Doğu Karadeniz'den 111 ülkeye ihracat

Doğu Karadeniz Bölgesinden 2018 yılı ilk altı ayında 111 ülkeye ihracat gerçekleşti.

02 Temmuz 2018 Pazartesi 10:11
Doğu Karadeniz'den 111 ülkeye ihracat

Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2018 yılının ilk 6 ayında 111 değişik Ülkeye 564.525.995 USD tutarında ihracat gerçekleştirildi.

En fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Almanya ve Fransa oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu  konu ile ilgili yaptığı açıklamada ,2018 yılı Ocak-Haziran döneminde Bölgemizden gerçekleşen ihracatın iller bazında dağılımında en fazla ihracat Trabzon ilinden gerçekleşirken, Rize ili ikinci sırada ve Artvin ili üçüncü sırada yer almıştır. Madencilik ürünleri ihracatı ile ön plana çıkan Gümüşhane ilinden ilk 6 ayda yapılan ihracatla Gümüşhane ili Doğu Karadeniz Bölgesi illeri içinde 4 üncü sıraya yükseldi.

Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden en fazla tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirilmiş olup, ikinci sırada madencilik ürünleri ve üçüncü sırada ise sanayi ürünleri ihracatı yer almıştır. Tarım ürünleri ihracatında yurtdışı fiyat hareketlerine bağlı olarak düşüş yaşanmasına rağmen, sektör içinde yer alan su ürünleri ihracatında başta Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere önemli artış yaşanmıştır. Uluslararası piyasalardaki emtia fiyatlarında yaşanan düşüşe paralel olarak Bölgeden yapılan madencilik ürünleri ihracatında da değer bazında düşüş yaşanmış olup, önümüzdeki dönemde uluslararası piyasalardaki hızlı toparlanmalara ve önemli ihraç pazarlarımız olan Ülke ekonomilerindeki büyümeye bağlı olarak emtia fiyatlarında yaşanacak yükseliş Bölgemiz ihracatına da artış olarak yansıyacaktır.

24 Haziran’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem Milletvekili seçimleri ile Türk Halkının tercihini istikrardan yanan kullanması ile piyasalarda yaşanan belirsizlik ve istikrarsızlığın ortadan kalkması, yeni sistemin bürokrasi iş süreçlerinde getireceği iyileşmeler ihracatımıza önemli katkı sağlayacağına inanmaktayız. Bunun yanında, yeni Kabinenin açıklanması ile ekonomik reformlara odaklanacak Hükümetin ülkemizi yatırım açısından cazip bir platforma taşıyacak olması önümüzdeki dönemde Ülkemize çok önemli kazanımlar sağlayacaktır dedi.

Son Güncelleme: 02.07.2018 10:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.