Doğu Karadeniz Bölgesi gıda firmalarının Malezya çıkarması

Doğu Karadeniz Bölgesi ürünleri Malezya'da tanıtıldı

04 Temmuz 2018 Çarşamba 09:15
Doğu Karadeniz Bölgesi  gıda firmalarının Malezya çıkarması

Doğu Karadeniz Bölgesi ürünleri Malezya'da tanıtıldı Konu ile ilgili olarak Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nden yapılan açıklamada  Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği olarak Ekonomi Bakanlığımız koordinasyonunda yürütmekte olduğumuz “Doğu Karadeniz Bölgesi Gıda Sektörü Yurt Dışı Pazarlama Takımı” projesi kapsamında 25-29 Haziran 2018 tarihleri arasında Malezya’ya yönelik Ticaret Heyeti Programı düzenlenerek, Malzeya’nın başkenti Kula Lumpur’da firmalar arasında ikili iş görüşmeleri ve incelemelerde bulunulmuştur.

Birliğimiz organizasyonunda gerçekleştirilen programa Trabzon ve Rize illerimizde faaliyet gösteren; Cirav Gıda Sanayi Dış Ticaret Ltd.Şti., Özer Gıda Sanayi ve Dış Ticaret Ltd.Şti., Çıt-Çıt Kuruyemiş ve Gıda San.Ltd.Şti., Karadeniz Kardeşler Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Kebir Süt, Turgut Kardeşler Sebze Meyve ve Gıda Mad.Ltd.Şti., Turge İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti., Fanus Gıda ve Organik ürünler Ltd.Şti., Kahvaltı Dünyası Gıda San.Tic.Ltd.Şti., Kermak Kerimoğlu Makine İmalat San.Tic.Ltd.Şti., Armeda Gıda Dağıtım Paz.Tic.Ltd.Şti. firmaları katılım sağlayarak, program dahilinde Malezya - Kuala Lumpur’da faaliyet gösteren sektörlerindeki gıda ithalatçısı ve pazarlamacısı firmalarla ikili iş görüşmeleri yapmıştır. Firmalarımız Malezya pazarında; fındık ve mamülleri, kuru yemiş, leblebi, fıstık, ayçiçeği, siyah ve yeşil çay, zeytin, zeytin yağı, k.kayısı, k.incir, bal, organik bal ve arıcılık ürünleri, süt ürünleri, peynir çeşitleri, enerji içecekleri, meyve suyu, dondurulmuş sebzeler, dondurulmuş tatlı çeşitlerinin tanıtımı yapılmıştır. Türk ürünlerine ve Türk iş adamlarına önemli ilginin olduğu Malezya’da, Türk ürünlerinin piyasada yeterli düzeyde bulunmamasından dolayı iş adamlarımıza ve programımıza önemli ilgi gösterilerek, Türk ürünlerinin ve tatlarının Malezya pazarında yeterli düzeyde yer alması talep edilmiştir. İki Ülke firmaları arasında yapılan görüşmelerde bağlantı sağlayan firmalarımız yanında numune gönderimi, fiyat teklif talepleri sonrasında yapılacak anlaşmalar kapsamında Bölgemizden Malezya’ya ürün sevkiyatı başlayacaktır.

Ülkemiz ve Ülkemiz ürünlerine yönelik önemli sevki ve ilginin olduğu Müslüman nüfusun yoğunlukta olduğu Malezya’da; piyasada yapılan gözlemlerde yeterli düzeyde Türk ürünlerinin yer almadığı, gıda ürünlerinde dışa bağımlı bir Ülke olan Malezya pazarında, yüksek fiyattan piyasada yer alan gıda ürünlerinin yoğun olarak Avrupa ve komşu ülkelerden tedarik edildiği, gerekli lojistik altyapının sağlanması ile Ülkemiz ürünlerinin Malezya piyasasına rahatlıkla yer alabileceği tespit edilmiştir. Malezya ile Ülkemiz arasında tesis edilmiş olan ve 1.08.2015 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Ülkemiz menşeli ürünlerin sıfır gümrük vergisi ile pazara giriş yapma imkanına sahip olması,Ülkemiz açısından önemli avantaj olduğu ve Ülkemiz ürünlerine önemli rekabet imkanı sağladığı açıkça gözlemlenmiştir. Farklı etnik gruplardan oluşan Malezya, bu grupların farklı tüketim alışkanlıkları nedeniyle ülkemizin tarım ve gıda ürünleri ihracatı için önemli bir potansiyel arz etmektedir. Tarım ve gıda ürünlerinde Malezya net bir ithalatçı konumunda bulunmakta, tarım ve gıda ürünleri ithalatı her yıl artış göstermektedir.

Birliğimiz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban TURGUT ile Birliğimiz Genel Sekreteri İdris ÇEVİK’in Malezya Büyükelçimiz Sayın Merve KAVAKCI Hanımefendiye yaptıkları ziyarette, Sayın Büyükelçimiz Malezya’da Türkiye sevgisinin çok üst düzeyde bulunduğunu ve bundan dolayı da Türk ürünlerine çok büyük ilgi duyulduğunu, piyasada yeterli Türk ürünlerinin bulunması konusunda Malezya makamlarınca Büyükelçiliğimizden talepleri olduğunu, özellikle Türk tekstil hazır giyim ürünleri ile Türk gıda ürünlerinin Malezya piyasasında yeterli düzeyde yer almasının gerektiğine vurgu yapılarak, Türk iş adamlarımızın hızlı bir şekilde Malezya pazarına giriş yapmaları talep edilerek, Büyükelçiliğimizin bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduğu heyetimize ifade edilmiştir.

Doğu Karadeniz Bölgesi Gıda firmalarımız Malezya’da piyasada ve süpermarket Pazar yeri ziyaretleri sonrası Kuala Lumpur’da faaliyet gösteren Malezya Çinli İş Adamları Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret ederek, Odaya kayıtlı iş adamları ile ikili iş görüşmeleri yapılmıştır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.