Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatı Artış Trendini Sürdürüyor

04 Mayıs 2021 Salı 12:22
Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatı Artış Trendini Sürdürüyor

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2021 yılı ilk 4 ayı Ocak-Nisan döneminde 524.915.245 USD tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine (2020 yılı Ocak-Nisan dönemi ihracatı 475.012.234 USD olarak gerçekleşmişti) oranla %11 artış yaşanmıştır.

2021 Yılı ilk 4 ayında Trabzon ili ihracatında %7 oranında, Rize ili ihracatında %33 oranında artış görülürken, %65 oranındaki en yüksek artış ise Gümüşhane ilinden yapılan ihracatta yaşanmıştır. Rize ve Gümüşhane illerimizdeki yüksek oranlı artışlardaki en önemli neden, bu illerden en fazla ihraç edilen ürünler olan metal madencilik ürünleri fiyatlarının uluslararası piyasalarda aşırı yükselmesidir.

Artvin İli ihracatında ise %6 düşüş yaşanırken, bu durum, ilin en önemli pazarı olan Gürcistan’a talep düşüklüğü nedeniyle özellikle yaş meyve sebze ihracatının bir önceki yıla göre azalmasından kaynaklanmaktadır.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2021 yılı Ocak-Nisan döneminde en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler; önceki yılın aynı dönemine göre %3 oranındaki düşüş ve 294.658.077 USD tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırada, %39 oranındaki artış ve 71.202.139 USD tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze ürünleri ikinci sırada, %48 oranında artış ve 55.464.264 USD tutarında ihracatla Maden ve Metal ürünleri üçüncü sırada ve %26 artış ve 39.940.398 USD tutarında ihracatla Su Ürünleri dördüncü sırada yer almaktadır.

Doğu Karadeniz Bölgemizden 2021 yılı ilk 4 ayında 115 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; İtalya, Rusya Federasyonu, Polonya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Bu ülkelerden İtalya’ya yapılan ihracat geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %35 artmış, Rusya Federasyonu’na %75 ve Polonya’ya ise %93 oranında ihracat artışı yaşanmıştır.

Kovid-19 pandemisinin aşılama çalışmaları ile birçok ülkede kontrol altına alınmaya başlanması ve buna bağlı olarak bu ülkelerde piyasaların açılması talep artışlarına yol açmış ve bu durumda birçok sektör ihracatımıza olumlu olarak yansımıştır. Ülke geneli 4 aylık ihracatımızda yaşanan rekor artış gibi, Bölge ihracatımızda yılın başından itibaren artış trendini sürdürmesi bizleri ümitlendirmektedir. Bölge ihracatçılarımız pandemi etkisine rağmen, fedakarlık göstererek üretim ve ihracatını aksatmadan sürdürmesi takdire şayan bir başarıdır. Maliyet baskısı ve birçok ülkede ulaştırma süreçlerinde sorunlar yaşanmasına, kapılarda giriş çıkış aşamalarında kuyruklarda beklenmesine rağmen ihracatçımız, ihracatını artırma başarısını sürdürmektedir.

Özellikle önümüzdeki dönemde maliyet artışları ve finansman imkanlarına erişim noktalarında ihracatçımızın desteklenmesi ile ihracatçılarımız çok daha yüksek ihracat artışları sağlayacaktır. Ümidimiz önümüzdeki aylarda Ülkemizde de kovid-19 pandemisinin kontrol altına alınarak, piyasaların rahatlaması, hayatın normal seyrine dönerek üretim çarklarının daha hızlı dönmesi ve ihracat artışlarının daha yüksek oranlarda olmasıdır.

Bu vesile ile pandemi olumsuz etkileri altında ihracatı artırma başarısı gösteren çok değerli ihracatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum.

Son Güncelleme: 04.05.2021 12:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.