Doğu Karadeniz’den ihracatta yüzde 4,6 düşüş, Rusya’ya ihracatta ise yüzde 177 oranında artış

Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatında Yaş Meyve Sebze ve Madencilik Sektörü İhracatı Yükselişini Sürdürüyor

03 Kasım 2017 Cuma 15:55
Doğu Karadeniz’den ihracatta yüzde 4,6 düşüş, Rusya’ya ihracatta ise yüzde 177 oranında artış

Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının 10 ayında (Ocak-Ekim) 1.155.700.456 USD tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, gerçekleşen ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine (2016 yılı ilk 10 ay ihracatı 1.211.407.134 USD olarak gerçekleşmişti) göre % 4,6 oranında bir düşüş yaşanmıştır.

İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon ili ihracatında % 6,8, Rize ili ihracatında % 0,7 ve Artvin ili ihracatında % 6,9 oranında düşüşler yaşanırken Gümüşhane ili ihracatında % 80 oranında bir artış yaşanmıştır. İl ihracatlarında yaşanan düşüşte en önemli etken, tarımsal ürünleri grubu içine yer alan fındığın birim ihraç fiyatlarında bir önceki sezona göre yaşanan düşüş olup, fındık ihracatında miktar olarak artış yaşanmasına rağmen değer tutarında birim ihraç fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak düşüş yaşanmıştır. Rize ve Artvin illeri ihracatındaki düşüşte en önemli etkenin bu illerden komşu ülkelere yapılan ihracatta ihraç kapılarımızda yaşanan altyapı eksiklikleri ile ihraç taşıması yapan taşıtlarımızın Gürcistan’da TIR parklarında 4-5 güne yakın zorunlu olarak bekletilmelerinin yol açtığı olumsuzluklardan kaynaklanmaktadır.

Gümüşhane ilimiz ihracatında görülen yüksek oranlı ihracat artışının nedeni ise; İl’den bu yıl önemli miktarda artış gösteren madencilik ürünlerinin ihracatında görülen artış yanında, metal fiyatlarındaki yükseliş trendi ihracatta ta önemli artışa neden olmuştur.

Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2017 yılı ilk 10 ayında gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla göre % 16 oranındaki düşüşle 680.572.223 USD tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, % 48 oranındaki artışla 198.594.004 USD tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve % 13 oranındaki artışla 127.422.813 USD tutarındaki ihracatla da Madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır.

Bölgemizden 2017 ilk 10 ayında 111 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Fransa olmuştur. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda % 177’lik artış sağlanmıştır. Bu artıştaki en önemli etken Rusya tarafından Ülkemiz menşeli yaş meyve sebze ürünlerine uygulan yasağın kademeli olarak belli ürünlerde kalkması ile ürün sevkiyatların da hızlanmasından kaynaklanmış, ancak domates başta olmak üzere belli ürünlere getirilen firma ve miktar kısıtlamasının devam etmesinden dolayı, bu ürünlerdeki ihracatımız istenilen düzeyde arttırılmamaktadır.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan yaptığı yazılı açıklamada ,Rusya Federasyonu’na yönelik yaş meyve sebze ihracatında kısıtlamaların tamamen kaldırılması ile bağlantılı olarak ihracatımızın önümüzdeki dönemde daha üst rakamlara ulaşacaktır.

Yakın komşu ülke pazarlarına yönelik ihracatımızın artış trendine girmesi amacıyla yaşanan sorunların çözümü için tespit edilen sorunlar ilgili Bakanlarımızla yaptığımız görüşmelerde birebir kendilerine aktarılmış olup, bu sorunların çözümü ile Bölge ihracatımızda önemli artış olacağına inanmaktayız. Özellikle Avrasya coğrafyası ve Gürcistan’a yönelik ihracatımızda alternatif bir kapı olarak Muratlı sınır kapısının bir an önce açılması ihracatımıza büyük katkı sağlayacaktır, bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanımızdan aldığımız müjdede 2018 yılı içinde Muratlı Sınır Kapısının yapımına başlanacak olması ihracatçımızı umutlandırmıştır. Bunun yanında, Gürcistan’a ve Gürcistan üzerinden diğer ülkelere taşıma yapılan Türk plakalı taşıtların Gürcistan’da TIR parklarına zorunlu sokularak bekletilmesi ve daha önce 1 günde yurda dönüş yapan taşıtların 4-5 günde geri dönüş yapabilmesi sorununun da ivedilikle çözümü konusunda ilgili Bakanlıklarımızın girişimleri sürmektedir.

Bölge ihracatçılarımızın yerelde yaşamış oldukları sorunların çözümü ile ihracatımız önümüzdeki dönemde daha üst noktalara ulaşacaktır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.