Deprem atışması

Elazığ'daki 6.8'lik depremin ardından bölgede risk tartışması başladı.

27 Ocak 2020 Pazartesi 09:58
Deprem atışması

FELAKET TELLALLIĞI YAPIYORLAR

YETERLİ BİLGİ YOK
Elazığ’da meydana gelen 6.8’lik depremin Trabzon’da hissedilmesi gözleri şehirdeki inşaat yapılarına çevirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Muzaffer  Aydın, şehirdeki bina yapılarının depreme dayanıklılığı ile ilgili açıklamalarda bulunarak “Deprem olacağı ve Trabzon’u etkileyeceği söyleniyor ama yeterli bir bilgi yok. Felaket tellallığı yapıyorlar. Yapılar hakkında bilgisi olmayan insanlar açıklamada bulunuyor ama ellerinde bir veri yok. Son yirmi yılda yapılan yapılar oldukça sağlam, eskiye nazaran kaliteli binalar yapıldı.” Dedi.

AKSİ YANLIŞTIR
Aydın: “2011’de Yapı Denetim uygulaması başladı. Bu tarihten sonraki binalar da deprem yönetmenliğine uygundur. Bunun aksi yanlış bilgidir.2000 ile 2011 arasındaki binalarda önceki yıllarda yapılanlara oranla iyi durumdadır, olası bir depreme de dayanıklıdır. 2000 öncesi binaların sıkıntılı olanları da tespit edilip güçlendirmesi yapılabiliyorsa yapılmalı yoksa yıkılması gereklidir. İmar Barışı ile Yapı Kayıt Belgesi alan binaların hemen hemen bütünü kayıt altında. Tek tek incelenip mühendislik hizmeti alınmalıdır.”

SİZİNKİSİ POPÜLİST POLİTİKA

Prof. Dr. Bektaş: “Trabzon’daki tüm yapı stokunun depreme karşı dayanıklı olduğunu söylemek popülist politika oluşturmaktan ileri gitmez.”

2020’DE YÜRÜRLÜKTE

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş Trabzon’daki deprem tehlikesi ile ilgili şunları söyledi: “Bugünkü Resmi Deprem Tehlikesi Haritası’na göre önümüzdeki elli yıl içerisinde olabilecek en büyük deprem 6.6 büyüklüğündedir. Bu fayın bölgeden uzaklığı da 10 kilometredir. Bu depremin sahil kesimlerinde, dolgu alanlarında deprem büyütmesi de 4-5 civarındadır. Deprem Tehlikesi Haritası 1996’dan bu yana kullanılıyordu ve 2020’de yenilenerek yürürlüğe girdi.”

HEPSİ SIKINTILDIR

Bektaş açıklamalarına şöyle devam etti: “20 yılı aşan zaman içerisinde bu bölgede yapılan binaların hepsi yeni Deprem Tehlikesi Haritası’na göre sıkıntılı ve risk taşımaktadır. Aynı zamanda Trabzon’daki tüm yapı stokunun depreme karşı dayanıklı olduğunu söylemek ve Deprem Yönetmeliği’ne göre yapılmış olduğunu belirtmek popülist politika oluşturmaktan ileri gitmez. Bilimle de ilişkisi yoktur. Bölgede deprem tehlikesi yoksa Deprem Tehlikesi Haritası’na göre Trabzon’da 2 Rize’de 3 kat neden arttı. Bu durumda felaket senaryosu yaratan ben miyim yoksa devlet mi?”

ŞEHİRDE RİSK ARTMIŞ DURUMDA!

Başkan Şen: “Afetler olduktan sonra çözüm aramak yerine, öncesinde riskleri azaltıcı uygulamaları ortaya koymalıyız. Deprem Haritası’na göre Trabzon’un riski artmış durumda.”

YAPILARIMIZ SORUNLU

Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen Trabzon’un deprem tehlikesi ile ilgili konuşarak “Yapı stoku olarak yapılarımız sorunlu. Birçok yapımız mühendislik açısından sorunlu. Bu binaların hepsinin yeniden çek edilmesi gerekiyor. Bundan da ziyade Afet Sakınım Planlaması da yapılmalı. İmar planlarını yaparken afetle ilgili veriler alıyoruz ve hepsini gözden geçiriyoruz. Sel, taşkın, heyelan ve depremsel tetkikler yapılıyor.”

ÇIKIŞ YOLUMUZ BUDUR

Başkan Şen açıklamalarına şöyle devam etti: “Afete duyarlı bir planlama içerisine giremedik. Afetler olduktan sonra çözüm aramak yerine, öncesinde riskleri azaltıcı uygulamaları ortaya koymalıyız. Mesela dere yataklarından uzak durmalıyız, heyelanlı sahadan uzak durmalıyız. Çıkış yolumuz budur. Deprem Haritası’na göre Trabzon’un riski artmış durumda. Bu yüzden yapılarımızı biz de gözden geçirmeliyiz. Özellikle eski yapılar denetlenmeli.”  

Sonnokta gazetesi 

 

Son Güncelleme: 27.01.2020 15:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.