Dönüşüm ilerlemiyor

Esentepe Mahalle Muhtarı Ayvaz isyan etti.Muhtar Ayvaz, “Binalarımız harap olduğu için kentsel dönüşümdeyiz ancak kentsel dönüşümde bir ilerleme yok. Sadece bir başlangıç var. Birkaç mahallemizi ve sokakları yıktık ama hafriyatlar bu sokaklarda olduğu gibi duruyor” dedi

03 Ocak 2018 Çarşamba 09:20
Dönüşüm ilerlemiyor

Esentepe Mahalle Muhtarı Mustafa Ayvaz ile mahallenin sorunlarını konuştuk. Muhtar Ayvaz, kentsel dönüşümden dolayı mağdur olduklarını belirterek yetkililerin vatandaşlara bir açıklama yapmaları gerektiğini söyledi. Ayvaz, mahalledeki harabe evlerde uyuşturucu kullanıldığını ve fuhuş yapıldığını da dile getirerek bir an önce bu evlerin yıkılması gerektiğini ifade etti.

İşte Ayvaz’ın açıklamaları:

BEŞ BİN KİŞİYİ TANIMIYORUM

Göreve geldiğimizden beri merkez mahalle olduğu halde, Esentepe’de 7 tane okul olmasına rağmen, beklenen hiçbir değer bu mahalleye verilmedi. Ne değer verilebilirdi. Hala daha taşra olarak geçiyoruz.  Bina olarak, sokak olarak, çok göç aldığımızdan sadece yetkililerden beklentilerimiz var. Ne değer verilebilirdi. Güvenlik açısından güvenliğin artmasını istiyoruz. 85 mahallede bu sorunlar yok değil ama bazı mahallelerimizde daha fazla bu sorunlar. Neden daha fazla sorun, kırsal alan, dört bin küsur konutum var. Mal sahibi olarak bin kişi var. Bunun çoğu göç. Evler tam iyi olmadığı için kiralar ucuz, vatandaş buradan ev tutuyor. Bir kişi ev tutuyor. O evde on kişi yaşıyor. Bir kişi nüfusa kayıtlı, geri kalan dokuz kişinin kaydı yok. Kim olduğunu bilmiyoruz. Mahallemizin yedi bin nüfusu var. Ben, iki bin kişiyi ancak tanıyorum geri kalan beş bin kişiyi tanımıyoruz. Bu kişilerin ne olduğu ve kim olduğu,   belli değil.

UYUŞTURUCU VE FUHUŞ…

Binalarımız harap olduğu için kentsel dönüşümdeyiz; kentsel dönüşümde bir ilerleme yok. Sadece bir başlangıç var.  Birkaç mahallemizi yıktık, bu sokakları yıktık ama hafriyatlar bu sokaklarda olduğu gibi duruyor. Halktan bu konuda çok tepki alıyoruz. En büyük sorunumuz kentsel dönüşüm. Artı olarak da Kanuni Bulvarı Projesi var. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün  başladığı  bu yolda olunca birçok kişinin hala  mahkemesi var,  kimin bitmemiş, kimi bekliyor parasını almış; gitmiş giderken de evin camını çerçevesini almış bu evler harap bir halde duruyor. Kimi vatandaş parasını almış, kimisi hala mahkemede. Uyuşturucu içenler bu harap evlerde, fuhuş yapanlar bu harabe evlerde. Gecenin o geç saatinde güvenliği sağlayamıyoruz. Ne kadar şikayet olursa olsun güvenlik güçlerimize onların da işleri zor. Her dakika bir olay oluyor.

HALK HİÇBİR İŞLEM YAPAMIYOR

81 ilin 81 ilinde de kentsel dönüşüm var. Ülkemizin başka sorunları da var terör gibi. Para akıp bu sorunlara gidiyor. Bunlar olmasa belki biran önce yapılır. Eski bakan Erdoğan Bayraktar görevden alınınca buradaki kentsel dönüşüm de öylece kaldı. 9 senedir devam ediyor. Mahalle sakinleri tedirgin,  doğalgaz alamıyor. Kat atamıyor imarı yok; onu bekliyor.  Tamam kentsel dönüşümdeyiz ama o zaman yetkililer çıksın desin ki ‘On sene Esentepe mahallesinde hiç çalışma yapmayacağım’ vatandaş da kendini bilir.

CAN GÜVENLİĞİ SIKINTIDA

Mahkemelik evler var. Binalar yıkık dökük mahalle enkaz oldu. Can güvenliğimiz biraz sıkıntılı bu harap evlerde. Yukarıdan bir şey düşse ya da bir çocuğa demir batsa muhtar ne yapacak buna. On üç tane sokak Bin beş yüz kişi var. Yasal olarak yazıyoruz, ‘bina çökebilir tehlikeli alan’ diye ama bu da çok dikkate alınmıyor. Mahalle sakinlerine evlerden ayrılırken,  ‘belediyeye söyleyin’ diyoruz; ‘camı çerçeveyi demiri alırken belediyeye söyleyin’ diyoruz. Bananecilik olayı almış başını gidiyor.

ACİL OLANLARI ÖNCE YAPARSIN

Bilim Sanat Merkezimiz var burada; çocuklar gelip bilimsel eğitim alıyor. Bu Türkiye için çok büyük bir şey. Tek başına çocuklar gelip burada bir saat boyunca çalışıyor. Türkiye için çok büyük bir durum. Bilhassa Trabzon için çok önemli bir şey. Burada bu çocuklar için benim yolumu yapacaksın. Güvenliğimi alacaksın. Merkezi yol, dört ya da beş mahalleye araba gidiyor.  Benim bir Seferözü caddem var.  Yüz on metre bir yere asfalt dökülecek. Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca yazdım.  Her şey biranda olacak diye bir şey yok ama yavaş yavaş yaparsın ama acil olanları yaparsın.  Muhtar olarak biz sadece aracılılık ediyoruz. ‘Muhtarlar bizim can damarlarımız’ diyorlar. Bizim kurumlarla bağlantılı olmamız gerekiyor. Bu işi el ele verip yapmalıyız.

BURAYA GELİP SEFA SÜRÜYORLAR

Yabancı uyruklu insanlar geldikten sonra suç oranları arttı. Sığınmacı vatandaşlarımıza karşı değiliz fakat bazıları sosyal normlarımızı bozdu.  Biz beş ile altı yıl sonra bunlardan korkacağız.  Yardım ediyoruz ama yardımlar çöpe atılıyor. O yaşantıya alışmış başka türlü o para alamaz. Devlet, zaten bunlara bakmakla yükümlü. Benim çocuğum 1993’te Doğu’da askerde şehit oldu; onlar gelip burada sefa sürüyor. Biz renk, din, dil ayrımı yapmıyoruz. Ama benim vatandaşımın huzurunu bozuyor. Suriyelileri de ayırt etmek gerekiyor. Bazıları, bizden daha iyi durumda. Üç tane Suriyeli ailemiz var; onlara milyarlar versen dönüp bakmaz. Ona da Suriyeli diyoruz. Diğerlerine de Suriyeli diyoruz.

EĞİTİM SEVİYESİ DÜŞTÜ

Burada oturanlar; Suriyeli çocukların okuduğu okula çocuklarını vermek istemiyor. Benim öğrenci sayım düşüyor. 68 tane öğretmenle başladım 41’e düştü. Esentepe’nin sürekli normu düşüyor. Nitelikli eğitim yok. Yılsonunda, okullarda başarı yok.  Öğretmen ve öğrenciler sorun yaşıyor. Buradaki halk çocuğunu Boztepe’ye başka mahallerimizdeki okullara gönderiyor.

SAHAYI KAPATMAYALIM

Esentepe Maşatlık Stadımızda amatör takımlar maç oynarken kaya düştü.  Bu takımlar statta her hafta top oynuyor. Burada gençlere dönük büyük bir uğraşımız var. Bende istiyorum ki bu sahayı kapatmayalım. Bu sahayı kapatmak önemli değil. Önemli olan önlemlerin alınıp buradaki maçların, devam edebilmesi. Bu kayalar yüz yıldır orada. İleriye yönelik önlemlerin alınması gerekiyorsa avukatlar barosu, okullar bunlarında yıkılması gerekiyor.

YETKİLİLERİN İNCELEMESİNİ İSTERDİK

Valilik olarak, Büyükşehir olarak, Ortahisar olarak, belediye olarak, gelirsin bir tedbirini almaya çalışırsın. Buraya ‘biz ne yaparsak yapalım buradaki tehlikeyi biz önleyemiyoruz’ derseler tamam burayı kapatalım. Bu yaşanan olayda bir devlet yetkilisinin gelip yanımızda olup bize destek vermesini isterdik.  Vatandaş da önemsendiğini hissederdi.  Vatandaş da ‘bir yetkili gelip oraya çıkıp yerimizle ilgileniyor’ derdi.  Aradılar bizi ama bir arabaya atlayıp gelmeleri çok ayrı bir şey. Çocukları burada spora yönlendirdik. Çocuklar orada spor yaparken kötü alışkanlıklara yönelmiyor. Suç oranları azalıyor burada spor yapıldıkça. Bu stat olmadan orası köhne bir yerdi. Bizim istediğimiz burada taciz olaylarının yaşanmaması.

sonnokta gazetesi 

Son Güncelleme: 03.01.2018 09:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.