Doğu Karadeniz’de yangın riski sürüyor

Doğu Karadeniz’de son 4 gün içerisinde 4 ilde 23 farklı noktada örtü ve orman yangınları çıktı. Yangınlar söndürülürken, uzmanlardan hafta sonu sıcaklar ve şiddetli rüzgar için uyarı geldi

13 Ocak 2021 Çarşamba 11:14
Doğu Karadeniz’de yangın riski sürüyor

SONNOKTA SELAY SAYKAL - Yangınların tamamı söndürülürken uzmanlar, hava sıcaklığının haftasonuna kadar yüksek ve şiddetli rüzgarların etkili olacağı konusunda vatandaşları uyardı. Doğu Karadeniz’de son haftalarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile bahçelerde yakılan anız ateşleri örtü ve orman yangınlarına neden oldu.

Trabzon, Rize, Artvin ve Ordu’da 23 farklı noktada yangınlar çıktı. Orman Bölge Müdürlüklerine bağlı ekiplerin yanı sıra belediye itfaiye ekiplerinin de müdahale ettiği yangınların tamamı söndürüldü. Karadeniz Bölgesi’nde son aylarda azalan yağışlar ve şiddetli rüzgarlar nedeniyle yangın riskinin devam ettiğini söyleyen uzmanlar, yeni yangınların oluşmasına fırsat verilmemesi için vatandaşlara seslendi.

GEÇEN YIL DA YAŞAMIŞTIK
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bilgili, Doğu Karadeniz’de kısa yangın sezonu olarak bilinen sonbahar ve kış mevsimlerinde yangınların oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. Bilgili, “Bölgemiz büyük oranda yapraklı orman zonundan oluşmakta ve sonbaharda yapraklarını dökmektedir. Sonbahar sonu ve kış aylarında dökülen yapraklar özellikle güneyli kuru rüzgarlarla kurutularak yanmaya hazır hale gelmektedir. Geçmiş yıllarda da aynı şeyi yaşamıştık, bu yıl da aynısını yaşıyoruz.” dedi.

ZEMiN OLUŞTURULMAMALI
Prof. Dr. Bilgili, kırsalda yaşayan vatandaşların bahçe ve arazilerindeki kesim artıklarını yakarak temizlenmesiyle yangınlara zemin oluşturduğuna değinerek, “Zannediyorum önümüzdeki günlerde de bu tür yakmalar sonucunda çıkacak yangınlara şahit olabiliriz.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.