve gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.

5 BÜYÜK PROJE VAR

Demir yolu Trabzon için büyük projelerimizden biridir. 2015 yılında bunun sözü verilmiştir. İkinci devlet üniversitesi, yeni havalimanı, Erzincan-Trabzon demir yolu, yatırım adası ve güney çevre yolu. 5 büyük proje… Güney çevre yolunu dışında diğerlerinde adım attık. Güney çevre yolunu biraz daha arkaya atacak bir proje istiyoruz. Bunu Ulaşım ve Altyapı Bakanımızla konuştuk.

İŞİN TEKNİĞİNE AYKIRI

Demir yolu konusunda gözden kaçırdığımız bir husus var. Demir yolu ilk kez son 4 yılda hareketlilik kazandı. Geçtiğimiz yıl demir yolu projesi ihale edildi. Proje ihale edilmeden hiçbir şeyin yapım ihalesi söz konusu olmaz. Çizim çalışmaları devam ediyor. Proje ihalesi 2020 içinde tamamlanacak. Tamamlandığında kamuoyunun bize “Bunun projesi hazır. Yapımını ihale edin. Artık rayları döşeyin.” diye baskı uygulaması gerekiyor. Ancak proje ihalesi tamamlanmadan bunu ifade etmek işin tekniğine aykırıdır.

COĞRAFYA KARAR VERECEK

Farklı güzergâhların gündeme gelmesiyle ilgili soruya yanıt veren Cora: “Güzergâha coğrafya karar verecek. Demir yolu her koşulda Trabzon’dan geçecek. Zaten adı Erzincan-Trabzon demir yoludur. Trabzon’un bu konuda öncü davranmasıyla birlikte demir yolu gündeme gelmiştir. Böyle bir durumda Trabzonsuz bir demir yolu düşünülemez. Şu anda bize gelen bilgiler en doğru güzergâhın Erzincan-Gümüşhane-Maçka-Trabzon güzergâhı olduğu ifade ediliyor. Farklı güzergâhlar da Trabzon’la buluşacak şekilde değerlendirilebilir. Muhtemelen aksaklık olmazsa 2021’de yapım ihalesi gerçekleşir, 2023’te bazı güzergâhlarda rayı görürüz.”

YENİDEN İHALESİ GEREKİYOR

Şehir hastanesini biz geçtiğimiz yıl yap-işlet-devret modeliyle ihale etmiştik. Ancak yeni maliyetlerle birlikte kamunun üstleneceği sorumluluk arttığından dolayı bu modelden vazgeçildi; Trabzon ile Ordu, Rize için merkezî bütçeden bir kaynakla birlikte bu hastane yapılacak. Şehir hastanesi yatırım programı içerisinde görünüyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yeniden ihalesi gerekiyor. Süreci takip ediyoruz.

İHTİMAL ORTADAN KALKAR

Şehir hastanesinin gelmesiyle birlikte farklı şehirlerdeki gibi diğer hastanelerin kapatılacağı iddia ediliyor. Var mı böyle bir şey?

 Yap-işlet-devret modeliyle yapılmayacağı için o ihtimal ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum. Yap-işlet-devret modelinin özelliği şehir hastanelerinin merkezî ve hepsinin birleştiği konumda olmasıdır. Bu iddia söz konusu değil.

ÖNCE İSTİŞARE

31 Mart’la birlikte göreve gelen yeni bir Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Belediye Başkanımız şehri tanıyor, ilçeleri geziyor. Doğru bir planlamayla şehre bir dokunuş yapma noktasında samimi bir gayretinin olduğunu düşünüyorum. Acele edip apar topar projeleri hayata geçirip sonra bunun tartışmasını yapmaktansa önden tartışmasını yapıp ardından bu projeleri hayata geçirmek ha doğrudur. Bu noktada gerek bizimle gerek bürokratımızla gerek teşkilâtımızla görüş alışverişi içerisindedir. Bunun meyvelerini kısa süre içinde göreceğiz.

ÜLKÜCÜLÜK TAVAN YAPTI

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde T.C. tartışması yaşandı. Bu konuda görüşleriniz nelerdir?

Çok beleş bir tartışma. AK Partinin hem ülke içinde hem ülke dışında yaptığı mücadeleye baktığımızda biz zaten bu konuda onların hayal ettiği milliyetçiliğin, ülkücülüğün tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. T.C.yi Afrin’e, Cerablus’a, Elbab’a götürmüş bir siyasî hareketiz. Biz şu anda T.C.yi ve bayrağımızı Doğu Akdeniz’de yaşatan bir yaklaşımda bulunuyoruz. Biz T.C.yi gerektiğinde Katar’a, Sudan’a, Libya’ya ulaştıran bir anlayıştayız. Bunu basit bir tabela tartışmasına dönüştürmek beleş bir milliyetçilik olarak değerlendiriyorum. Bizim Doğu Akdeniz’deki mücadelemize Mecliste HDP’yle birlikte ret verenlerin milliyetçilik taslaması abesle iştigaldir.

Bu idarî tasarruftur. Başkanımız istediğinde bu kurum tasarımını yapabilir. Bana göre bunun mecliste gündeme bile alınması ayrı hatadır. Bu bir kişinin talebidir. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tabelasında daha önceden T.C. tabelası var mıydı, hayır. Konulmasının önünde bir engel var mı, hayır. Bunun siyasî polemik hâline getirilmesi ucuz bir harekettir.

KTÜ’den bölünen Trabzon Üniversitesini biz ölü doğan bir üniversite gibi…

Trabzon Üniversitesi, KTÜ’nün bazı fakültelerinin ayrılmasıyla henüz yeni kuruldu. Ancak Trabzon Üniversitesinden beklediğimiz, hayal ettiğimiz sonuç bu değildi. Farklı hayallerle biz bu üniversiteyi kurduk. Kuruluşu tam ekonomik sıkıntıların yaşandığı sürece denk geldi. Merkezî bütçeden de yeterli kaynak alınamadı. Hamle yapamadı. Şu anda tamamen kurumlaşma sürecinde cebelleşiyor.

Akçaabat’ın batı tarafında yeni bir yerleşke planladık. Jandarma ve TRT binası düşünülüyordu ancak Akçaabat kamuoyu buraları kazanılmış kurumlar olarak görerek yeni bir yatırım yeri önerdi. Biz de olumlu değerlendirdik. Buralarda bir kısmını hazineden devralarak, bir kısmını da kamulaştırarak bu süreci hayata geçireceğiz. Trabzon Üniversitesinin yaşadığı sıkıntıları göz önünde bulundurarak merkezî bütçeden yeni ödenek çıkartacağız.

GÜÇLENECEĞİZ

AK Partideki kongre süreciyle ilgili neler düşünüyorsunuz?

AK Parti sürekli kendini yenileyen, sürekli yeni isimleri kadrosuna katan, gençleştiren, dinamik bir kadroyla yol almış bir parti. 18 yıldır iktidarda kalıyorsa bunu, bu özelliklerine borçludur. Süreç içerisinde yeni isimleri katacağımız gibi yorulanları da farklı şekilde değerlendireceğiz. AK Parti kongreden daha güçlü çıkacak. Türkiye’nin en sorunsuz teşkilâtları sıralansa Trabzon en başlarda yer alır. Zaman zaman sıkıntılar oluyor ama bunları aşabilme kabiliyetine sahibiz. Çünkü hepimiz teşkilât tecrübesine sahibiz.

sonnokta gazetesi

Son Güncelleme: 06.01.2020 11:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.