Düzköy'de Hes isyanı

Düzköy Çevre ve Yaşam Platformu ,Kale Deresi'nde ki Hes'e karşı çıkarak Kale Deresi satılık değildir dedi.

02 Ağustos 2019 Cuma 14:41
Düzköy'de Hes isyanı

Düzköy Çevre ve Yaşam Platformu, Toprağımıza, havamıza, suyumuza kısaca yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için tekrar toplanmış bulunuyoruz. Gün geçmiyor ki her yerde doğayı katleden yeni yıkım projeleriyle karşılaşıyoruz.Çiğdemli, Taş ocağı, Gökçeler ve Düzköy’ü olumsuz etkileyecek olan HES’in başlatıldığını haber aldık.HES’in zararlarını anlatmaya gerek yok. HES demek doğanın yok olması demek. Defalarca HES şirketini ve yerel yöneticileri uyardık. Artık anlayın, doğanın alternatifi yok ama enerjinin alternatifi vardır. Yaşam alanlarımıza dokunmayın. Bir iki kişi kar yapacak diye doğanın katledilmesini katiyen kabul etmiyor, bu yörenin çocukları olarak HES’lerin her zaman karşısında duracağımızı ve bu duruma asla müsaade etmeyeceğimizi buradan ifade ediyoruz.

HES’ler yapılmaya başlandığında elektrik ucuz olacak denildi. Dünya’da enerji fiyatları en hızlı Türkiye’de arttığını hepimiz biliyoruz. Yapılan açıklamaların doğruluk payının olmadığını, gerçeği yansıtmadığını söylüyor ve halka doğru bilgilendirmenin yapılmasını tekrar tekrar ifade ediyouz.Bir daha söyleyelim; Türkiye’deki HES’lerin toplamının ulusal enerjiye katkısı %3’tür. Burada amaç elektrik değil doğanın peşkeş çekilmesidir.

14 Ekim 2015 yılında Trabzon Büyükşehir Belediye meclisi kararında projenin hacmi ve üreteceği elektrik miktarının düşüklüğü, pauna ve floryaya olumsuz etkisi, yöredeki antik yaşam izlerinin, kültürel miras oluşturan mağaraların olumsuz etkileneceği, büyük turizm potansiyelinin yok olacağı gerekçeleriyle nazım imar planından çıkartılmıştı.Yani proje durdurulmuştur. Aynı gerekçeleri 25 Mart 2015 tarihli bilirkişi raporu açıkça ortaya koymuştur. Bu gerekçelere ve vadi sakinlerinin tepkilerine rağmen regülatör ve HES projesinin yeni yüklenici firması olan ADV elektrik üretim şirketi tarafından yeniden HES  çalışması başlatılması onarılması zor bir yıkıma yol açacaktır.

Ne oldu? Bu gerekçeler ortadan kalktı mı elbette kalkmadı. Araklı’da yaşanan felaket, Çaykara vadisi, Maçka vadisi. Bu vadilerde yaşananlar ciddiyetsizliğin sonuçlarıdır.

Bölgemizde 100’ün üzerinde HES iptal edildi. En son Of’ta yapılması planlanan HES, Of Belediye Başkanlığı ve Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından iptal edildi. Buradan yerel yöneticilerimize bu topraklarda doğup büyüyen bu toprakların çocukları olarak ‘’DOĞAMIZI HEP BİRLİKTE KORUYALIM VE SAHİP ÇIKALIM’’ çağrısında bulunuyor ve HES heveslerinden bir an önce vazgeçmelerini istiyoruz.

Kale deresinde yapılacak olan HES’in raporlarının dikkate alınması için, sizlere dosya hazırladık. Bu dosyaları sizlere sunuyor ve projenin hemen durdurulmasını talep ediyoruz. Önümüzdeki hafta anayasal hakkımız olan yargıya başvuracağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı buradan dile getiriyoruz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.